Gemengde reacties Indische Nederlanders op nieuwe tekst 4 mei

In het zogenoemde memorandum is dit jaar voor het eerst verwezen naar de slachtoffers van de koloniale oorlog in Indonesië. Welzijnsorganisatie voor Indische Nederlanders en Molukkers Pelita ziet de wijziging juist als erkenning.
De nieuwe tekst van het memorandum luidt:
“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.”


Door de wijziging in de herdenkingstekst worden doden “aan de zijde van de toenmalige vijand” herdacht, aldus de FIN. Bovendien leidt de wijziging af van “waar het op 4 mei primair om zou moeten gaan, namelijk de Tweede Wereldoorlog.”
Welzijnsorganisatie voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië stichting Pelita waardeert de wijziging juist. Directeur Rocky Tuhuteru ziet de herziening van de tekst “als erkenning van het leed van de getroffenen van de Japanse bezetting en de koloniale oorlog die daarop volgde.” Die erkenning komt volgens Tuhuteru decennia na de oorlog weliswaar “laat, maar het is nooit té laat.” NU.nl

NOS:
Het gros van de organisaties in de Indische gemeenschap spreekt vandaag waardering uit voor het herdenken van deze groep slachtoffers op 4 mei. “Het viel me op dat ze naar de koloniale oorlog verwezen. Ik dacht ook: hé, dat is nieuw”, zegt hoofdredacteur Vivian Boon van het maandblad Moesson voor Indische Nederlanders. “Op het moment dat het benoemd wordt is er erkenning voor het feit dat die oorlog er is geweest”, aldus Boon.
“De Tweede Wereldoorlog kwam voor de Indische gemeenschap niet tot een eind op 5 mei, maar op 15 augustus, en daarna zijn er in de koloniale oorlog nog heel veel slachtoffers gevallen.”
Ook Yvonne van Genugten van het Indisch Herinneringscentrum is positief. “Het hoort erbij om alle slachtoffers te herdenken, en dus ook deze. Het is een memorabel moment.”

NOS journaal 20.00 van 5 mei 2022

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Gemengde reacties Indische Nederlanders op nieuwe tekst 4 mei

 1. Boeroeng zegt:

  De kranslegging voor burgers werd zo ingeleid:

  De volgende krans wordt gelegd voor alle burgers in Azië die tijdens of direct na de tweede wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië zijn omgebracht of omgekomen als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld, uitputting, honger en dwangarbeid.

 2. Léon Algra zegt:

  Na de Tweede Wereldoorlog was er géén koloniale oorlog; er vond een Onafhankelijkheidsoorlog plaats, met name gevoed vanuit pemoeda’s die zowel Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers, KNIL, Chinezen e.a. afslachtten.

  Om hen vanuit Nederland te gedenken, vind ik dan ook niet op zijn plaats!

  Helaas is dit ontstaan o.i.v. de voorgeprogrammeerde conclusies van het dekolonisatie-onderzoek waardoor Rutte overhaast excuses ging aanbieden aan het Indonesische volk.

  • R.L. Mertens zegt:

   @‘LeonAlgra;’afslachten etc.’ – Door ons politiek beleid: geen zelfbeschikkingsrecht!= geen merdeka! Dus amok= bersiap! Ned. lokte bersiap uit(!) en hoopte dat de Britten deze oproer zouden neerslaan!

 3. Boeroeng zegt:

  In de inleidende tekst wordt meer dan ooit de burgerslachtoffers van de periode 45-50 geimpliceerd, Indonesiërs, Europeanen … ook de slachtoffers van Indonesisch extreem geweld.
  Wie denkt aan Indonesische slachtoffers van Nederlands geweld kan zich ook hierin vinden.
  De heethoofden van alle zijdes natuurlijk niet

 4. R.L. Mertens zegt:

  @Boeroeng: ‘ook Indonesische slachtoffers etc’ – En terecht! Ook zij zijn geslachtofferd door Nederland misleidend politiek wanbeleid; ‘orde en rust’ ! Wij stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis! En waarvoor onze recentelijk excuses heeft aangeboden!

 5. R.L. Mertens zegt:

  @ Boeroeng:‘ook Indonesische slachtoffers etc.2’ – waarvoor onze koning recentelijk etc .

 6. Anoniem zegt:

  Wat een schande om de Indonesische daders te herdenken op onze nationale herdenking

 7. A. Olive zegt:

  Als het redelijk is om Indonesische daders te herdenken op 4 mei dan is het ook bilik om de jap te herdenken op 15 augustus. After all zij waren toch ook de dupe van hun Shogun’s en Samurai’s.
  Ook niet vergeten om de Duitsers te herdenken op 5 mei want die waren het slachtoffer van de Nazi’s.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Olive: ‘ bilik om de Jap/Duitsers etc’ – De Indonesiërs waren onderdanen (!) van ons Koninkrijk! Die vroegen , na de Japanse en Nederlandse(!). overheersing om vrijheid!!! – Wat Rusland nu met Oekraïne doet; deed Nederland toen, nb. na een nazi bezetting(!) met Indonesië! Alle (!) slachtoffers van bersiap en die zgn.politionele oorlog is op conto van Nederland! Door een falend/provocerend politiek (Romme,Beel, Drees sr.) beleid!

