Het Indisch Familie Archief verhuist naar Bronbeek

Indisch Familie Archief informeert haar
donateurs over de komende verhuizing in een net verschenen bulletin.

Het is zover. De handtekeningen zijn gezet en het is officieel: het Indisch Familie Archief verhuist uiterlijk februari 2023 met zijn complete collectie naar Museum Bronbeek in Arnhem.
Met de verhuizing naar Museum Bronbeek gaat een lang gekoesterde wens van het bestuur in vervulling. De complete collectie van het IFA wordt na vijftig jaar definitief veiliggesteld voor de toekomst en wordt ondergebracht in de professionele en toegankelijke omgeving van Museum Bronbeek.

De collectie van het IFA wordt in eigendom overgedragen aan het museum en wordt dus een rijksarchief. De stichting IFA blijft daarnaast gewoon bestaan om zijn collectie te beheren, verder uit te breiden en te ontsluiten voor bezoekers.
Wat betekent dit voor de bezoekers en donateurs van het IFA?
Zij zijn vanaf februari 2023 van harte welkom in de studiezaal van Museum Bronbeek als ze de collectie willen inzien.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Het Indisch Familie Archief verhuist naar Bronbeek

 1. Boeroeng zegt:

  Een groot deel van de IFA-vrijwilligers stopt er mee.
  Bronbeek is te ver weg van hun woonplaats, meestal regio Den Haag.
  Kan het bestuur snel een nieuw vrijwilligersteam regio Arnhem samenstellen?
  En heeft die voldoende ervaring?

  • Bung Tolol zegt:

   @Kan het bestuur snel een nieuw vrijwilligersteam regio Arnhem samenstellen ?”” Nou daar zeg je wat ! De animo anno 2023 om vrijwilliger te worden is al niet zo groot in Nederland ,laat staan in die iewat deftige buurt waar Bronbeek is gelegen ! Ook betaald personeel is zelf met een zaklantaarn moeilijk te vinden ( Vergrijzing Bevolking van Nederland )Zouden die IFA -vrijwilligers uit Den Haag niet vanuit huis ( digitaal ) kunnen werken ? Moet toch kunnen ? Tijdens Corona vergaderden de meeste clubs ook On-Line .

   • Boeroeng zegt:

    Vrijwillligers doen al sommige communicaties vanuit thuis per email etc.
    Of te plekke in het archief papieren fotograferen en direct doorsturen per smartfoon.
    Nieuwe vrijwilligers moeten eerst van een voorganger leren hoe het achief in elkaar steekt etc.
    15 jaar geleden is het archief gedigitaliseerd, maar niemand weet hoe daarmee om te gaan, dus ook niet het op internet zetten voor de vrijwilligers die van huis uit de database raadplegen.
    Dat is zonde. Die digitalisering kostte duizenden uren vrijwilligerswerk en duizenden euro’s (zie het Gebaar, project 65: 118.000 euro). Nu schijnen die apparaten met bestanden ergens bij een bestuurslid op zolder te zijn.
    Althans…. zoiets begreep ik… een tijd terug.
    Als die database nog werkte dan konden de oude vrijwilligers uit Den Haag eo nog lang veel werk doen vanuit huis /smartfoon in het cafe

    archieftopic

    • Bung Tolol zegt:

     Ja die subsidie staat op nr 65 het exacte bedrag is 118,301,41 euro toch een hoop geld en wat doen ze ermee ? Nada nol nada die bestanden liggen nu ergens bij een bestuurslid op zolder …………………………………………. althans zoiets begreep ik ! Hier heb ik maar 1 woord voor over STOMPZINNIG IMBECIEL ! Nou weet ik wel dat oudere personen moeite hebben met die digitalisering ,ja ik ook natuurlijk wij zijn er niet mee opgegroeid maar de JEUGD toch wel ! Betaal wat jongeren ( Minimumloon of zoiets ) In plaats van vakken vullen bij de APPIE voor 3,35 euro bruto per uur kunnen zij aan de slag met die bestanden ,zij zijn er dol op en kunnen het ook ! Van jeugdigen moeten wij niet verwachten dat zij gratis gaan werken ,dat werkt niet hun uitgaven patroon is daarvoor te hoog ! Ajo IFA laat die ( Indische ) Jeugd aan de slag gaan met die digitalisering .en als die Indische jeugd niet wil ,laat je andere jeugd het werk doen ,tegenwoordig laten ze dit soort werk ook in India doen ( Lekker goedkoop ).

    • Bung Tolol zegt:

     Vreemd eerst kon je s,middags nog inloggen bij “” Het Gebaar “” s,avonds ligt die website eruit ! Ik verbind er geen conclusies aan maar blijf het vreemd vinden !

