De weduwe van Indië: Pechler_van Hek

Herbert Louis Pechler (1921 Bandoeng-2004) ging in 1955 naar Nederland en werd later in Den Haag leraar op de LTS (Lagere Technische School). Zoon van Nji Raden Siti Sarah (1905 Bandoeng – 1977 Almelo), dochter van de regent van Pandeglang en Louis Alexander Pechler (1899 Madioen-1981 Almelo),  opzichter in- en uitvoerrechten, beheerder gouvernementspandhuis te Bandoeng, expediteur, commies havenkantoor van Soerabaja.
Stamouders Pechler waren Caroline Elisabeth Beem en Johannes Nicolaas Pechler (Peccheler) geboren te  Slos Wiebag, die in 1768 als VOC-soldaat te Indië arriveerde met het schip Woestduin.

Hertha Ebertine van Hek, geboren 1938 in Batavia overleed in 2014  in  Den Haag. Aldaar huwde ze Herbert Pechler in 1967. Met haar ouders Evert van Hek en Hetty Bousquet, en een oudere zus arriveerde ze in 1950 te Rotterdam per ms Willem Ruys. Haar ouders  werden ook begraven te Nieuw Eykenduynen.
Stammoeder van Hek van deze familietak was de Javaanse vrouw Konah. In 1823 werden 4 van haar kinderen geadopteerd door Leonard Adriaan van Hek, in 1785 geboren te Jaffnapatam, Ceylon. Sedert 1800 te Java en hij overleed in 1825. Misschien met zijn vader uit Ceylon vertrokken wegens de Britse bezetting ? Was hij ook de biologische vader van de kinderen van Konah ? Zijn stamvader te Ceylon in de 17e eeuw zou zijn Isaac van Hek uit Schoonhoven.

Mensen die terugkeerden uit Indië en veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor Den Haag en werden daar begraven. Bijv. op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

2 reacties op De weduwe van Indië: Pechler_van Hek

  1. D.P. Tick zegt:

    Ik heb de lijst vd regenten v Pandeglang.Als U die nodig hebt dan aub reageren of op mijn fb Donald Tick

  2. Ik ken een Pechler die telegrafist was bij de Garuda Indonesian Airways. Hij komt uit Palembang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.