Boy Edgar, musicus, arts en verzetsheld

In deze aflevering over de veelzijdige huisarts Boy Edgar die van 1969 tot 1979 praktijk hield in een prachtig pand aan het begin van de Rijksstraatweg. Veel mensen herinneren hem als bandleider, muzikant en huisarts in de Bijlmermeer en Duivendrecht, maar ook zijn verzetsrol in de oorlog is een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest.

George Willem Fred Edgar (1915-1980) bekend geworden als Boy Edgar groeide op in Amsterdam als zoon van een koopman in Indische producten. Zijn vader was van Armeense afkomst, zijn moeder was Indisch. Aanvankelijk ging het de familie Edgar voor de wind. Tijdens zijn jeugd kon Boy Edgar al enkele malen Nederlands-Indië bezoeken. Tijdens de economische crisis in de jaren 30 ging het bedrijf van de familie Edgar echter failliet. Zijn vader overleed in 1935 en liet het gezin in armoede achter.  weekbladvoorouderamstel.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boy Edgar, musicus, arts en verzetsheld

 1. H. Bursayan (op zijn Armeens) zegt:

  …. Quote: Tijdens de economische crisis in de jaren 30 ging het bedrijf van de familie Edgar echter failliet. Zijn vader overleed in 1935 en liet het gezin in armoede achter. …unquote.

  Zeer globaal beschreven…”liet het gezin in armoede achter.”
  Dat er wel minder inkomsten waren in vergelijking met de goede jaren voorheen, wil niet zeggen dat men armoe had. Zijn vader overleed 1935 en Boy zat al 3 jaren op de universiteit. Tijdens de oorlog deed hij zijn artsen examen (quote artikel)….Waar werd het schoolgeld van betaald als men in armoede leefde???
  Er was ook nog een zuster, Rose Mary Alice en overlden Den Haag 1973, van de vader van Boy, wonend in Den Haag en gehuwd met Johan Evert Evers en die waren nu niet bepaald onbemiddeld.

  Verder het globale in: Zijn vader was van Armeense afkomst en zijn moeder was Indisch… Ja en? Er was ook een Franse President niet zo lang geleden die ook van Armeense afkomst is.
  Er zijn genoeg andere dames die Indisch zijn of waren.
  Zijn de termen Armeens en Indisch niet belangrijk genoeg om wat naders erover te berichten, zoals bijvoorbeeld naam en toenaam van ouders?
  Tja…..

 2. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘ Boy’s Big band’ – Als jong jazz freak jr. 60 schrok hij de Ned. wereld op met een rollend swingende bigband! Gevormd rondom de beste combo: the Diamond 5. Met Indo Dick van de Capellen/Bas, de jonge ( nu veteraan) Johnny Engels jr., hard blowing Harry Verbeke/ ten.sax, en Cees Small/tp.( wat een Sherazade feest! en diverse top musici. Eindelijk big band jazz! Onder bezielende leiding van Boy. Met eerste verschenen LP; Now is the time! Grandioos; wat een sensatie.
  Mijn saluut aan Boy!
  Ook aan John Engels jr., mi. de enige nog levend van deze groep!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.