1 juli Ter herdenking van de Willem Ruys

.

Meer informatie en nog meer informatie.

Poedelen op het dek 1953, richting Nederland
Een van de poedelende meisjes schreef later een boek

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op 1 juli Ter herdenking van de Willem Ruys

 1. Jan A. Somers zegt:

  Bij mijn aankomst in Vlissingen lag de Willem Ruys nog op de helling. Tijdens de oorlog wisten ze op De Schelde te voorkomen dat het schip te water zou worden gelaten, en door de Duitsers ingepikt. Er werd voortdurend aan doorgebouwd, met als gevolg dat het schip bij de tewaterlating wel wat te zwaar was. In het haventje van de helling spoelde het water over de kaden! Voor haar proefvaart moest zij door de oude zeesluis (de nieuwe was nog niet gerestaureerd van de oorlogsschade), de Ruys aan beide zijden nog geen 50 cm. Achterstevoren zodat het schip kon meesturen met de sleepboten.: Prachtig gezicht.

  • Boeroeng zegt:

   Jan, zag je het schip nog liggen en keek je naar de proefvaart ?

   • Jan A. Somers zegt:

    Er zit voor mij een tijdlijn (in Vlissingen 1946-1950 op de RHBS) in aanbouw op de helling >. tewaterlating > afbouw > vertrek uit Vlissingen voor de proefvaart. Tijdens de afbouw ook met de schoolklas een rondleiding gehad. Zie ook het bericht zelf: “heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog jarenlang noodgedwongen op de Vlissingse scheepsbouwhelling van de Koninklijke Maatschappij ‘De Schelde’ gelegen. Daar voorzag zij de bewoners, als volwaardige ‘verzetsheld’, van zoet water en electriciteit.” In dat bericht staat ook een storende fout: “de bouwer van de Willem Ruys: Damen Naval te Vlissingen. Het was toen nog de Scheepswerf De Schelde. Pas sinds enkele jaren maakt het onderdeel uit van Damen.
    Bijna alle schepen van de Rotterdamsche Lloyd zijn in Vlissingen gebouwd. In de avondbladen stond bijvoorbeeld dat de ms. Dempo te water was gelaten. Maar: er was iets fouts ontdekt waardor de tewaterlating was afgeblazen.
    Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=vB6Liw-4rxE Terugkieke: Oude beelden van de Willem Ruys in Vlissingen.

 2. Boeroeng zegt:

  De Willem Ruys: een naam uit het verzet
  Het schip kreeg bij de bouw een bouwnummer zoals alle schepen dat op de KMS kregen: bouwnummer 214. Pas na de oorlog kreeg het schip de naam Willem Ruys, een telg uit een Nederlands redersgeslacht, die aan het begin van de oorlog directeur van het scheepvaartbedrijf werd. Hij zat van 18 december 1940 tot 17 mei 1941  gevangen op verdenking van steun aan het verzet omdat hij had geweigerd het verenigingsgebouw van ‘de Maas’ en de boten van deze vereniging en haar leden af te staan aan de bezetter.  Van 11 oktober 1941 tot 5 januari 1942 zat Ruys weer gevangen, ditmaal vanwege contacten met een Engelse agent.Op 13 juli 1942 volgde zijn derde arrestatie en werd hij als gijzelaar gevangen gezet in kamp Beekvliet in St. Michielsgestel. Hij was er op verzoek van de kampleiding pakketpostmeester en kreeg onder andere voor elkaar dat een zending ligstoelen van de Rotterdamsche Lloyd het kampleven wat veraangenaamde. Op 7 augustus 1942 werd er in Rotterdam een aanslag gepleegd op het spoorwegviaduct bij de Binnenrotte. Als represaille fusilleerden de Duitsers vijf gijzelaars die behoorden tot  vooraanstaande maatschappelijk families. Willem Ruys stierf op 15 augustus 1942 in de bossen van Goirle en met hem  de Rotterdamse hoofdinspecteur van politie Christoffel Bennekers, de Rotterdamse advocaat en procureur, Robert Baelde, Alexander Baron Schimmelpenninck van der Oye en Otto Graaf van Limburg Stirum..

  http://dekrommeelleboog.com/bouwnummer-214/

 3. Jan A. Somers zegt:

  Vlissingen. Ja, zo’n kampong waar Indische mensen niet graag gezien wilden worden. Toen ik in 1946 daar begon twee Indische gezinnen met op de RHBS behalve deze sinjo nog en Indisch meisje. Twee jaar later Herman Bussemaker erbij. En paar jaar later werd Havendorp een opvang voer Indische gezinnen, ik dacht niet erg druk. Werd aangevuld met Zuid-Molukkers. Wel een goede Indische toko, maar die is nu op Suriname overgestapt.

