Over de grens. 1e boek Indonesië-onderzoek: weinig nieuws, resultaten toch waardevol

Aan hard nieuws heeft het grote Indonesië-onderzoek door drie Nederlandse wetenschappelijke instituten vrij weinig opgeleverd. Toch zijn de resultaten waardevol. Ze bieden een goed overzicht van eerdere bevindingen, vullen die aan met nieuwe details en hier en daar een brok echt nieuws.  Dat blijkt uit Over de grens, het eerste boek in een serie van twaalf over het onlangs afgeronde project ‘Onafhankelijkheid, de kolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. De overige boeken verschijnen in de loop van dit jaar. In de bundel Over de grens geven de onderzoekers in handzame hoofdstukken van telkens dertig tot veertig pagina’s inzicht in wat ze hebben opgediept.  historiek.net

Bestel hier..  of bekijk een presentatie  samen met de andere boeken. De boeken zouden dit jaar gratis te downloaden worden aangeboden

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Over de grens. 1e boek Indonesië-onderzoek: weinig nieuws, resultaten toch waardevol

 1. R.L. Mertens zegt:

  @ ‘dekolonisatie etc.’- Nog steeds het gebruik van de aanduiding; kolonie ! Al in 1922(!) is onze grondwet gewijzigd; art.1 Het Koninkrijk der Nederlanden omvat het grondgebied(!) van Nederland, Nederlandsch-Indië , Suriname en Curacao etc.’ Een kolonie = een nederzetting in den vreemde.
  – Al dd. 28 mei 1619 verscheen Coen met 16 schepen, bemand met 1220 manschappen wo. Japanse huurlingen voor de rede van Jacarta. Schoot de hele stad in puin; vuurkracht tegen lansen en steekwapens, en richtte de stad Batavia op. De strijd duurde slechts enkele uren. Slechts 1 VOC soldaat sneuvelde. Het gebied rondom Batavia werd geannexeerd. Zo begon de bezetting(!) van Indië! – Nederland was in nazi tijd toch ook geen kolonie van Duitsland?

 2. Noordin zegt:

  Meneer Mertens, u ben niet eerlijk. Deze melodrama klinkt heel prettig voor uw Indonesische medestanders en zelfs de jeugd van tegenwoordig. U gebruikt halve feiten helemaal geen achtergrondinfo en zwart wit denken. En waarom? U lijkt wel de Indische /Indonesische versie van Don Quichote.
  Ik mis wel uw trouwe Sancho. Zie ik niet zo vaak meer op Indisch4ever. Die is in mijn mening ook door uw bitterheid beinvloed.

  Het lijkt wel alsof Coen pas in Indie aankwam en de boel meteen overnam. Dat is toch niet waar.
  En zo zielig zijn de Javanen of de Indonesische volkeren ook weer niet.
  Alsof de Javanen en andere Indonesiche volkeren een hoogstaande ontwikkelde spirituele vredelievende mensen waren tot dat de Europeanen kwamen vooral de Hollanders die hebben natuurlijk alles verpest.
  Wees eerlijk. Indonesie was en is heel divers. Voordat de Europeanen kwamen zat een groot deel van het westen van Indonesie op het niveau van vroege middeleeuwen, de rest in de stenentijdperk en zelf bronstijdperk. De Javanen waren al bekend met vuurwapens en kannonen. Hadden veel grotere schepen en oorlogschepen maar die kennis raakte ze natuurlijk kwijt.
  Toen het westen van Indonesie nog macht had werd Zuid Oost Azie vaak aangevallen geroofd, geterroriseerd.Je had gelegaliseerde piraterij, mensenhandel,belastingen, slavernij. Koninkijke gijzelaars, de hele game of thrones had je al.
  Concubinaatschap is ook niet iets wat de Europeanen hebben uitgevonden dat bestond al inAzie.
  Als je belasting niet kon betalen dan werd alles meegenomen inclusief je kinderen, of erger.
  Als gewone volk moest je ook je plaats kennen je hoofd buigen, mocht je ook niet overal komen.
  De basis is al gelegd alleen dat deEuropeanen veel verder waren en niet alleen in technology. Zijn beter in verfijne en verbeteren en logica in positieve en negatieve zin. Dat hebben de Javanen niet. Bijvoorbeeld het gebruik van vuurwapens en kannonnen daarin hechten ze meer waarden aan de spirituele kracht.

  Dit is allemaal het verleden. Als u echt eerlijk ben waar staat u met al het onrecht wat er nu is in Indonesie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.