Indisch in Beeld

Ik zou graag een oproep op uw site willen plaatsen over het volgende:

In 2013 ben ik begonnen met een stamboomonderzoek om meer te weten komen over mijn Indische Roots. Mijn Indische afkomstige grootouders zijn overleden in 2003 en 2009, ik was toen nog jong en nog niet zo bezig met mijn afkomst. Toen mijn interesse in mijn Indische roots werd aangewakkerd en de vragen begonnen te komen, had ik niemand om ze aan te stellen. Mijn vader, ooms en tantes konden namelijk ook niets vertellen, want opa en oma waren altijd zwijgzaam over hun tijd in Indonesië.

Dankzij mijn onderzoek ben ik met neven en nichten van mijn oma in contact gekomen en heb ik hen ook in het echt mogen ontmoeten. Oom Huib Otto en oom Ab Alexandre hebben mij nieuwe informatie kunnen geven waardoor ik weer verder kon gaan. Nu heb ik bijna elke tak van mijn stamboom kunnen invullen, maar mis ik veel informatie over het leven van mijn betovergrootmoeder. Het gaat om:

Christina (Tine) Magdalena Laarhuis. Geboren op 1 november 1888 te Groot Atjeh. Overleden op 2 juli 1937 te Tjimahi. Gehuwd met Francois (Frans) Marie Winsser op 16 december 1905 te Kota Radja. (Al deze gegevens heb ik gevonden op roosjeroos.nl en ik heb de eigenaren van deze site al een keer gemaild, maar tot op heden nooit antwoord mogen ontvangen) Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 1. Alexander Arthur Vladimir Winsser (mijn overgrootvader) 31 januari 1907 te Soerabaja
 2. Clara Sophia Winsser (moeder van oom Ab Alexandre) 19 november 1908 te Pare Pare
 3. Juliana Eugine Winsser 17 november 1911 te Magelang
 4. Jenny Georgine Winsser (moeder van oom Huib Otto) 17 april 1911
 5. Johannes Jacobus Winsser 30 maart 1913 te Semarang

Van oom Huib en Oom Ab en van het internet ben ik dit ook nog te weten gekomen:

“Vanaf het 1912 adresboek staat het echtpaar F.M.Winsser-Ch.M.Laarhuis geregistreerd als wonende te Trengoelon,Semarang. F.M.Winsser – Geg.Onderoff. – Politieopz. 1e kl. – Trengoelon,Semarang (Ch.M.Laarhuis)”

‘Voor zover bekend had ze (Christina Laarhuis) een zuster Elisabeth Cornelisse, dus een tante van mijn moeder. We noemden haar oma Besje. (…) Dat is op het moment wat ik uit de blote kepala kan vertellen over de familieband met de Laarhuisjes omdat die zich samen met mijn moeder als Buitenkampers en allemaal jonge kinderen door de oorlog moesten zien te slaan.’

Tevens is dit mij ook verteld, maar aangezien ik hier nooit bewijs over heb kunnen vinden, betwijfel ik of het waar kan zijn. Vooralsnog zet ik het er maar bij, want het is een verhaal dat verteld is door mensen die mijn betovergrootmoeder echt gekend hebben.

“Ken je het verhaal, dat Christien Laarhuis afstamt van Noord-Sumatraanse adel? Het verhaal (verteld door mijn moeder aan mijn zusters) gaat als volgt: Noord-Sumatra (altijd zeer strijdbaar) bood zeer hardnekkig weerstand tegen de legers van het KNIL. Een sultan liet zich niet onderwerpen. Toen is een dochter van de sultan ontvoerd en in gijzeling genomen. Een heer Laarhuis moest haar bewaken, maar zo’n mooie gevangene daar word je natuurlijk verliefd op. Met als gevolg dochter Christien Laarhuis.”

Ook heb ik een foto van mijn betovergrootmoeder, deze zal ik toevoegen in de bijlagen. Één foto is verscherpt en in kleur gezet, de ander is het origineel waar ze samen met haar man en 5 kinderen op staat.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Groetjes, Daniëlle Hoorn

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

8 reacties op Indisch in Beeld

 1. Boeroeng zegt:

  Dag,
  Ik heb vroeger al feitjes gevonden voor je oom Huib

  Hermen Hendrik Albertus Laarhuis (1852-1930) ging als soldaat in 1877 naar Indië en keerde terug naar Nederland waar hij november 1890 huwde met Gezina Damhuis.
  De zussen Christine en Elisabet Laarhuis waren georen resp 1888 en 1889. Ze werden tegelijk erkend.. ik vermoed vlak voor het huwelijk van Christien eind 1905 maar pas vermeld in de regeringsalmanak van 1907 pagina 89
  Het is niet waarschijnlijk dat Hermen hen erkende.

