Voorzitter Indiëherdenking: Herdenken is altijd in ontwikkeling en dat is altijd ingewikkeld

H.E. Mayerfas
Ambassadeur van Indonesia

 trouw.nl: De Indonesische ambassadeur legt op verzoek van uw stichting direct na premier Rutte een krans. Is zijn rol groter dan voorheen?
“Het accent is verlegd. De afgelopen jaren legde de ambassadeur een krans in de range van de ambassadeurs van geallieerde landen, de burgemeester van Den Haag en andere autoriteiten. Juist omdat Indonesië de rechtsopvolger van toenmalig Nederlands-Indië is, is de ambassadeur gevraagd om zijn krans eerder te leggen. De accentverandering is dat we niet alleen Nederlandse en Nederlands-Indische slachtoffers van de oorlog herdenken. Er is oog is voor alle slachtoffers in en rond Indië als gevolg van de Japanse bezetting, in de context van de koloniale geschiedenis.”

Volkskrant: Ambassadeur Meyerfas onderstreept dat zijn land al jaren een krans legt op de nationale herdenking in Den Haag. Hij waardeert het aanbod van Nederland om hem een prominente rol te geven. ‘Ik zal dat doen als juist en diepgevoeld gebaar om álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en hen respect te betonen.’ In Indonesië worden deze slachtoffers volgens hem niet herdacht. ‘Alle aandacht gaat uit naar het vieren van onze onafhankelijkheid op 17 augustus.’

Persbericht van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945: 

De krans voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld en de Japanse bezetting wordt gelegd door de heer Rocky Tuhuteru namens de burgerslachtoffers en mevrouw Bonny Lelieveld-van der Zee namens de militaire slachtoffers.
Indonesische slachtoffers
Evenals voorgaande jaren zal ook de ambassadeur van de Republiek Indonesië een krans leggen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat de heer Mayerfas. Hij zal de krans leggen namens alle Indonesische slachtoffers.
Indische jasmijn
De speciale Melatikrans bestaat uit honderden handgemaakte Melati’s, die door mensen uit het hele land thuis zijn gemaakt. De krans wordt gelegd door drie generaties uit dezelfde familie: mevrouw Peggy Hoefsloot-Middelkoop, haar zoon Paul Hoefsloot en haar kleindochter Femke Hoefsloot. De Melati, de Indische Jasmijn is het symbool van de Nationale Herdenking 15 augustus

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Voorzitter Indiëherdenking: Herdenken is altijd in ontwikkeling en dat is altijd ingewikkeld

 1. Léon Algra zegt:

  Ik vind dit op gespannen voet staan met de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, die gedurende de Bersiap zowel blanken (Europeanen), als Indo’s (gemengd Europees-Indonesisch), en andere niet-Inlanders zoals Chinezen, maar ook tegen Molukkers en andere Indonesiërs die verdacht werden van collaboratie met het koloniale bestuur van Nederlands-Indië in groten getale gedood werden resp. resulteerde in gedwongen repatriëring naar Nederland, waarvoor Indonesië nooit haar verantwoordelijkheid genomen heeft resp. excuses gemaakt heeft.

  • A. Olive zegt:

   “resulteerde in gedwongen repatriering naar Nederland.”
   De gedwongen uitvaart was het resultaat van de Nieuw Guinea kwestie.

  • R.L. Mertens zegt:

   @LeonAlgra; ‘gespannen voet etc.’- Wel de geschiedkundige feiten benoemen; hoe dit zo is gekomen. -Nederland ondertekende dd.24-9-1941(!) in de VS het Atlantisch Handvest/voorloper VN; elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht= merdeka! Het verloochende(!) het in de HM 7 dec.1942 rede. Tot grote teleurstelling van de enige Indonesische minister in het Londen kabinet Soejono. Vandaar ook de proklamasi op 17 aug.1945; want van Nederland was niets meer te verwachten. Nederlands beleid provoceerde; geen gesprek met de Republiek, een Japans maaksel, Soekarno de collaborateur etc. Met daarbij laatdunkende uitlatingen van de Indisch/Nederlanders, net uit de kampen; ‘wat moeten die Inlanders, die toen trots na een Japanse bezetting/honger(!) periode met een rood/wit uitmonstering hun merdeka uitriepen etc.’ Er ontstond een gistende situatie/vechtpartijen etc.. Slogans werden op alle muren/gebouwen aangebracht ; ‘Indonesia never again the life and blood of nation!’ Toen op het vm. Oranje hotel, Soerabaja op 19 sept.1945 door enkele gearriveerde Nederlandse militairen de driekleur werd gehesen barste de bom; de driekleur werd tot rood/wit verscheurd en heel jong Indonesië schreeuwde bersiap; boenoeh Belanda!/dood aan de Hollanders! * Door toedoen van Nederlands beleid is bersiap ontstaan!

