Voorintekenen: Perkeniersfamilies van Banda

In 2019 namen enkele IGV leden het initiatief om samen onderzoek te doen naar families die op de Banda eilanden nootmuskaatbomen teelden in boomgaarden (“perken”). Over de unieke geschiedenis van deze families die perkeniers werden genoemd en hun leefomstandigheden is tot nog toe weinig gepubliceerd.De eerste “perkeniers” vestigden zich daar vierhonderd jaar geleden nadat deze eilanden in 1621 door de VOC waren veroverd. Van dertig families hebben de onderzoekers op basis van diverse bronnen en veelal met behulp van familieleden gedetailleerde – en veelal complete – genealogieën opgesteld van de stamvader t/m de generaties in de twintigste eeuw.Ondermeer door de coronapandemie is het onderzoek wat uitgelopen. Maar omstreeks maart 2023 komt het boek “Perkeniersfamilies van Banda” uit. Daarin staan deze genealogieën waarin meer dan duizend familienamen voorkomen van de nazaten uit die families, hun partners en de ouders van hen. Van elke naamdrager en/of de partner daarvan is een overzicht opgenomen van wetenswaardigheden over hun leven. Van verscheidene takken die later naar andere plaatsen in Oost-Indië (Nederlands-Indië) verhuisden zijn ook gegevens opgenomen.   IGV

Lijst van familienamen welke aan bod komen in het boek Perkeniersfamilies van Banda.
Boudewijnsz, Brantz, Broeke v/d, Camerling, Empting, Delmaar, Fedder, Hartog (van Banda)
Hermanus, Herrebrugh, Hoeke, Jurgen, Kloeth, Kok/Kam, Koutenberg, Lans, Lantzius,Leunissen
Leurs,Maeght de,Mulder ,Meijer ,Pinège ,Schilling,Sluijs v/d, Struby,Surker van,Theodorusz,
Veerman, Versteegh,Vries de ,Walsche de ,Welman

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Voorintekenen: Perkeniersfamilies van Banda

  1. L.W. Versteegh zegt:

    Hallo, ik ben wellicht geïlnteresseerd, maar lees nergens wat het boekwerk gaat kosten. Heeft u daar al meer informatie over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.