    • Boeroeng zegt:

     Bung,

     De website het Gebaar is jaren geleden offline gehaald, maar
     de zgn waybackmachine web.archive.org heeft screenshots gearchiveerd
     En daar verwees ik naar met :
     https://web.archive.org/web/20050313092349/http://www.gebaar.nl/rangorde_rechts_personen.htm


     Nu doet die website soms moeilijk. Gammel.
     Maar ik heb vanmiddag die pagina opgeslagen

 2. Bung Tolol zegt:

  Ya pintar si Boeroeng ! Ik was gewoon erg benieuwd welke instanties/organisaties er met de taart van door zijn gegaan ! En als het geld toegewezen werd ,wat er van al die goede voornemen terecht is gekomen ! Project “” Het Gebaar liep dus tot +2004 .Eerste wat mij opviel veel uitgeverijen van boeken over Indie vroegen subsidie aan .Ook Mr.Dr.Ir Jan Somers en ook zijn dochter kregen subsidie .Met alle respect verkochten die boeken een beetje ? Ben bang van niet .Dan heb je nog filmproducers ,die ook forse subsidie aanvroegen en kregen n.l “” De Heeren van de Thee “” 1,5 miljoen .Tja als een een goede film maakt komt publiek vanzelf ! Maak je een kut -film kijkt er geen kip naar en heb je subsidie ( Weggegooid ) geld nodig .Dan nog die dapur /keuken van Kumpulan Bronbeek 500.000 euro loh banjak uang voor een dapur .Hier komt het spreekwoord “” Wie appelen vaart ,wie appelen eet !”” om de hoek kijken .Of wie het dichts bij het vuur zit ,warmt zich het best ! Die 118.000 euro van de IFA ligt nu op zolder ,stof te happen ! Nou ,nou niet zo kritisch Bung Tolol ! O.K die subsidie van 800.000 aan Stichting Halim is WEL GOED ! Maar verder kun je wel de conclusie trekken : Het meeste geld ging naar onverkoopbare boeken ,suffe films waar geen kip naar kijkt ,digitalisering waar de aanvragers geen bal verstand van hadden ( maar het klonk modern ) Ze hadden beter ,na goed en gedegen onderzoek al dat overgebleven geld aan die in armoede levende ex landgenoten in Indonesia kunnen geven .Die generatie Indische oudjes leefden in zwaar armoedige omstandigheden toen anno 2004 en konden wat hulp erg goed gebruiken ! Stichting Halim kreeg dus 800.000 euro voor 98 personen maar er waren er veel ,veel meer in bedonderde omstandigheden .🥸😎🥸

  • Boeroeng zegt:

   nu werkt die link weer…. zucht……
   Indertijd werd er vanuit Indische kringen er op aangedrongen een deel van het budget toe te wijzen aan Indische ouderen in Indonesië.
   terecht

   Ik dacht dat die film Heren van de Thee niet doorging
   De aanvraag van Marion Bloem voor de film .’Ver van Famillie’ werd afgewezen

   Bijstelling 2007

   Het Gebaar


   Heren van de Thee ging niet door, budget werd toegewezen aan een plan voor de film Mogen we altijd in dit kamp bljven. En dat ging later ook niet door
   100.000 euro kregen de makers van een boek ‘sporen van Indische cultuur’ voor studenten Hogeschool
   Ik vond het onzin. (profiteursachtig ) Het archief van Indisch4ever in 2007 was toen al een prachtige verzameling van sporen.
   Snel te vinden en gratis.

   ikkuh boos:

   Spoort het ?

   • Bung Tolol zegt:

    Ja mijn persoon kwam niet in aanmerking voor”” Het gebaar “” Mijn moeder en de 4 oudsten wel ! Geeft niet en dat al die Indo,s in de diaspora het wel kregen : Amerika ,Australie ,Canada etc etc is ook goed ! Maar ik werd wel erg kwaad toen het tot mij doordrong dat die Indische oudjes in Indonesia het NIET kregen ! Wat was die motivatie om die mensen het niet te geven ? Ja zij hoefden hun land ( Indie/Indonesia ) niet te ontvluchtten ,dus hebben zij het geld ook niet nodig ! De meest domme redenering ever ! Die Indo,s in de Westerse Wereld hadden het eigenlijk niet meer nodig ,want velen vonden hun economische geluk ,terwijl die achtergebleven Indo,s in dat derde Wereldland Indonesia gediscrimineerd werden en velen tot de bedelstaf vervielen .Zij hadden ook wel graag naar Nederland willen gaan ,maar door omstandigheden was dat niet gelukt .Sommigen waren hun papieren kwijtgeraakt etc etc .Jammer voor hen !

    • A. Olive zegt:

     “Zij hadden ook wel graag naar Nederland willen gaan,”
     Dat was de reden waarom ze het niet kregen. Alleen de Indo’s die aan bepaalde eisen voldeden kregen een uitkering van “Het Gebaar” vanwege de kille ontvangst als reden.
     Zelfs de Indo’s zoals ik die nooit zijn opgevangen in een pension en ook geen last hadden van een kille ontvangst kregen een uitkering.
     Mijn oom die een Totok was kreeg ook zo’n uitkering.

     Eigenlijk moesten ze degene die met de naam “Het Gebaar” kwam een bintang geven want dat was het ook.

