Nederland geeft 5000 jaar oude skeletten terug aan Maleisië

NOS:  Maleisië krijgt tientallen skeletten terug die liggen opgeslagen in het Leidse museum Naturalis. Staatssecretaris Uslu heeft een verzoek van de Maleisische regering ingewilligd, blijkt uit een recente publicatie in de Staatscourant.  Tussen 1851 en 1934 groeven Britse wetenschappers in de Maleisische deelstaat Penang 41 skeletten van zo’n 5000 jaar oud op. Na enige omzwervingen belandden de meeste skeletten in het depot van Naturalis.

Over een ander verzoek tot teruggave van Naturalis-stukken is nog geen besluit genomen. Het gaat om de zogeheten Dubois-collectie, die wordt teruggevraagd door Indonesië. Deze collectie, in de negentiende eeuw opgegraven voor de Nederlandse onderzoeker Eugène Dubois, bevat tienduizenden fossielen. Daaronder is een wereldberoemd schedelkapje van ‘de Javamens’ dat grofweg een miljoen jaar oud is. Het Indonesische verzoek wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van mensenrechtenjurist Lilian Gonçalves.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.