Weduwe van Indië: Ruiter-Fransz

Charles Johannes Ruiter was geboren in 1891 te Batavia, zoon van Hillebrand Ruiter uit Mathenesse (1842-1902 Batavia) en Marie Meijer van Tegal.(1861-1935 Buitenzorg ) . Hillebrand was bij de marine tot 1887, daarna klerk Algemeene Rekenkamer.
Charles werd commies bij Gouvernementele departementen.   Hij huwde Maria Speksnijder in 1922 te Gorinchem, aldaar geboren in 1903, overleden 1990 te Hilversum. Ze hadden 4 kinderen die na de scheiding met Maria meegingen naar Nederland in 1935. Een zoon van 18 overleed in 1944 te Duitsland en werd begraven op ereveld Loenen waar meer mensen overleden in de arbeitseinsatz liggen.

Charles hertrouwde in 1938 te Batavia  met Julie Albertine Jacoba Fransz (1905 Palembang – 1993 Zeist ). Haar ouders waren de beambte  Post- en Telegraafdienst Willem Johannes Gijsbertus Fransz (1866 Bandoeng-1911 Batavia) en Virginie Thérèse Langenberg (1866 Soerakarta -1941 Batavia).  Stamvader Michiel Fransz was ca 1678 chirurgijn voor de VOC te Colombo, Ceylon.
Het was zijn achterkleinzoon Nicolaas Cornelis Fransz  die naar Java ging ca 1770 en kinderen kreeg met Maria Phefferkorn .
Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.  Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.  Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.