OGS

..

Het nationaal archief heeft papieren van het oorlogsslachtofferregister van de oorlogsgravenstichting gedigitaliseerd en online gezet.   Dus  ook de dossiers van mensen die op de erevelden te Azië liggen.
Het is wat oefenen hoe te vinden

* Begin te zoeken op deze pagina, vul een  naam in  :
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00446?searchTerm=
* In dit voorbeeld  is het een zoekvraag naar de naam van Helsdingen.
* Klik op  “Zoeken”
* Er komt een nieuwe pagina met resultaten. Klik op een van de linkjes.
In dit voorbeeld is er geklikt op J.P.
* Deze pagina verschijnt:
* Klik op de blauwe link onderaan en onthoudt het inventarisnummer,
in dit voorbeeld is dat 61392A. Zie plaatje
*  Een nieuwe pagina verschijnt.
*  Zoek daar in de lijst naar de link, geel gemarkeerd :   61392A Zie index voor naam… en klik aan
*  Dan zie je de scans van het dossier Jacob Pieter van Helsdingen.
*  Met andere zoeknamen krijg je andere inventarisnummers.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op OGS

 1. Boeroeng zegt:

  Het kan nuttig zijn die dossiers in te kijken.
  De oorlogsgravenstichting ging op zoek naar nabestaanden en daar zijn papieren van.
  Nabestaanden reageerden soms en gaven aanvullende informatie, veel per brief die bewaard is gebleven.
  Kijk ook hier: https://oorlogsgravenstichting.nl/

 2. Mister Bule zegt:

  Het probleem is dat je zo te zien alleen op naam kan zoeken. Nu krijg ik vijf bladzijden resultaat, waar een voornaam ook nog eens gemakkelijk tien keer voor komt. Begin er maar eens aan. Je hebt geluk als de familienaam van Helsdingen of de la Croix is. Jammer dat je dus niet per locatie kan opvragen, er zijn ook geen filters beschikbaar.

 3. Hans Boers zegt:

  Heb wat betreft “zoeken” geen problemen ondervonden en vond zelfs meer dan ik al had, waaronder de correspondentie met diverse andere instanties met de nodige aantekeningen vermeld.
  Zelfs ook adressen waar de verloren familieleden hadden gewoond in NL en daarna vertrokken zijn naar zonniger oorden elders op deze aardbol….Hetgeen me nu weer een aanknopingspunt in die andere werelddelen brengt….over Armeense diaspora gesproken dus.

  Plus de zoektocht bracht me ook op het spoor van de oorspronkelijke begraafplaatsen aleer men herbegraven werd.

  In het verleden was ik al vaker in contact getreden met het OGS inzake extra gegevens over de gezochte personen door mij en kreeg destijds antwoorden die me totaal niet tevreden stelden. Deze huidige “openbaring ” van alle gegevens bij elkaar, bevestigt nu mijn vermoeden dat ik destijds niet geheel tevreden werd gesteld wat betreft het zoeken naar antwoorden op mijn vragen en mijn gelijk erin.

  Al met al ben ik wel tevreden dat er nu deze mogelijkheid is geschapen voor zoekenden, waarvoor dank aan de meewerkende instanties.

  Alhoewel ik niet kan nalaten om toch een ietwat “mopperende” opmerking te plaatsen over het feit, hoe (op welke wijze) men destijds antwoorden verstrekte op gestelde vragen en waar men soms helemaal geen antwoorden op gaf: ik verwijs dan naar vragen gesteld door de OGS aan diverse gemeentelijke instanties en men zich simpelweg afmaakte met de term “onbekend” terwijl ik zelf al deze antwoorden al had gevonden… dat gaf me een ietwat wrange smaak in mijn mond over hoe sommige verantwoordelijke ambtenaren er zich vanaf maakten (Let wel: ik zeg NIET ALLE BETROKKEN AMBTENAREN)…..En hierbij denk ik dan aan andere zoekenden destijds die er nu niet meer zijn en met vraagtekens het aardse hebben verlaten……maar dat zal hen (= DIEGENEN DIE HUN PLICHTEN DESTIJDS – 30 á 40 jaar geleden – VERZAAKT HADDEN) een rotzorg zijn meen ik te mogen stellen.

 4. Hans Boers zegt:

  Overigens ook dank aan Boeroeng voor het plaatsen van deze link NA/OGS.

 5. Peter Petrone van den Broek zegt:

  Met zeer hartelijke dank aan Boeroeng dat hij de link tussen de datenbank van de Oorlogsgravenstichting OGS en het Nationaal Archief heeft geplaatst. Het geeft een interessant beeld hoe de Oorlogsgravenstichtingf haar gegevens vastlegde, dwz wat de kwaliteit van de gegevens was. Ik heb wel moeite bij de aanduiding Nationaliteit. Ik vind bij sommigen als nationaliteit “Indonesische” vermelden dat over gesneuvelden in de periode 1945-1949 of nog eerder. Nederlands-Indische bevolking was officieel verdeeld in Europeanen, Inlanders en ander Oosterlingen, van Nationaliteit was geen sprake. Daarnaast waren er ook gelijkgestelden aan ….. Bij de wet gelijkgesteld zoals Japanners, merendeeld prostituees en handelsagenten, maar ook Indo-Eurpeanen die bij verordening gelijkgesteld werden aan de Europeanen zgn Staatsblad-Nederlanders. Al met al verwarrend.

 6. Perter Petrone van den Broek zegt:

  N.B. rechts van het topic is een foto van de bruiloft van een Renon. Rechts van de bruidegom staat een Heer met op zijn (driedelig?) kostuum een horlogeketting. Mijn vraag is wat de dresscode in die tijd voor zakhorloges voorschreef. Enkele foto’s boven ziet men een potret van de familie Wolff, let op de ketting van het zakhorloge. en de kledin die de Heer draagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.