Een eervol bestaan

Een eervol bestaan , Vilan van de Loo
De geschiedenis van het KNIL, 1814-1950

Het KNIL was raciaal verdeeld, vanaf het begin tot het eind van zijn bestaan. Hollanders en Indo-Europeanen, Javanen, Ambonezen en verschillende andere etniciteiten maakten deel uit van dit leger overzee. Velen van hen ontvingen de Militaire Willemsorde en andere onderscheidingen, waardoor menig militair het aureool van held kreeg. Nu staat het koloniale leger in een verdacht licht.
In Een eervol bestaan schetst Vilan van de Loo een verrassend portret van dit leger door contemporaine documenten te gebruiken, zoals dagboeken, brieven, krantenartikelen, nota’s, rapporten, liedjes en romanfragmenten.


Vilan van de Loo: Dit is het begin van mijn lezing bij Paagman. Ik was blij na alle lockdowns weer in een boekhandel te staan. Dat vrolijke is merkbaar. Verderop in de lezing werd het vanzelf serieuzer.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een eervol bestaan

  1. R.L. Mertens zegt:

    @Eervol bestaan; inderdaad toen…..maar toen is voorbij! Historisch Nieuwsblad maart 2015′;
    Een omstreden strijdmacht. Het was een unieke strijdmacht met een twijfelachtige reputatie! Voorzien van diverse heldhaftige(!) bloedige gevoerde oorlogsbeelden. Gezagsdragers om Nederlandsch Indië tot een staatkundig eenheid te smeden. Landaarden ca. 1900: Europeanen 40% en Inheemsen 60%. Daarna ca. 20% Europeanen en 80% Inheemsen. Aldus het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.- Mi. een gewoon bezettingsleger die in alle bezette landen voorkwamen. Ook een vreemden legioen; met Belgen, Zwitsers, Duitsers, Portugezen ea.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.