Weduwe van Indië: Pool_Holtappel

In dit graf rusten de broers Pool en hun schoonbroer Holtappel.
Charles Auguste Edmond Pool (foto ca 1895) was geboren te Semarang in 1864.  Zijn ouders waren de spoorwegbeambte en later bestuurder Augustinus Jacobus Pool, geboren 1835 in Amsterdam, overleden 1914 in Utrecht en Josephine Hortense Boijer, geb 1837 in Semarang, overleden 1911 te Utrecht. De ouders van Josephine waren Elisabeth Massé (1815 Semarang-1856 Semarang) en de fransman Jean Louis Emile Boijer (ca 1804 Parijs – 1876 Semarang) Jean arriveerde in 1829 als soldaat via het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk.
Charles, wonend te Alkmaar, heeft in 1885 en 1886 notarisexamens gedaan. Begin 1896 startte hij als notaris in Den Haag, komend van Utrecht waar zijn ouders met de jongere kinderen woonden.

Zijn broer was Gerard Jean Antoine, geboren in Semarang in 1873, ook deels opgegroeid te Indië. Ging met zijn ouders in Utrecht  wonen en verhuisde  later  naar Den Haag waar hij de Duitse Meta Elisabeth Reis ( 1875 Hamburg-1955 Voorburg) huwde in 1914, In periodes was hij te Afrika als koopman voordat hij zich blijvende in Den Haag en Voorburg vestigde. Hij overleed in januari 1945 te Voorburg

Johannes Hendrikus Holtappel (1876 Utrecht- 1953 Den Haag) huwde in 1902 met Augustina  Jacoba Pool (1877 Amsterdam -1959 Den Haag) zuster van de broers Pool. Bij het huwelijk was hij luitenant ter zee, maar in 1911 nam hij ontslag en werd inspecteur/ingenieur bij de PTT te Soerabaja. In 1927 pensioneerde hij en verhuisde naar Den Haag.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.