Opgelapt VOC-schip moet nieuw licht laten schijnen op bewogen geschiedenis

1b3c6-vocschip_amsterdam_scheepvaaartmuseumWaren er tot slaaf gemaakten aan boord van de Amsterdam? Zijn er ook verhalen over migranten aan boord? Zulke vragen vormen het vertrekpunt voor het ‘nieuwe narratief’ over de VOC-geschiedenis aan boord van het schip. Het Scheepvaartmuseum wil met de terugkeer van het schip nieuw licht laten schijnen op de bewogen geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het schip wordt gezien als belangrijk onderdeel van de educatie.  Het Parool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Opgelapt VOC-schip moet nieuw licht laten schijnen op bewogen geschiedenis

 1. Jan A. Somers zegt:

  Een neef van mij, werkzaam op de Bataviawerf in Lelystad, heeft met de daar gebouwde Batavia de retourreis naar Indonesië en Australië gemaakt (Olympische Spelen). Heeft aan boord zijn vrouw leren kennen, was ook bemannings(?)lid. Daarna heeft hij de reis met de Duyfken gemaakt, vanuit Indonesië naar Nederland. Meer ervaring dan rondkijken op een museumschip in Amsterdam.

 2. Mister Bule zegt:

  Ja, bevrouwingslid klinkt zo raar.

  In het Vasa museum in het Zweedse Stockholm stellen ze een 17e eeuws oorlogsschip tentoon wat zonk op de eerste vaart. In heel goede staat en je kan er naar wandelen vanuit het ‘centrum’.
  Aanrader zodra ze weer openen.

 3. Alleen maar de Dayak’s durven de fanatieke Mohammdanen ( Front Pembela Islam) van hun negorij te weren.Ze zijn 100% Christenen en veel beschaafder dan de Papoeas.Een Dayak maakt niemand lastig maar wil ook door niemand lastig gevallen worden,anders komen hun PREMIEVE NEIGINGEN weer te voorschijn als KOPPENSNELLERS,zo als een paar jaar geleden gebeurt is in SAMPIT waar de hoofden van hun vijanden voor hun huis worden gehangen.Met gevolg dat 300.000 Maduresen naar hun niegorij moeten geevacueerd worden dat inmiddels zij al nu terug zijn.Walsuparmo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.