Keti Koti

Slavernijmonument in Amsterdam

RTL nieuws:
Op steeds meer plekken in Nederland wordt aandacht besteed aan Ketikoti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. Ook op scholen zijn er Ketikoti-vieringen. “We hebben met de klas een papieren ketting gemaakt. Die hebben we gebroken, als symbool voor de verworven vrijheid.”

Ellen Deckwitz in NRC:
Onlangs veranderde mijn zus haar WhatsApp-profielfoto in het logo voor „Ik neem vrij op Keti Koti”, de sympathieke campagne waarmee je kan aangeven dat je 1 juli vrijhoudt om de afschaffing van de slavernij te vieren. De gedachte is dat als genoeg mensen dit doen, ook in Nederland van Keti Koti een nationale feestdag wordt gemaakt.
Ze bedoelde het goed, maar het leidde tot een gigantische ruzie in de familie-app. De Indische kant was woedend, de berichtjes stroomden zo snel binnen dat het wel de livestream van een WK-finale leek.
„Waarom steun je een herdenking die alleen maar stilstaat bij de slavernij in de westelijke koloniën?”, foeterde oudtante D.
„Er waren in Indië veel meer tot slaaf gemaakten dan in de West”, brieste nichtje B.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Keti Koti

  1. Boeroeng zegt:

    Opinie: ‘Er is te weinig oog voor het Nederlandse slavernijverleden in Azië’De laatste jaren neemt de bewustwording over het Nederlandse slavernijverleden toe. Dat betreft dan vooral de trans-Atlantische slavenhandel. Het is hoog tijd dat er ook meer aandacht komt voor het Nederlandse slavernijverleden in Azië, betoogt Reza Kartosen-Wong.
    ——-
    parool.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.