De Weduwe van Indië: Loudon-van Marken

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze  overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.

Dit is het graf van het echtpaar Loudon-van Marken, hun zoon John Hugo en kleinzoon Hugo Frederik John.

Hugo Loudon, geboren en overleden in Den Haag (1860-1941), was bij leven ingenieur bij de Zuid Afrikaanse Spoorwegmaatschappij en directeur Kon. Ned. Mij. tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Ned.-Indië. (voorloper van Shell). Zijn broer John was minister van buitenlandse zaken (1913-1918)
Zijn vader James Loudon (1824 Den Haag -1900 Den Haag) was gouverneur generaal van Indië ( 1872-1875) en eerder minister van koloniën (1859-1861).
Zijn moeder was Louise Wilhelmine Françoise Felicité de Stuers (1835 Arnhem – 1915 Den Haag), kleindochter van generaal en gouverneur-generaal van Indië Hendrik de Kock. Een neef van Louise was generaal Karel van der Heyden, die het rijkszwaard droeg bij de inhuldiging van Wilhelmina in 1898. Hij was in dat jaar commandant van het militair tehuis Bronbeek.

Na Hugo vond zijn echtgenote Anna Petronella Alide van Marken (1871 Hummelo-1953 Den Haag) haar laatste rustplaats in dit graf. Ze was dochter van de predikant en schoolopziener Willem van Marken (1839 Utrecht -1918 Den Haag) en Henriette Carolina van Riemsdijk (1838 Noordgouwe -1919 Den Haag). Deze schilderijen aan de linkerzijde zijn van 1908.
Hugo en Anne verloren in 1944 hun zoon Hugo Alexander bij het zinken van de Junyo Maru, een Japans transport met krijgsgevangenen en Indonesische romusha’s.

Ook werd hier begraven Hugo Frederik John Loudon (1933 Houston-1957 Amsterdam), kleinzoon van Hugo en Anna. Hij was kornet bij de cavalerie en kwam om bij een auto-ongeluk.
Zoon van Marie Corneille van Tuyll van Serooskerken (1903 Aerdenhout-1988 Bloemendaal), hofdame van Koningin Wilhelmina en John Hugo Loudon (1905 Den Haag-1996 Haarlem), die als laatste in dit graf kwam. Hij was oa directeur van N.V. Kon. Ned. Petroleum Mij en voorzitter Raad van Beheer van Shell.
In mei 1960 stond hij op de cover van het Amerikaans blad Time (zie rechts)

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Weduwe van Indië: Loudon-van Marken

 1. Boeroeng zegt:

  Er is een schilderij van de inhuldiging van Wilhelmina
  https://www.gelderlander.nl/arnhem/wilhelminalinde-van-kareltje-eenoog-keert-terug-als-stekje-op-bronbeek~a2d619a4/143824614/

  1898 Karel van der Heyden, commandant van Bronbeek, staat erop.
  Ik ken geen foto’s van deze scene. Dus…… artistieke invulling van de schilder?


  En wie is die Javaanse prins naast hem? Uit Djokjakarta ?
  —-
  Krijg nou wa… Ik vond net een foto. De schilderij was dus realistisch, min of meer

  Nog een mooie tekening. Karel staat meer rechts-voor

  • Bert Siap zegt:

   Heel juist ! artistieke invulling van de schilder ! Het tafereel achter Kareltje en die prins heb ik eerder gezien maar deze combinatie met die twee kleurrijke figuren uit Hindia -Belanda ? Trouwens zouden die nette dames dat wel aan kunnen ? Achter die twee Indische figuren durven staan ? De ene kijkt scheel en heeft een grootzwaard inde handen en de ander zal natuurlijk een paar krissen bij zich dragen ! Wat zouden die dames tegen elkaar gezegd hebben ? “” Ja ik ben er besodemieterd ,ga toch niet achter die twee engnekken staan ,die bruine messetrekkers ! “” 😁🤣😜 Overigens is schele Karel natuurlijk de figuur waar het hier om draait op dit schilderij !

   • Bert Siap zegt:

    Op die foto staan Kareltje en die prins er wel op maar achter zich alleen mannen ,waarschijnlijk van de I.N.D ( Immigratie ,Naturalisatie Dienst ) Die twee bruine patjakkers moesten na het feest meteen op eerste de beste boot naar Indie geschopt worden ! 😜🤣😎

  • Bert Siap zegt:

   Ja heel mooi een portret van zijn echte vader maar heb je ook een foto /portret van die Buginese moeder van Kareltje ?

   • Boeroeng zegt:

    Haha… vader was rijk genoeg om portretten te betalen.
    En die werden dan bewaard in de familie.
    Boeginese moeder zal wel niet zo rijk geweest zijn.
    Maar hoe is die scheiding met haar baby toegegaan ?
    Stond ze hem af uit vrije wil ?
    Pa de Stuers durfde niet het kind te erkennen.. ojee schande in de familie enzo.
    Heeft hij de pleegouders van Karel betaald voor hem ?
    En zijn moeder ook ? Of niets ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.