Boeken

in de bundel Toma terus (‘steeds vooruit’) komen Molukkers zélf aan het woord. Toma terus is geen alomvattende, feitelijke geschiedenis van de Molukse gemeenschap, maar een creatieve reflectie in woord en beeld die tegelijkertijd naar de toekomst kijkt.

De Andere Bezetting van Benedict Janssen
In Nederland heeft ‘de oorlog’ vrijwel altijd te maken met de Duitse bezetting. Dit boek gaat over die andere bezetting, over Nederlands-Indië na de Japanse inval. Wat gebeurde er in die samenleving, toen dit ‘Nederlands eigendom’ plotseling in Japanse handen overging? Kwam het keizerrijk zijn belofte na om de Indonesische bevolking welvaart en vrijheid te schenken?
.

Batik!
Magazine dat vertelt wat batik is, oude tradities onthult en coole motieven toont .  Inhoudsopgaaf in deze pdf-file.
Meer uitleg en bestellen bij  Stichting Tong Tong.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

4 reacties op Boeken

 1. RLMertens zegt:

  @ De andere bezetting; ‘toen Nederlands eigendom etc.’- Het kan moreel verkeren; dat het onrechtmatig veroveren en bezetten van een land met kolonie werd aangeduid. Alsof een volksgroep van Nederlanders zich in Indië vestigden, zoals een zwerm=kolonie vogels op een bepaalde bos/bomen neer strijken. Over eufemisme gesproken.

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  In de samenvatting van het boek “de Andere Bezetting” wordt gesproken over Indie als Nederlands eigendom en dat lijkt me een hele rare uitdrukking voor Nederlands-indie in de Moderne Geschiedenis, vooral als Indie niet op vrijwillige basis, maar door bloedige oorlogen in de 19de eeuw in Ons Bezit/Eigendom is gekomen.
  Bezit rechtvaardigt nog geen Eigendom leerde ik bij Nederlands Burgerlijk Recht maar kennelijk golden voor Indie andere maatstaven. Trouwens de meerderheid van de bevolking bestond niet uit burgers, een kernbegrip uit de Franse revolutie (citoyen) maar uit onderdanen , een begrip van vòòr de Franse revolutie.

  Trouwens Indie was jarenlang bezet geweest door Nederland. De titel van het boek “De Andere Bezetting” slaat eigenlijk op de Bezetting van de andere koloniaal, na de Nederlanders werden de Japanners de koloniale overheersers.

  Kwam het Koninkrijk der Nederlanden zijn belofte na om de Indonesische bevolking welvaart en vrijheid te schenken? En hoe stelden Indonesische politici als Soekarno en Hatta zich op?
  Deze vragen kunnen toch aan Nederland worden gesteld? Het is wel erg gemakkelijk om de Japanse bezetting te bekritiseren zonder in de Spiegel te kijken. Daarbij wordt te gemakkelijk Sjahrir vergeten of wat dacht U van Tan Malaka. De laatste was evenals Hatta en Sjahrir Sumatraan en had net zoals hen in Nederland gestudeerd. Was Nederland toch nog ergens goed voor.

  Brengt het boek nieuwe inzichten na het ook internationaal gezaghebbend boek van Ethan Mark “the Japanese occupation of Java”. Ik waag het na de discutabele titel te betwijfelen.

  Ik neem de lakmoesproef op de som. . Wordt in het boek de rol van Van Eeckhout, Dahlers of mr. Ploegman besproken, spraakmakende personen in de Japanse bezetting, die een vooraanstaande rol als Buitenkampers dwz Indo-europeanen buiten het kamp speelden. De lezers van het boek mogen het zeggen. Maar ook het laatste waag ik te betwijfelen.

  • Als auteur van ‘De Andere Bezetting’ reageer ik even op bovenstaande post van de heer Van den Broek (hierna: vdB). Om te beginnen met de laatste alinea’s (met 2x ‘ik waag het te betwijfelen’) kan ik hem geruststellen: Sjahrir en Tan Malaka komen uitgebreid aan de orde. Met Van Eeckhout bedoelt vdB waarschijnlijk Van den Eeckhout, en ja, ook die komt (samen met Dahler) aan bod: in een apart hoofdstuk behandel ik de positie van de Indo-Europeanen.
   Ter verdere geruststelling van vdB: het boek van Ethan Mark (Mark stuurde het mij persoonlijk toe) heb ik dankbaar als bron gebruikt: zie de vele voetnoten.
   In de samenvatting staat ‘Nederlands eigendom’ (dus met aanhalingstekens) omdat wij daar nu anders tegenaan kijken.

   Het boek doorstond al (meer dan) een ‘lakmoesproef’ in de vorm van mooie recensies in o.a. Moesson en Azië Magazine. Een positieve beoordeling uit wetenschappelijke hoek kwam van Dr. H. Poeze van het KITLV (bekend van zijn driedelig werk over Tan Malaka): ‘…een overzichtelijke, samenhangende en leesbare studie waarin alle aspecten van de periode tot hun recht komen, op basis van de bestaande literatuur.’

   Misschien een goed advies aan vdB om in het vervolg, voordat hij zich zo kritisch uitlaat over een boek, dat eerst eens te lezen. Wellicht iets voor onder zijn kerstboom? https://www.bol.com/nl/nl/p/de-andere-bezetting/9300000038225483/?bltgh=qOr3Lk5TwiaQyyLZk1RB-w.2_9.10.ProductPage

 3. vandenbroek@libero.it zegt:

  Ik heb begrepen dat de bovengenoemde tekst op de achterflap van het boek staat. Alhoewel Van den Eeckhout en Dahler worden genoemd, leiders van een hele kleine groep van Indo-Europeanen die met de Japanners collaboreerden, mis ik ook de naam van mr. Ploegman, de IEV-voorman, die de meerderheid van de Indo-Europeanen vertegenwoordigde en die op 19 september 1945 dodelijk gewond werd bij het Vlagincident in Soerabaja. Toch essentieel om iets over de Indo-europese bevolkingsgroep in de bezetting te begrijpen.

  Aangezien ik ondanks de wervende uitleg van dhr Benedict Janssen, enkele kern- of sleutelwoorden in bovengenoemde tekst mis, zal ik bij mijn eerstvolgende bezoek aan een Nederlandse boekenzaak, de hoofdstukindeling van “De andere Bezetiing” doornemen. Wellicht ligt daarna een aankoop van het boek in het verschiet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.