13 aspirant-omroepen stellen zich voor: ze willen minder oude, linkse, witte mannen op tv


facebookaanmelden

Bersama: Nederlands-Indische geschiedenis is óók Nederlandse geschiedenis
Leden: iets minder dan 10.000. Het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed behouden, verdiepen en verspreiden, dat is het doel van Omroep Bersama, opgericht door filmproducent San Fu Maltha. “Wij vertegenwoordigen een stuk Nederlandse cultuur en geschiedenis waar normaal geen aandacht aan wordt besteed.”Als voorbeeld noemt Maltha hoe we in de media terugkijken op de Tweede Wereldoorlog. “Kijk naar de NOS-Bevrijdingsjournaals tot en met 4 mei 1945, waarin zo goed als geen aandacht wordt besteed aan Nederlands-Indië.    Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

32 reacties op 13 aspirant-omroepen stellen zich voor: ze willen minder oude, linkse, witte mannen op tv

 1. Anoniem zegt:

  Plaatsvervangende schaamte hier voor deze koekebakker

 2. Mr. B. zegt:

  Eigenlijk zie je in Nederland hetzelfde gebeuren als indertijd in de VS. De ‘melting pot’ werkt niet meer en i.p.v. integratie krijg je bevolkingsgroepen die zichzelf willen identificeren, zelfs afzonderen, speciale aandacht vragen en voordelen eisen. Men stelt dat men tegen discriminatie is maar eigenlijk houdt men het in stand of creëert het zelfs door zich als uniek in de samenleving op te stellen. Dat belooft voor de komende jaren.

  • Andre M zegt:

   Mee eens. Af en toe een programma is OK maar om daarvoor een hele omroep voor op te tuigen gaat ver. Indischen hebben weinig met identiteitspolitiek op.

   • Boeroeng zegt:

    Wat is identiteitspolitiek?
    Bersama omschrijft haar bedoelingen zo:
    https://www.omroepbersama.nl/
    ———
    Omroep Bersama is een initiatief van een betrokken groep mensen behorende tot de Nederlands-Indische gemeenschap. Doel van de vereniging Omroep Bersama is het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed te behouden, te verdiepen en te verspreiden. Het is géén politieke, noch religieuze vereniging. Het is een moderne, culturele vereniging, gericht op alle mensen in Nederland die te maken hebben gehad met of iets zouden moeten weten van onze 500 jaar lange geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië en Nederland. Ons gezamenlijk cultureel erfgoed is wat ons samenbrengt.
    ___________

    • Andre M zegt:

     Het kan tendentieus zijn wat de Trouw in het oorspronkelijk aangehaalde bericht schrijft maar het riekt naar identiteitspolitiek als deze nieuwe omroepen allen deze stelling beamen quote : “Wat alle verenigingen verbindt, is dat ze de huidige NPO te eentonig vinden. Samen schetsen ze een bolwerk van oude, linkse, witte mannen waar veel Nederlanders zich niet in herkennen. “

    • Boeroeng zegt:

     Wat is er verkeerd aan dit doel:
     …. Doel van de vereniging Omroep Bersama is het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed te behouden, te verdiepen en te verspreiden……
     Dat is ook een subdoel van deze site..

    • Andre M zegt:

     Beste Boeroeng, wat ik eerder zei, af en toe een programma zou volstaan maar een hele omroep is overdreven. Ik vermoed dat er ook niet genoeg draagvlak voor is omdat de meeste indischen nagenoeg geassimileerd zijn. Je verwijst naar deze site. Dit is maar een site en krijgt vlgs mij geen subsidie en zit niet in een bestel.

    • Boeroeng zegt:

     Er is ook onvoldoende draagvlak te vinden voor 31 december 2020.
     Misschien is die wel te vinden in 2025 als men eerst een youtube-kanaal opzet

     Overigens…. zijn de traditionele publieke omroepen gericht geweest op het bedienen van bepaalde groepen met een bepaalde identiteit
     Dat soort identiteitspolitiek is Nederlandse traditie
     En zowat alle Nederlandse musea gaan over conserveren en vertellen van cultureel erfgoed.

    • Andre M zegt:

     Identiteit voor nostalgische redenen is prima. Als het met de huidige hype van intersectionaliteit meeloopt zoals omroep ‘Zwart’ is het discutabel. Nederlandse musea zitten onder het diversiteit/ inclusiviteit regime. Subsidies alleen onder die voorwaarden van de politiek gekleurde Kunstraad. Een nare ontwikkeling dat kennis uitsluit.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Indisch cultureel erfgoed” De TTF is tot Indisch erfgoed verheven!

    • Boeroeng zegt:

     De aanhef van Trouw is een provocerend persiflage : -ze-willen-minder-oude-linkse-witte-mannen-op-tv
     Bersama wil natuurlijk meer zo-aziatische gezichten in hun programma’s ,
     links, oud, wit niet doen of minder doen is niet het criterium
     Idem voor de foto’s op deze site

 3. Robert zegt:

  Er ziin inderdaad groepen die zichzelf willen identificeren en zichzelf afzetten tegen andere bevolkingsgroepen in de VS;maar de overgrote meerderheid van de bevolking en immigranten van de VS maakt deel uit van de melting pot.

 4. PLemon zegt:

  @ Bersama : “Wij vertegenwoordigen een stuk Nederlandse cultuur en geschiedenis waar normaal geen aandacht aan wordt besteed.”