  • Noordin zegt:

   Die waren Al afgeschaft ver voor dat de oorlog begin.

 8. Boeroeng zegt:

  Het is onzinnig om een bijzinnetje aan de teksten toe te voegen van ” de daders van extreemgeweld” zijn uitgesloten.
  Het 4 en 5 mei comite bedoelt niet om gedode daders van extreem geweld te herdenken.
  Dat spreekt voor zich. Men heeft het over gedode slachtoffers, niet over daders.

  Met de bijgestelde tekst voor burgerslachtoffers wordt nu meer dan ooit ook de bersiapslachtoffers en latere slachtoffers van Indonesisch extreem geweld bedoeld.

  • A. Olive zegt:

   Boeroeng, over bijzinnetje gesproken, mijn reactie was op wat R.L.Mertens schreef op 6 mei 2022 om 15:26. Hij gebruikte zijn gewoonlijke mantra waaruit men kan opmerken dat de daders ook de dupe waren van ons politiek beleid ( Holland made them do that). Het wordt dan niet alleen een herdenking van slachtoffers maar ook van aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Hierop hebt u niet gereageerd.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Olive: ‘ de verkeerde kant etc.’ – Ned. stond toen alleen in de wereld! Vandaar dat de VN ingreep en Ned.dwong tot vertrek!
    En alles: alle(!) slachtoffers/ellende was voor niets!
    – Een vergelijk met de Republiek; erkenning van 17/8(!) had ons meer profeet gegeven!
    note: Engeland vertrok in 1947 met een parade uit India.
    En wij begonnen toen een ‘ politionele oorlog’
    Ned. deed toen iets….maar bereikte niets!

 9. Anoniem zegt:

  Spreekt dat voor zich? Er wordt immers door lieden gesproken over “aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan”. Waar we het veelal hebben over mensen die daar generaties lang woonden, leefden en werkten. Voor wie het voor velen sappelen was, veel in armoede leefden (niet iedereen was die rijke boze witte man zoals men tegenwoordig denkt. –》ranzige racistische term ook). En vervolgens zijn er velen op brute wijze vermoord, éérst door de Jap, daarna Bersiap. Een groot aantal werd vervolgens gerepatrieerd (lees: uit de enige leefomgeving die men al generaties lang kende getrokken) en hier als oud vuil behandeld. Maar laten we vooral excuses maken en iedereen definitieloos herdenken. Volgend jaar een krans voor de dode nazi’s dan maar? Ze hebben immers niet allemaal op de Zyklon B “on” knop gedrukt.

  • Boeroeng zegt:

   Ja, dat spreekt voor zich dat het 4 en 5 mei comité niet bedoelde “daders” .
   Is toch al tientallen jaren zo vanzelfsprekend.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Anoniem:’ generaties lang etc’ – Waren wij,incl. nazaten bezetters(!) het in hun vaderland. Rechteloos, stom gehouden leden zij hun bestaan. Wij woonden in witte huizen, aan straten met lantarenpalen. Reden in aparte tram klassen..Enkele bevoorrechten kregen onderwijs en lazen; verboden voor honden en inlanders!
   Wat denkt u, wat er in omging?

   • Noordin zegt:

    Dit klinkt heel mooi voor u en uw medestandrs. Dit verkoopt ook heel goed tegenwoordig.
    Ik trap er Niet in. Veel inheemse volkeren waren Al rechtenloos en werden Al stom of Klein gehouden. Het gewone volk moest hun plek kennen. Een arbeider of Boer Kon nooit hoger Komen wel lager. Waren Al enorme belastingen,etc. Dit was voor dat er de European en of Hollanders er waren. De basis in de meeste gevallen waren Al gelegd.
    En Wie zijn win leefden in witte huizen? Gaat u Nou beweren dat iedere Indo welgesteld was? Of dat het verboden voor honden en inlanders standard was?

 10. R.L. Mertens zegt:

  @Noordin; ‘ trap er niet in etc. ‘ Waarom niet?
  Ned.maakte gretig gebruik van het reeds aanwezige Inlandse feodale stelsel: vorsten etc. kwamen in ‘dienst’ van onze regering: belastingen, herendiensten,straffen etc.gingen gewoon door. Alsof voor het gewone volk alles als vanouds was.
  – Of dacht dat u dat die druk/ belastingen verlaagd werden? Ach, het is hun adat, klinkt nog in mijn oren. Die hele Postweg is met herendiensten aangelegd: waarom maakte Multatuli kabaal? Ooit in een kampong rond gelopen? Ik heb die maatschappij maar in mijn jongensjaren tot 1950 meegemaakt. Het was een onrechte maatschappij! Niet voor ons; we hadden daar een leven; douce sans niente!

