De weduwe van Indië: Bousquet_van Hek

Mensen die terugkeerden uit Indië en veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor Den Haag en werden daar begraven.
Bijv. op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen.

George Bousquet (1881 Magelang-1964 Den Haag) was bij leve architect op het departement van Waterstaat en Burgerlijke Openbare Werken. Dit tot aan zijn pensionering ca 1925 en verkreeg toen de functie directeur regentschapswerken te Bangkalan. Ouders: De Javaanse vrouw Kina en Henri Louis Joseph Bousquet(1838 Buitenzorg-1890 Magelang), beheerder van de koffieonderneming Ngoho te Toeloengagoeng (Kediri).
Stamouders waren Isaac Bousquet (1776 Amsterdam-1831 Pekalongan) en Jeanne Françoise Maria Monod de Froideville(1771 Aubonne, Zwitserland-1847 Batavia).
Zij arriveerden in 1816 te Java met de kinderen.
Isaac had bestuursfuncties, w.o resident van Batavia (1821) en lid Raad van Indië. (1829). De kinderen bleven in Indië en hadden nazaten, zoals Willem Einthoven en Ernest Douwes Dekker.
George huwde in 1903 met Celestine Suzanne Lawson ( 1881-1939) geboren op suikerfabriek Brangkal, Modjokerto, vermoedelijke kleindochter van de schot Alexander Lawson (1819 Dundee-1877 Kemanglen, Tegal), die adminstrateur was van suikerfabriek Adiwerna bij Tegal.

Hun dochter Hetty Vera, geboren 1913 te Oleh Leh. Atjeh kwam als laatste in dit graf in 1990, waar ze eerder bijlegde haar echtgenoot Evert Fedor van Hek (1906 Semarang- 1974) zoon van de semarangers Elisabeth Ernestine Drinhuyzen ( 1879-1921) en Arnoldus Adrianus van Hek (1873-1932), employée van Internationale Crediet- en Handelsvereeniging “Rotterdam” .
Hetty en Evert waren in 1936 met Europees verlof in Den Haag, waar een dochter werd geboren. 
Evert was voor 1942 beambte bij het departement van financiën in Batavia en na de oorlog bij het ministerie van financiën te ‘s-Gravenhage. In de jaren daartussen was hij krijgsgevangene.
Stammoeder van Hek van deze familietak was de Javaanse vrouw Konah. In 1823 werden 4 van haar kinderen geadopteerd door Leonard Adriaan van Hek, in 1785 geboren te Jaffnapatam, Ceylon. Sedert 1800 te Java en hij overleed in 1825. Misschien met zijn vader uit Ceylon vertrokken wegens de Britse bezetting ? Was hij ook de biologische vader van de kinderen van Konah ? Zijn stamvader te Ceylon in de 17e eeuw zou zijn Isaac van Hek uit Schoonhoven.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.