Boeken

Voor de economische doelen van de VOC en de koloniale overheid in de Indonesische archipel waren de Chinezen van meet af aan onmisbaar. Maar spanningen traden op wanneer het ging om handelsbelangen, om het streven naar onderwijs en gelijkheid, en in kwesties rond etniciteit en nationaliteit.  Patricia Tjiook-Liem neemt de lezer mee langs de belangrijkste perioden in deze tot nu toe onderbelichte geschiedenis, en laat de worsteling zien van Chinezen die onlosmakelijk verbonden waren – en zijn – met stamland China, geboorteland Indonesië en aankomstland Nederland.  Walburg Pers

Barbara van der Kruk schreef Het wit tussen de regels
…..is een Indische familieroman waarin een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis is verweven. Het is een verhaal over vier generaties, over de betekenis van onuitgesproken woorden en de oorsprong van een oud zwijgen. Een universeel verhaal dat thema’s als waarheid, ongelijkheid, migratie en hoop met elkaar verbindt.
Lees enkele pagina’s
Te bestellen bij uitgever Prometheus.

De Kampschilders van Jan Brokken.
In ‘De Kampschilders’ vertelt Jan Brokken het verhaal van de schilders Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp op Celebes terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Hij schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. 

paagman.nl:
Op woensdag 19 oktober is Jan Brokken om 19:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Hij zal naar aanleiding van zijn boek De kampschilders geïnterviewd worden door Arjan Peters. Aansluitend zal hij signeren.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boeken

  1. Boeroeng zegt:

    Brokken krijgt een steeds scherper beeld van hoe het leven van zijn ouders en broers in de jappenkampen moet zijn geweest. Dat levert wederom een indrukwekkend boek op.
    volkskrant.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.