Moluks Nieuws


De tumultueuze zomer van 2021 zullen we waarschijnlijk niet snel vergeten. In deze zomerrubriek vertellen zes mensen welke zomer voor altijd in hun geheugen gegrift staat. Deze week: Arbaya Pattipeiluhu (36) beviel in de zomer van 2017 op een bloedhete dag op een Moluks eiland. “Ik zag het ziekenhuis en dacht: ‘Hoe moet ik hier ooit bevallen?'”  RTL Nieuws

In de foto-expositie Lain Sayang Lain, wat vrij vertaald ‘wij kijken naar elkaar om’ betekent, stellen documentaire fotograaf Suzanne Liem en schrijfster Sylvia Pessireron vier generaties Molukkers in Nederland centraal. Daaronder Molukkers uit Vught. bd.nl

De verhalen en gezichten van vier generaties Molukkers zijn de komende maanden te zien in een speciale tentoonstelling in Barak 1B van voormalig Kamp Vught. De portretten spreken boekdelen. Het is alsof je hun geschiedenis in hun ogen kunt zien. De foto’s zijn te zien op de plek waar ze in 1951 tijdelijk zouden gaan wonen, maar sommigen wonen er nog.  Omroep Brabant

Het kunstwerk ‘3 generaties Molukkers’ is verkozen tot mooiste buitenbeeld van regio Oost. Dit gebeurde tijdens de verkiezing mooiste buitenkunstwerk van NPO Radio 4.  In 2016 besloot de gemeenteraad dat er een monument moest komen om de 65-jarige geschiedenis van Molukkers in Barneveld te markeren. Het kunstwerk is gemaakt door Lotta Blokker en is te bewonderen aan de achterzijde van de Oude Kerk.  112barneveld.nl

In de zomer van 2022 vertelt, ‘Aan de andere kant’ met een theatrale ontdekkingstocht het verhaal van de Moluks-Nederlandse geschiedenis in voormalig kamp Westerbork. Voorafgaand aan deze ontdekkingstocht publiceert deze krant de verhalen van mensen die tussen 1951 en 1971 woonden in barakken van Schattenberg, zoals het kamp na de Tweede Wereldoorlog werd genoemd.   Hoogeveensche Courant

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.