Documentaire Indisch Zwijgen in de maak

De recente film De Oost heeft veel losgemaakt in Nederland. Met name als het gaat over het optreden van Nederland in de voormalige Indonesische kolonie. Het aankomende project Indisch Zwijgen zal nog wat verder op dit onderwerp ingaan. In deze documentaire gaan drie kunstenaars, afkomstig van de derde generatie, op onderzoek uit naar hun verzwegen Indische verleden. Vanuit de ontdekkingen die ze doen maken ze een kunstwerk, wat voor hen de Indische identiteit anno 2021 moet uitdragen.   Entertainmenthoek.nl
Zie het filmpje.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Documentaire Indisch Zwijgen in de maak

  1. vandenbroek@libero.it zegt:

    Indisch zwijgen? Indo-Europeanen waren de zwijgende of tot stilzwijgen gemaakte meerderheid in de Europese koloniale bevolking in Nederlands-Indie.

    Het Indo-Europeesch Verbond IEV was weliswaar een politieke en sociale organisatie maar wat voor politieke invloed had zij als partij bijvoorbeeld in de Volksraad in Nederlands-Indie, toch niks? wat voor invloed hadden Indo’s sowieso in de politiek te beginnen bij de Indische NSB, al het kader bestond toch uit fascistische totoks?
    Na de oorlog hadden de Indo-Europeanen ook geen stem in het kapittel, zij werden tot stilzwijgen gebracht in de souvereiniteitsbesprekingen, maar hun werd wel de rekening gepresenteerd. Ze bleven als Nederlanders wel met de gebakken peren zitten. Ook bij de migratie naar Nederland werden er politiek niet naar hen geluisterd, maar wel over hen beslist.

    Met enige verwondering kijk ik nu naar spraakmakende Nederlandse politici met een Indische achtergrond: Geert Wilders PVV en Jesse Klaver van Groen Links. Rang en Stand waren bepalend in de koloniale gemeenschap maar spelen geen rol van betekenis, allebei van eenvoudige afkomst. Eénheid in Verscheidenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.