  • Hans Boers zegt:

   Goed opletten. Sommige instanties staan een paar keer op de lijst, weliswaar niet onder dezelfde noemer, maar desondanks….De kassa blijft dezelfde waarin de poet in geschoven wordt

   Verdeel en heers en de toebedeelden glimlachten dankbaar…Terima kasih zei men.

   • Bung Tolol zegt:

    Ja “” En de toebedeelden glimlachen dankbaar Terima Kasih zei men “” Ja ik zou ook dankbaar glimlachen bij dat “” Gevonden Geld “” Maar die 500.000 voor die Dapur van Bronbeek begrijp ik niet zo goed ! Was die Dapur misschien een soort gaarkeuken voor behoeftige Indo,s ? Hier konden ze voor niks een Nasi Goreng ophalen ? Als dat het geval was ,zou die subsidie terecht zijn geweest ! Ben er zelf ook geweest ,lijkt in niets op een gaarkeuken en de prijzen zijn hoog ,veel te hoog voor een gewone Indo .Hoe ziet die Dapur er nu uit ? Moeten wij die ex officier van de Militaire Inlichtingen Dienst er niet even op af sturen ? Zijn naam vertel ik niet vanwege de WET persoonlijke gegevens .

 3. Ed Vermeulen zegt:

  Waarde lezers
  Aan het Indisch Familie Archief oude stijl bewaren wij goede en dierbare herinneringen. Ik ga terug naar de jaren tussen 199i en 1997. Het IFA was toen nog in Amersfoort. Ik deed onderzoek naar de familienaam Soffner, de meisjesnaam van de moeder van mijn vrouw.. Het was voor ons, wonend in Baarn, dus om de hoek
  Het toen zeer persoonlijke contact met de vrijwilligers van het IFA en met name met de heer Koster (Baas Koster ) leidde tot de ontdekking van een ons tot dan onbekende halfzus..
  Veel woorden om te zeggen dat ik persoonlijk contact koester en niet alleen op zoek ben naar het delen van digitaal opgeslagen zaken., hoe belangrijk ook. Ik onderschat dit echter zeker niet! Verre van dat.
  Dus….ik hoop dat het IFA weer snel een goed werkend team vrijwilligers vindt dat ons, de zoekenden, bij de hand neemt.
  Een hartelijke groet vanuit Baarn van Ed Vermeulen

 4. M. Lazar zegt:

  Inderdaad Bung Tolol, dat is de reden waarom ik niet meer bij Bronbeek gaat eten.
  In den beginne was het prima en de keuken uitstekend, 2x een Indo bijeenkomst met eten georganiseerd. Nu járen niet meer geweest omdat de prijzen de pan uitstegen…..best jammer hoor !

  • Bung Tolol zegt:

   Ya betoel ,heb alleen een Kopi Toebroek gedronken bij die Kampong sorry Kumpulan .Bukanmain mahallah ! Ben nog aan het afbetalen ( In termijnen ) van die ene Kopi Toebroek ! Het biertje erna kon ik wel vergeten ,moest ik eerst mijn vakantiegeld binnen hebben .🤡🎉🤪 Als je daar ook NOG wilt eten ? Mag je wel de Staatsloterij gewonnen hebben .🐓🐓🐓

   • A. Olive zegt:

    Als een Amsterdammer het restaurant in Bronbeek erg duur vind dan moet dat wel zo zijn want ik vond die Indische restaurants in Amsterdam al erg duur in vergelijking met Toko Toet in Den Haag. Ik hoop dat Toet weer open is volgende keer als wij weer in Nederland zijn.

    • Bung Tolol zegt:

     Beste Pak Olive ! Amsterdam is een grote toerist trap ! Het draait in het centrum alleen om toeristen ,blijven die weg is het Centrum op sterven na dood .Verder zijn de huren torenhoog ,is er geen parkeerruimte , de energierekening gaat door het dak ! en last but not least er is geen personeel ! Bij mij in de buurt ,toch de buurt met de meeste restaurants zijn de afhaal prijzen met + 30 % duurder geworden .Behalve twee Surinaams /Indisch /Chinese restaurants ,eigenaar uiteraard een Chinees ,je bestelt daar b.v een Moksi Metie ,je draait je om en het eten staat voor je snufferd ! Het is gewoon lopende band werk en het draait als een tierelier ,daarom hebben zij de prijzen niet verhoogd en kun je ook nog onder de 10 euro bestellen .Ik ga ook het liefst in Den Haag eten ,De Chinese wijk ,wat vroeger voor de 2e wereldoorlog de Joodse Wijk was .Je kunt daar ook je haar laten knippen +12 euro .In Amsterdam kost dat 22 euro , .Biertje in Amsterdam 3.5 tot 4,00 euro en in het Centrum 4.5 euro ,bij de Dam 6 euro .In Den Haag gemiddeld 2.70 euro .Geef mij maar Den Haag ! 🥸😎🥸

    • A. Olive zegt:

     Biertje in Oslo 5 jaar geleden was 10 euro. Onmogelijk om daar dronken de kroeg uit te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.