  • Bung Tolol zegt:

   Er was nog iets aan de hand met die Willem Ruys of eigenlijk De Achille Lauro ,want het schip was overgenomen door Italianen .Dat “”IETS”” is eigenlijk heel recent gebeurd en iedereen sprak er schande van ! Ik bedoel die vliegtuigkaping van Ryan Air door Wit -Rusland “” Wat een ongehoorde brutaliteit ! een schande !”” riep president Joe Biden uit .Maar in 1985 was er een kaping op de ex Willem Ruys ,door Palestijnen en een gehandicapte 69 jarige Joodse Amerikaan werd met rolstoel en al dood overboord gegooid ,Na de kaping kregen die kapers vrij doorgang naar Tunesie voor asiel .Wat gebeurde er toen ? Dat vliegtuig met die kapers erin werd door een Amerikaans F-14 gesommeerd te landen in Italie ,waar die kapers alsnog werden gearresteerd door die Italiaanse politie in opdracht van die Amerikanen en die kapers werden in Italie berecht .En die Amerikanen maar wijzen naar die brutale Wit -Russen ,die ze beschuldigen van ongelovelijke brutaliteit ,terwijl zij het zelfde kunstje 36 jaar geleden hebben uitgehaald !

 4. A. Olive zegt:

  “En die Amerikanen maar wijzen naar die brutale Wit Russen….”
  Niet alleen de Amerikanen maar ook de EU.
  Het verschil dat ik hier zie is dat de Amerikanen kapers kaapten terwijl de Wit Russen een journalist kaapten.en dit kan dus in de toekomst een ieder die ze niet mogen overkomen.

  • Bung Tolol zegt:

   Het kapen van een vliegtuig door een Staat is natuurlijk een staaltje van reinste piraterij ! onbeschoft ,onbehoorlijk en ongepast ! Het ziet er naar uit dat Wit -Rusland zich daarmee lelijk in de vingers heeft gesneden .Hun eigen vliegtuig maatschappij Belavia kan alleen nog maar in Rusland en China landen ,terwijl ze het meeste geld aan de E.U verdienden .Wat die 69 jarige Joods Amerikaanse slachtoffer betreft ,De P.L.O heeft een mijoenenschikking met de nabestaanden getroffen .Maar de P.L.O was niet de dader ,die kapers inderdaad Palestijnen waren een splintergroep ,die opereerde buiten de P.L.O .Die kapers werden in Italie berecht ,want het betrof Italiaans grondgebied ,uitlevering aan Amerika was niet aan de orde .Toen de Willem Ruys ,later Achille Lauro gezonken was en voorgoed naar de bodem van de zee verdween ,was dit wereldnieuws omdat dit schip bekend was wegens die kaping ,later is er een film over gemaakt .

   • A. Olive zegt:

    “De P.L.O..heeft een miljoenenschikking met de nabestaanden getroffen”
    De P.L.O. is gul met de foreign aid van Amerika..
    Met het laatste oorlogje van Hamas en Israel zal de Westerse wereld en vooral Amerika ook weer betalen voor de nieuwbouw in Gaza terwijl ze daar schreeuwen “Death to America”..
    Trump had gelijk. Negotiate met Israel en Arab landen zonder de P.L.O. Hierdoor zou de P.L.O. geen andere keus krijgen.

 5. Jongens heb ’t gewoon eens over de tewaterlating van de Willem Ruys en al het positieve dat deze Grand Old Lady voor Nederland, Zeeland en Vlissingen heeft betekend. Waarom toch altijd die negatieve, ramptoerisme-verhalen, notabene over de Willem Ruys die in haar Italiaanse periode direct al niet meer met respect werd behandeld en nooit meer de oude was? Probeer eens iets positiefs, lukt vast wel!

  • A. Olive zegt:

   “Probeer eens iets positiefs. lukt wel!”
   Veel Indo’s hebben gebruik gemaakt van de Willem Ruys!

  • Jan A. Somers zegt:

   Een schip is een zij. Een dame, de Willem Ruys een grande dame! Die wens je een beter lot toe dan “voorgoed naar de bodem van de zee verdween “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.