Bij ‘Bersiap’ zijn volgens onderzoekers zesduizend doden gevallen 

In 1947 werd een eerste schatting gemaakt van 3.500 doden, maar dat ging toen alleen om Nederlanders en Indo-Europeanen. In het huidige onderzoek worden ook 226 Molukkers, 48 Chinezen, 93 Menadonezen, 15 Timorezen en 168 Indonesiërs meegerekend.
In 1949 werden naast de doden ook tweeduizend vermisten meegeteld. De onderzoekers gaan ervan uit dat al die vermisten zijn omgekomen. Daarnaast worden 125 omgekomen personen meegeteld die opduiken in de archieven, maar daarin geen overlijdensdatum hebben.   NU.nl
==

Bersiapdebat wijst op afwijzing en miskenning van Indische Nederlanders |

Maar ook al in het koloniale verleden werden Indo-Europeanen, hoewel zij wettelijk deel uitmaakten van de groep der Europeanen, niet voor vol aangezien en verwezen naar de marge van de Europese samenleving in Indië. Zij hadden niet dezelfde mogelijkheden als de totoks, zoals de volbloed Nederlanders werden genoemd. De geschiedenis van Indo-Europeanen is er één van afwijzing en vernedering, in de kolonie, de oorlog en tijdens de bersiap, tijdens de migratie en ontvangst in Nederland.Blijkbaar is het nog niet afgelopen met deze afwijzende houding van de kant van sommige Nederlanders, die weinig begrip en empathie kunnen opbrengen voor het perspectief van Indo’s. Het blijkt ook uit de geringe aandacht, met name van Nederlandse onderzoekers, voor hun geschiedenis. | Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Bij ‘Bersiap’ zijn volgens onderzoekers zesduizend doden gevallen 

 1. Boeroeng zegt:

  Citaat:
  In 1947 werd een eerste schatting gemaakt van 3.500 doden, maar dat ging toen alleen om Nederlanders en Indo-Europeanen.
  —-
  Raadseltje…. wat klopt niet aan deze visie ?

 2. waluparmo zegt:

  Zo als ik al geschreven heb is de uitspraak BERSIAP ontstaan uit het laatste laag van het volk als
  resutaat van de jeugd educatie en indoctrinatie geduurende 3 jaar door Japan, icl. het gebruik van de bamboe roentjing! Wal Suparmo

 3. Robert zegt:

  Mr.Waluparmo U bent daar op de goede weg:. vele rampokkers en moordenaars waren tuig van de richel die de kans zagen om dood en verderf te zaaien op instigatie van Bung Tomo en zijn mede-oproerkraaiers.Niet alleen Indos en Hollanders werden hun slachtoffers maar ook andere minderheden werden beroofd en over de kling gejaagd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.