Onderzoekers verbaasd dat kabinet omvangrijke slavernij in de Oost negeert

De slavernij en slavenhandel waren in de Nederlandse gebieden in voormalig Oost-Indië groter van omvang dan in de Nederlandse koloniën in de West, zeggen historici en onderzoekers. Toch zijn de geplande erkenning en excuses vooral gericht op het slavernijverleden in Suriname en het Caribisch gebied.

“Dat de Surinaamse en de Caribisch-Nederlandse gemeenschap meer uitgesproken is, betekent niet dat de omvang van slavernij in de Oost verbloemd moet worden”, zegt Reggie Baay, een schrijver en onderzoeker van Indische afkomst, die veel heeft geschreven over het voormalige Nederlands-Indië.

Donderdag spreekt minister-president Mark Rutte op het Catshuis met betrokken organisaties over onder meer het uitspreken van de excuses op 19 december. Meerdere genodigden overwegen niet te gaan. Baay is uitgenodigd, maar gaat niet. “Het is alleen voor de bühne. Het slavernijverleden in Oost-Indië is tot nu toe niet serieus meegenomen door het kabinet.” NOS

Plaatje:  Pieter Cnoll schilderij 1665 Batavia, 2 huisslaven

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Onderzoekers verbaasd dat kabinet omvangrijke slavernij in de Oost negeert

 1. M.Koreneef zegt:

  Als deze Regering en Koning overal hun excuses aanbieden, dan mogen ze óók hun excuses aan ons aanbieden voor de honderdduizend Nederlandse Indo’s die met boten hier naar toe zijn gekomen !
  En de regering ons de gedwongen Lening moesten nemen om spullen te kunnen kopen en tot de laatste cent terug moesten betalen…😡
  Ik wil het geld dat mijn ouders moesten betalen aan de toenmalige leningen met rente aan ons terug te geven toch ?? Dat vind ik méér dan terecht als anderen óók hun hand op kunnen houden zoals die Sebrenica vrouwen, Regnawedde, en nu die idiote slavernij van ruim 200 jaar geleden…..
  Ik voel mij achtergesteld en in die tijd in armoede had moeten leven !!

  • Bung Tolol zegt:

   Hoe zouden die slaven ,die in die idiote slavernij moesten leven zich gevoeld hebben ? Die slaven zouden maar wat graag die boot naar Nederland gepakt willen hebben ! ( In Nederland was slavernij verboden )Overigens ben ik het wel eens met de rest van uw reactie .Ook mijn ouders hebben krom moeten liggen om die schulden af te betalen ,maar dat boottochtje was voor ons kinderen wel een sensatie .😜😁😂

 2. M.Koreneef zegt:

  Bung Tolol dat is ruim 200 jaar geleden……die kan je nu niet meer serieus nemen….maar het eruit geschopt worden door Soekarno en als een kerkrat zo arm in Holland te komen….en dan die idiote regeling met die lening , dat is écht te errug toch ?
  Wat ik heb begrepen dat de AOW en de Kinderbijslag door ons is gekomen vanwege grote getale Indo’s zijn gekomen en dat de Nederlanders er ook tot op de dag van vandaag profiteren…..Maar of dat verhaal waar is dát weet ik niet…….
  Enne…. dat bootje ( schip de Sibayak ) varen dat ruim 6 weken heeft geduurd kan ik alleen in flarden van herinneren….

 3. EEN ONDERZOEK NAAR DE DOOD.DAT DE DOOD TOCH MAAR GOED IS( DE TELEGRAAF).
  Het is wel een oplossing voor de physike pijn dat men moet verdragen maar nog niet zeker een oplossing. Misschien is het juist beroerder.Het is erg vals en sadistisch om de zwakke en weerlose mensen en andere schepsels te zien lijden En een bewustheid te geven in deze brutale en wrede wereld. Door de mens en andere schepingen in de wereld te schoppen tegen zijn wil, omdat niemand gevraagt heeft om geboren teworden.Wat is dit alles voor? Deze vraag kunnen wij met onze zeer beperkte vertstand niet stellen want het is AS IS , met of zonder onze wil het HEELAL bestaat al .DUS HOE ? !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.