  Hendrikus Julianus Laarhuis (1848-1892) ging in 1864 naar Indie , werd in 1887 1e luitenant en overleed in 1892 te Vught. Dus hij kon de zussen niet erkend hebben en vermoedelijk was hij ook niet de vader Laarhuis

  Abraham Laarhuis (junior) is een beter spoor
  Geboren in 1838 te Cheribon, zoon van de soldaat Abraham Laarhuis uit Hengelo en Assima.
  Hij huwde in 1861 te Padang met Johanna Carolina van Roode, geboren in 1838 te Padang en overleden in 1887 te Siboga.
  Ze was dochter van Lambertus van Roode (indo) en vermoedelijk een Sumatraanse vrouw. Zij kon niet de moeder geweest zijn van de zussen, als hun geboortedatums correct zijn.
  Het kan zijn dat Abraham de vader was en de kinderen niet erkende. Hij overleed in 1898.Maar huwde te Sibolga in 1897 met Si Biba. Als zij de moeder was, waarom werden ze niet bij het huwelijk gewettigd ?

  Wie erkende dan wel de zussen ?
  Er waren geen volwassen mannen Laarhuis te 1905 in Atjeh, volgens kleians adressenboek.
  Maar een vermoedelijke dochter van Abraham en de Roode was Carolina Francina Laarhuis, geboren regio Siboga in 1862, kon daar wel wonen . En zij kon de kinderen erkennen als van haar , ook al hadden zij andere ouders.
  Waren het haar kinderen of die van haar vader Abraham?
  Carolina was sinds 1885 weduwe van David Wesdijk.
  Hun dochter Dora Augustina Wesdijk (1884-1946) huwde John Gerrit Ferdinand Kneefel En hun dochter Emma Adolfina huwde met resp Jan Willem Hendrik Top en Frits van Haasen
  ————
  Ik vermoed dat Carolina Francina Laarhuis de moeder is van de zussen Christine en Elisabeth en zij heeft hen ook erkend

  • Daniëlle Hoorn zegt:

   Super bedankt! Ik ga mij hier van de week eens in verdiepen, u heeft mij weer veel nuttige informatie gegeven. Erg dankbaar met al uw moeite! Als ik meer vragen heb, dan weet ik waar ik moet zijn 🙂

   Groetjes,
   Daniëlle

 2. Roy Meelhuysen zegt:

  Hallo Danielle,
  Onze Oma en Opa van vaderskant hebben in Mlaten Trengoelon nr. 8 in Semarang gewoond tot 1954. Ik was destijds 11 jaar en woonde in Jakarta, echter mijn neef van 17 woonde toen daar met zijn ouders, bij Oma en Opa. Ik zal hem deze vraag stellen en als hij de fam Winsser-Laarhuis heeft gekend, zal hij contact met je opnemen.
  Hou vol en geeft niet op met zoeken en vragen. Dat is mijn ervaring in deze.

  Hartelijke groet,

  Roy Meelhuysen.

  • Daniëlle Hoorn zegt:

   Hallo Roy,

   Bedankt voor uw reactie! Wat fijn/lief dat u het wilt vragen, ik ben benieuwd of hij wat weet over mijn voorouders. Ik hou het zeker vol en stel veel vragen, mijn ervaring is ook dat ik het meeste kom te weten door het aan iedereen te vragen.

   Nogmaals bedankt en ik hoor het graag!

   Groetjes,
   Daniëlle

 3. fickela zegt:

  Mogelijk dat u een zelfde oproep kan plaatsen op de site van de Indische Genealogische Vereniging IGV. Is ook een kennisnetwerk met veel bronnen.

 4. Ron zegt:

  van de afstammelingen van Francois Marie Wisser en Christine Magdalena laarhuis kun je wat voorbeelden vinden bij:https://www.genealogieonline.nl/indische-genealogie/.

  • Daniëlle Hoorn zegt:

   Hi Ron!
   De afstammelingen heb ik helemaal in kaart gebracht. Dit zijn namelijk de ouders van mijn oma en haar neven/nichten met wie ik contact ben geweest. Ook de voorouders van Francois heb ik gevonden :).

   Groetjes Daniëlle!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.