  #In Indië werden we geacht zoveel mogelijk ons Europees/ Nederlands etc. te gedragen ter onderscheiding vd andere bevolkingsgroepen (de standen maatschapppij) en is het anekdotisch dat de Indische nazaten hier vooral hun meegekregen Aziatische culturele bagage willen benadrukken.
  Maar wel bijzonder is dat de verwevenheid van beide culturen te vinden is in de
  kookkunst en de spreektaal/tongval. Zou dat in de opeenvolgende generaties verloren raken? Evenals de beleving van het dagelijks leven in de tropen in voor- en tegenspoed.

  • RLMertens zegt:

   @PLemon; ‘de verwevenheid van beide culturen etc.’- Zal zeker blijven door vooral interesse/honger naar het Indonesische, opgezocht door de jonge generatie. Waarbij het hedendaagse Europese/Nederlandse, gevrijwaard van koloniale bagage(!), de perfecte mix/basis wordt/kan worden! Om Indisch te blijven/te worden. – In de kennissen kring van mijn kleinkinderen is er ook een Indonesische vriendin die met Hollandse jongen is getrouwd. Hun zoontje; noem ik altijd: een splinter nieuwe Indo!

   • Jan A. Somers zegt:

    “interesse/honger naar het Indonesische, opgezocht door de jonge generatie.” Generatie???? Waar dan?

    • Bung Tolol zegt:

     @Generatie ???? Waar dan ? Ja dat is waar !😁 Waar dan ? Vraag ik mij ook af ,waar dan ? Bemerk bij weinigen van de 3e laat staan 4e generatie iets van interesse voor hun afkomst .Een schaakvriend van mij heeft 2 schatten van kinderen bij een geadopteerd Indonesisch meisje ,hoe spreekt hij over haar ? X is door en door Nederlands ,hoewel zij er Indonesisch uitziet ,ja die indruk heb ik ook .In mijn eigen familie is niemand van de 3e en 4e generatie geinteresseerd in die Indische geschiedenis .Op dit blog ( I4E) is er een persoon van de 3e generatie ,die bovenmatig veel interesse toont in de Bersiap geschiedenis ,een hele hele grote uitzondering !😎

 5. RLMertens zegt:

  @JASomers/bung tolol; ‘ jonge genereatie etc.???’- Nou zeg, niet opgevallen dat zelfs op deze site oproepen klinken van/door/over; boek Twijfel Indo, Tracing your roots; Jonge Indo’s op zoek naar hun wortels, Shelly Lapré project; Ode aan Iboe/oma, Meraki theater productie;op zoek naar het verleden, recentelijk nog Adat ea. – Niet meegemaakt Marion Bloem; Geen gewoon Indisch meisje, Ernts Jansz; ea..? – Oostindisch doof (gebleven) ?

  • PLemon zegt:

   @ “niet opgevallen dat zelfs op deze site oproepen klinken ”

   # teken des tijds….in ieder geval niet meer massaal.

   *** Indisch 3.0 sluit af
   We hebben genoten van onze tijd als actief platform voor jongeren van de derde generatie, maar onze tijd zit erop.
   De website blijft bestaan, hij zal vindbaar blijven en te raadplegen, maar we gaan Indisch 3.0 niet meer actief onderhouden.

   https://indisch4ever.nu/2014/10/29/indisch-3-0-sluit-af/

 6. Bung Tolol zegt:

  We hebben het over die jonge generatie Indo,s dus 3e en 4e generatie ,Marion Bloem geb 1952 en Ernst Jansz geboren 1948 ,kun je toch moeilijk de jonge generatie noemen en die paar echt jonge Indo,s die hun roots aan het zoeken zijn …………….. hebben ze die al gevonden ?🤣🤣🤣🤣Heb er net eentje van die 3e generatie aan de lijn “” En ga je ook op zoek naar je roots?😁”” ..Antwoord “” Roots ? ik heb wel wat anders te doen !😁””

  • RLMertens zegt:

   @Bung Tolol; ‘3e generatie aan de lijn etc.’- Zie Nieuwsbrief van Peter Bouwman op deze site dd.13/12’20. Maar ja tollol blijven …kan ook!

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn eigen kinderen en enkele kleinkinderen zijn naar Indonesië geweest, om te kijken waar papa/opa heeft gewoond, op school. geweest, bezetting/bersiap, Rode Kruiswerk enz. Allemaal gevonden, en hartelijk ontvangen. Tijd voor een ander onderwerp. Je leeft tenslotte maar ééns!

 7. RLMertens zegt:

  @PLemon; ‘niet meer massaal etc,’- Kijk naar of abonneer op Peter Bouwman (2e gen.); de Nieuwsbrief van het Indisch Netwerk(!); zie de aankondiging op deze site van 13/12 jl. Met alles wat er op Indisch gebied voorkomt; kunst uitingen, toneel, exposities, lezingen, onderzoek, festiviteiten etc. – Mijn kleinkinderen; zijn allemaal bewust van hun Indisch zijn! (zelfs/juist met gedeelde Hollandse komaf!) -‘Te zijn wie je bent…is het aller belangrijkste kompas(!) in je leven/bestaan!’

 8. RLMertens zegt:

  @Bung Tolol; ‘3e generatie aan de lijn etc.’- Zie Nieuwsbrief van Peter Bouwman op deze site dd.13/12’20. Maar ja tollol blijven …kan ook!

  • Bung Tolol zegt:

   @Maar ja tollol blijven ..kan ook !”” Wie begint er nu met katten hr Mertens ? Een beetje meer respect voor de mening van anderen ,zal u sieren ! U bent toch Indisch (?) nou blijf dan beleefd ,ik zeik u toch ook niet af (!) 😜😜😜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.