Rutte: diepe excuses aan Indonesiërs voor extreem en stelselmatig geweld

Telegraaf:
Premier Mark Rutte biedt naar aanleiding van het onderzoek naar de onfhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1949) ‘diepe excuses’ aan richting de bevolking van Indonesië. Namens de Nederlandse regering biedt hij ook excuses aan iedereen die in ons land betrokken is geraakt bij deze periode, ook de veteranen.

Nederland neemt afstand van het oude officiële standpunt dat er ‘slechts bij uitzondering extreem geweld was gebruikt’ en de conclusie die het kabinet-De Jong trok in de excessennota uit 1969 ’dat de krijgsmacht als geheel zich correct heeft gedragen’.
Het kabinet onderschrijft nu de conclusie van het onderzoek dat er sprake was van ‘stelselmatig en wijdverbreid gebruik van extreem geweld; tot marteling aan toe’.
,,Voor het stelselmatige en wijdverbreide extreme geweld van Nederlandse zijde in die jaren en het consequent wegkijken door vorige kabinetten, maak ik vandaag namens de Nederlandse regering diepe excuses aan de bevolking van Indonesië”, zei Rutte in een korte verklaring in Brussel. ,,We moeten ook constateren dat excuses op zijn plaats zijn aan iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven, vaak tot de dag van vandaag.”

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Rutte: diepe excuses aan Indonesiërs voor extreem en stelselmatig geweld

 1. Hans de Raaij zegt:

  En nu nog het achterstallig soldij !!!!!!!!!!!!!!

 2. Boeroeng zegt:

  Dit las ik ergens op het internet

  Maar het geeft wel aan dat mijn oom C. gelijk had in wat hij mij vertelde. Nee, tijdens de bersiap was hij nog niet in Indonesië. Hij heeft alleen de slachtpartijen van Westerling en zijn manschappen gezien, omdat zijn peloton (of hoe dat ook heette, waarin hij diende) meestal de dag(en) nadat Westerling “huis had gehouden” ter plekke aan kwam en doodgeschoten baby’s vrouwen, kinderen, bejaarden (die als aapjes uit de bomen waren geschoten) aantrof.
  En dat is nog wat hij ‘kon’ vertellen. De grootste gruwelen vertelde hij natuurlijk niet aan zijn neefje (mij) van nog geen 14 jaar!

  Maar mijn oom C. stierf door alcoholisme, door wat hij heeft gezien. Hij is altijd verliefd gebleven op Indonesië, en op de vrouw waarmee hij de rest van zijn leven had willen doorbrengen. Hij is helaas nooit teruggekeerd omdat zijn oorlogstrauma’s hem arbeidsongeschikt maakten en dus nooit het geld had om terug te keren. Hij stierf in het voorjaar van 1984 of 1985 aan overmatig alcoholgebruik door zijn ervaringen in Indonesië.

  Voor hem komen deze excuses van Rutte ongeveer 38 jaar te laat. Niemand die in Indonesië diende mocht hierover spreken. Dit moest onze grootste cover up zijn! Zelfs ex dienstplichtigen was het verboden hierover te spreken.
  Zelfs niet tegen familie, vrienden psychologen en psychiaters op straffe van…?!
  Niet alleen de willekeurige vermoorde of levend verbrandde Indonesiërs waren hier het slachtoffer van… maar ook duizenden Nederlandse dienstplichtigen die deze ellende zwijgend het graf in mee moesten nemen!
  En nu is het er eindelijk uit! Ik zou willen dat mijn oom C. dit nog had meegemaakt. Misschien had hij zich nog kunnen hervinden, wanneer dit onderzoek 40 jaar geleden had plaats gevonden.

  • R.L. Mertens zegt:

   @ ergens op internet; ‘duizenden dienstplichtigen etc.’- Na 1969 toen J.Hueting op tv zijn bekentenissen deed zijn ook velen die toen Hueting bij vielen, maar ook hem hebben bedreigd. Na hem was er ook een auteur ( zoon ven een veteraan) G.Boomsma die een boek schreef over de lotgevallen van zijn vader en eveneens bedreigd werd! Zelfs voor de rechter werd gesleept; vanwege zijn vaders gezegde; als of we nazi’s zijn! Ook na Indische delen van het Koninkrijk in de 2e wereldoorlog van dr.L.de Jong was er heisa. Maar ook vele veteranen die bekentenissen deden. Daarna de komst Poncke Prinsen; eveneens heisa door fanatieke veteranen met een anti Prinsen uitval! * Mi. zijn het juist die veteranen, die het hardst schreeuwen(!), die het ook op hun kerfstok(!) hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.