Onderzoek naar scheepsramp met Van Imhoff 

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat op aandrang van advocaat Liesbeth Zegveld onderzoek doen naar de toedracht en de nasleep van de ondergang van het vrachtschip Van Imhoff, op 18 januari 1942. Nadat het schip in Indonesische wateren door de Japanse luchtmacht tot zinken was gebracht, liet de bemanning de Duitse opvarenden aan hun lot over. 411 van hen kwamen om het leven. Al in de jaren vijftig merkte de rechtsgeleerde Bert Röling de handelwijze van de Nederlanders aan als oorlogsmisdrijf.
Volkskrant via  Java Post

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Onderzoek naar scheepsramp met Van Imhoff 

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  Uitgebreide informatie over de van Imhof-affaire met tijdlijn is 0n-line te vinden op de bijgewerkte web site
  http://vanimhoff.info/timeline.php?scale=n

  Sommige Nederlanders zijn bang dat er van de Nederlandse Staat geld wordt gevraagd, maar dat is een foute denkwijze, die te wijten is aan een gebrek aan feitenkennis. De KPM, die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de grove en verwijtbare nalatigheid van haar kapiteins heeft in de oorlog de rekening vereffend d.w.z. schadevergoeding betaald aan het Duitse Nazibewind. Daarmee werd de schuld van de Nederlandse kapiteins eigenlijk al bevestigd. Ze waren fout in de oorlog en dat klinkt in dit verband wel een beetje vreemd.

  Na de oorlog werd de KPM heimelijk door de Nederlandse overheid gecompenseerd voor deze betaling van de schade doordat ze 2 miljoen gulden minder belasting op de winst in Nederland hoefde te betalen. Ditzelfde trucje is door de Nederlandse overheid ook toegepast bij de schadevergoeding aan die Nederlandse bedrijven, waarvan de bezittingen door de Indonesische Staat waren genationaliseerd.

  Bij de nabestaanden van de slachtoffers gaat het om Eerherstel=Rehabilitatie, aangezien de eer en goede naam van hun familie werd aangetast. Daar gaat die Schuhe wringen.

 2. Boeroeng zegt:

  Opinie: Graag ook een onderzoek naar ondergang van Japans vrachtschip Junyo Maru De vele Nederlandse nabestaanden hebben recht op de ware toedracht van de ramp met de Junyo Maru, en op rechtsherstel door Japan.

  Louis Zweers in de Volkskrant

  Ach ja…. historisch onderzoek is wel nuttig, maar als men dat voorstelt uit afkeer van een Imhoff-onderzoek dan zit er iets fout met de motieven.
  De ware toedracht met de Junyo Maru is in grote lijnen bekend. De details nauwkeurig beschrijven is een historische bijdrage, maar verwacht niet dat er een groot schandaal boven komt zo.
  Of het moet meer aandacht zijn voor de keuze van de geallieerden al die Japanse schepen te beschieten en niet checken of er gevangen op zaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.