   • Bert Siap zegt:

    Dijual L.P. record lama 78 r.p.m .lecet sedikit ,selalu hang dan aus .Record tentang peringatan Hindia Belanda ! ……Te Koop ! Oude langspeelplaat 78 toeren ,krast een beetje ,blijft altijd hangen en is versleten .Plaat gaat over Nederlands Indische herdenkingen ! 😎😎😎

    • Adat zegt:

     @Bert Siap, ik ben het met jou eens, stop nou eens met het telkens afspelen van het oude liedje en erken nu eens dat dit alles is ontstaan doordat wij, blanke Hollanders, onderdrukking en slavenhandel heel normaal vonden.

 2. Boeroeng zegt:

  Her en der lees ik dat mensen boos zijn op de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur op de herdenking en dat hij een krans legt -ook- voor Indonesische slachtoffers van de Japanse bezetting. Er zijn schattingen van een paar miljoen Indonesische doden door de hongersnood en een paar honderdduizend romusha’s dood door Japanse mishandelingen en executies . En vind men dat voor hen geen krans gelegd moet worden?

  Zolang ik me herinner waren er Indonesische ambassadeurs op de herdenking en ze legden ook kransen. Maar nu legt hij alleen een krans en sommigen vinden dat de stichting 15 augustus dat zo regelden onder druk van ‘intimidatie en geweld’
  Malletjes hoor. Welk geweld? Welke intimidatie?

 3. Bert Siap zegt:

  @Her en der lees ik dat mensen boos zijn op de aanwezigheid van de Indonesische Ambassadeur op de herdenking “” Ja en als die Kedutaan Besar zijn kop niet laat zien ,zijn er ook mensen boos “”Waarom is die Indonesische ambassadeur er niet bij ?”” Mensen moeten altijd wel wat te klagen hebben ! Dat begrepen ze al in vroegere tijden ,waarom is er anders een Klaagmuur in Jeruzalem opgericht ? Die Indonesische ambassadeur heeft het VOLSTE RECHT om die herdenking bij te wonen !! Er zijn miljoenen Indonesiers omgekomen tijdens die 2e wereldoorlog ! Kan er voor hun slechts 1x per jaar geen bloemetje af ? Wat mij betreft gooien wij er zelfs 2 bloemetjes tegenaan ! 😎😜😎 Ik herdenk ook dengan hormat mijn Indonesische grootmoeders,die ook tijdens de oorlog zijn omgekomen .Weet je wat ? Gooi er 3 bloemetjes tegenaan !

   • Bert Siap zegt:

    Ik wil die mensen ,die die herdenking op de DAM bijwonen wel even waarschuwen ,voordat ze zonder enige notie op dat terras van Bar Majestic plaatsnemen en in het wilde weg aan het bestellen gaan ! Bier + 6 euro ,koffie en thee ook zoiets ,Majestic is die grote tent t/o het monument ,normaal moet je betalen om naar de W.C. te gaan maar eigenaar YIP is een Chinees waarschijnlijk ook uit Indie ,waarschijnlijk is het dan gratis ! Die W.C .dan drankjes moet je echt wel betalen op het duurste terras van Ibu Kota Amsterdam ! 😜🤣😘

  • A. Olive zegt:

   “waarom is er anders een Klaagmuur in Jeruzalem opgericht ?”
   Het resultaat is like “talking to a wall” (Amerikaans gezegde als er niets van komt)

 4. Noordin zegt:

  @Adat,
  Onderdrukking, mensenhandel/slavenhandel, enz, was er Al voordat de blanken kwamen. Dat was echt gewoon normaal. De blanken hebben die zaak gewoon overgenomen en winstgevender gemaakt. De basis is Al gelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.