  • Noordin zegt:

   Meneer Mertens, u verdraait of draait een beetje. Win weten allemaal van het onrecht.
   Wat ik onzin vind is dat men eenzijdig naar de geschiedenis kijk. Ook kijk men ook Niet naar heel veel anders factoren. Aan de ene Kant zegt u eigenlijk dat Nederland de task had om Al die volkeren omhoog the trekken, en aan de anders Kant zij horen Daar Niet.
   U en uw clan van gelijk gestemde zijn Niet eerlijk.

 11. R.L. Mertens zegt:

  @Noordin; ‘ verdraaid of draait etc.’ – En wat dacht u dat er toen gebeurde; de waarheid over Indië, over die Inlanders etc. ? Stom houden als wingewest: wat dacht u waarom wij hier een welvaart hebben; een Pernis, Hoogovens, Twente katoen industrie etc.hebben? In dit land van duinen en konijnen! Alle grondstoffen door de goedkoopste Inlandse arbeiders gedolven naar hier verscheepten en hier verwerkt tot eindproduct; daarna met veel winst verhandeld. Hier (!) kwam werkgelegenheid/welvaart en hier werd kapitaal vergaard! En daar werd de Inlanders stom gehouden…tot zij zichzelf onderwezen met hun Boedi Oetomo=het schone streven scholen! Door onze regering als wilde scholen betiteld/geboycot! Hoe denkt/voelt u: als geschoolde Indonesiër te lezen; verboden voor honden en inlanders?

  • Noordin zegt:

   Laats las ik op Twitter een gelijk gestemde jonge vrouw (met een Javaanse Surinaamse achternaam)die vertelde dat Indonesiahet recht heeft op Irian Jaya vanwege sultanate Tidore of Ternate die het Eiland” Onder contole had. Een Molukker heeft haar daarop gewezen dat het altijd van Indonesie is geweest vanwege de sultanate. Is dit onwetendheid, bewust verdraaien van feiten halve feiten, aannames of wat?hmmm…
   Bijna hetzelfde geluid wat u maakt. Ben nog Niet klaar. Hetzelfde verdraaide misvormde onzin over Indo’s, dat hoor ik ook bij haar en de meeste Indonesiers oud en jong.
   Dus nee. U en uw clan van gelijk gestemde zijn Niet eerlijk.

   • Bung Tolol zegt:

    Irian Jaya was van de Papoea,s ,is van de Papoea,s en ooit zwemmen al die Javanen weer terug naar hun geliefde Java ! Wat hebben die Javanen te zoeken op Nieuw -Guinea ? Javanen houden niet van Orang Hitam ,zijn er zelfs bang voor ! Die Papoea,,s worden bij het leven gediscrimineerd door hun overige “” Landgenoten “” Met list en bedrog heeft de Staat Indonesia dat referendum “” Gewonnen “” en met grof geweld onderdrukken zij die bevolking en plunderen het land ! Het is een grof schandaal wat daar plaats vindt ! En wat doet Nederland ? Juist ja tutup mulut ! Indonesia is een belangrijke handelspartner en wat kan ons al die beloften gedaan aan die Bosbewoners ons schelen ? Laat die Papoea,s maar lekker creperen denken ze in Den Haag !

    • Bung Tolol zegt:

     Op 1 December laat ik De Morgenster uit mijn raam hangen en zet Het Volkslied Hay Tanahku Papua op ( O,mijn land Papoea ) Ben ik som zelf een Papoea ? Nee hoor ,heb meer Javaans bloed dan Papoea bloed ( 0 % ) .hoe dat volk echter uitgezogen en vermoord wordt ,heb er geen woorden voor !

   • RL.Mertens zegt:

    @Noordin:’ Papoea etc.’ – In ondertekende(!)verdrag van Lingadjatti is vastgelegd(!) overdracht van geheel (!) Nederlands Indië. Na de mislukte poging met de Federale Staten hield Ned.echter Nw.Guinee uit de overdracht (om oa. de Indo’s daar te droppen.) Gevolg: nationalisatie van Ned.bezittingen: zwarte Sinterklaas: Wn. Indo’s ontslagen etc. In 1962 op last van de VN toch overdracht. Resultaat: erfenis van koloniale ellende!
    Note: gisteren was er in Djokja een demonstratie: Free Papoea!!!
    Met groet uit het land van Herkomst: Soerabaja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.