Indonesië actueel

NOS, zie de film over aardbevingIn aardbevingsgebied Indonesië vertrouwen mensen de huizen niet meer
Correspondent Mustafa Marghadi bezocht het gebied waar een week geleden zeker 310 mensen om het leven kwamen bij een aardbeving. Tientallen mensen worden nog vermist. De meeste huizen in het getroffen gebied zijn helemaal niet gebouwd op zware bevingen.

**NOS: Indonesische arbeidsmigranten ingezet op asielschip in Amsterdam
**Trouw: Indonesië wil de koran van verzetsheld Teuku Umar terug.
** Indonesienu.nl: Officiële WK 2022 wedstrijdbal komt uit Oost-Java

Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

8 reacties op Indonesië actueel

 1. De Nederlands-Indie regeering had voor de inlander verboden om stenen huizen te bouwen.Alleen maar bambu en houten huizen zijen vergunt omdat de roeine van stenen huizen meer dodelijk zijn dan van bamoe of hout.

 2. Bernadette S. zegt:

  Het is natuurlijk zo dat de bouwkwaliteit zeer laag ligt, helemaal in de kampung. Maar zelfs in residentiële buurten ziet men zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Er zijn ook geen echte bouwvoorschriften en als die er zijn worden ze niet nageleefd.

  Het komt ook omdat een huis niet ‘voor het leven’ wordt gebouwd; het is volledig normaal dat er een renovatie na 10-15 jaar plaatsvindt of na een verkoop. Wat meestal een totale her(op)bouw betekent. Het is hier zoals een Vlaamse uitspraak: “Schoon van verre maar verre van schoon”.

  De muren bestaan altijd een een enkele baksteen-laag, het begrip ‘spouwmuur’ leerde ik pas in Europa kennen. De meeste dakconstructies zijn nog van (niet behandeld) hout en de balken zijn al na een paar jaar zwaar aangetast door de termieten (royap). En de elektriciteit is zelfs bij nieuwbouw een groot probleem; men gebruikt geen aparte ‘stoppen’ voor natte ruimtes bijvoorbeeld. En mijn man heeft de aarding van veel stopcontacten laten verwijderen omdat er blijkbaar stroom stond op de metalen clipjes.

  • Hans Boers zegt:

   Mevr. Bernadette S. schreef o.a. op 29 november 2022 om 05:24 het volgende.
   Quote: En de elektriciteit is zelfs bij nieuwbouw een groot probleem; men gebruikt geen aparte ‘stoppen’ voor natte ruimtes bijvoorbeeld. En mijn man heeft de aarding van veel stopcontacten laten verwijderen omdat er blijkbaar stroom stond op de metalen clipjes. Unquote.

   Dat verschijnsel ken ik maar al te goed. En zeer zeker uit hoofde van mijn eertijds beroep in de industriële bouw van diverse projecten waar men inderdaad “serampangan” en achteloos op electriciteits gebied iets fabriceerde en produceerde.

   Op Bali huurde ik eens een huis, omdat ik samen met enkele familieden op vakantie aldaar was en de familieleden kennis wilde laten maken met de tropen.

   De ijskast – bij het aanraken ervan – bezorgde je stroomrillingen omdat men de plusdraad verbonden had met de aardedraad, en het stopcontact niet geaard was.
   De wasmachine idem dito, een natte ruimte zonder geaard stopcontact.
   Een electriciteits leiding met kleine spijkertjes vastgepind aan de muur zonder gebruik te maken van een beschermleiding, dus de draad was open bloot te zien EN de kleine spijkertyjes waren gespijkerd tussen de twee stroomdraadjes in, met alle kans dat de spijkertjs onder stroom konden staan.
   Electriciteits draden op zolder waren eveneens zonder beschermleiding gemonteerd en bij elke fikse regenbui droop het regen water van zolder afkomend via de lamp naar beneden, hetgeen telkenmale een vonkenregen ten aanschouwe gaf.

   Ik heb uit eigen zak meteen een elektriciteits bedrijf laten komen om de hele bups te repareren en veiliger te maken, omdat ik ongelukken wilde voorkomen en met de verhuurder/eigenaar een hartig woordje gesproken. De eigenaar/verhuurder was afkomstig uit Nederland en was totaal ondeskundig van de electriciteits mankementen (en ook op electriciteits gebied) en was erin gestonken toen hij het huis had gekocht, erop vertrouwend dat de veiligheids-maatstaven nagevolgd waren

 3. Anoniem zegt:

  Anders is de bouwkunst van de Hollandes prima alhoewel in Holland geen/minder aargevingen zijn .Sukarno heeft een BATAK CHRISTEN vertrouwt omde ISTQAL MOSQUE te bouwen omdat hij zelf een ingineur is met Hollande opleiding, maar ook omdat die Batakman een Hollande studie had en ooit in Holland had gewerkt ,FYR bepaalde Mohamadaanse groepen in Cianjur, weren hulp van Christen organisaties af en wachten nu nog op hulp van Saudi Arabia.

  • Bernadette S. zegt:

   Quote [FYR bepaalde Mohamadaanse groepen in Cianjur, weren hulp van Christen organisaties af en wachten nu nog op hulp van Saudi Arabia.]

   Dit is inderdaad wel schandalig; men verwijderde teksten van tenten van een christelijke organisatie wat ik op zich nog wel kan begrijpen. Maar het was zelfs zo, dat de medische staf van die organisatie de toegang werd ontzegd en dat men behandeling door hun medewerkers weigerde. De betreffende organisatie heeft zich nu als hulpverlener teruggetrokken.

 4. De bovenstaande arikel is door mij geschreven met een paar schrijf fouten zo als Hollanders en Hollandse moet zijn.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Het zij u vergeven, heer Suparmo.

   Maar als u schrijft (29 november 2022 om 14:32) “……alhoewel in Holland geen/minder aargevingen (aardbevingen?) zijn …..”, worden alle Hollanders die in de provincie Groningen wonen boos.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.