Revolusi

Java Post : David Van Reybrouck houdt van oral history, en oral history houdt van hem. In zijn boek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd slaagt hij erin de opmerkelijkste getuigen te laten praten.
Trouw : David Van Reybrouck is verbijsterd over het gebrek aan historisch besef in Nederland
Vrij Nederland: ‘Ik heb een kant van Nederland leren kennen die me tegenviel’Volkskrant 28 november 2020

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

86 reacties op Revolusi

 1. Anoniem zegt:

  Belgen moeten zich niet met Indië bemoeien. Aan hun Afrikaanse koloniën hebben al hun handen vol. België moet ook eens leren om hun televisieprogramma’s op tijd te laten beginnen.
  Als je leest dat van het boek meteen maar een theaterproduktie wordt gemaakt, dan weet je ook dat het kassa gaat en dat het quasi intelligente publiek het hoofd gaat schudden om zoveel koloniaal onrecht. Discussies, excuses aanbieden, standbeelden neerhalen etcetera.
  Wat de schrijver wel of niet zegt zijn boek, het is allemaal oude koek, allang bekend. Maar in de geest van deze tijd (slavernij, black lives, excessen, racisme en wat al niet) is zo’n boek van harte welkom. Het wordt de hemel in geprezen en als extra argument gebruikt in de discussies.
  Volgend project van de schrijver zal wellicht Frankrijk worden, de kwestie Algerije, De Gaulle. Houdt hem van de straat.

  • Mister Bule zegt:

   Mwah, vergeet niet dat er toch wel zo’n 10.000 Vlamingen in de KNIL zaten.

   En vóór 1830 bestond België niet eens dus waren ze net zo bij Nederlands Indië betrokken als de andere inwoners van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

   Een beetje analoog aan de VOC en de Nederlandse staat, was de kolonie (enkelvoud) Congo het privé eigendom van koning Leopold (2) voordat de Belgische staat zich ermee ging bemoeien.

   Over de schrijver: In een krantenartikel vertelt Van Reybrouck dat hij in het voormalig Belgisch Congo de laatste restanten van een Vlaamse bibliotheek uit de jaren 50 mocht bekijken. Tussen de 300 boeken in het schuurtje lag de roman Max Havelaar waardoor zijn interesse was gewekt. Vervolgens heeft hij zich 5 jaar verdiept in de Indonesische onafhankelijkheidstrijd en meer dan 200 getuigen geïnterviewd in Nederlandse en Indonesische rusthuizen, in dorpjes in de Himalaya, op afgelegen eilanden en in Japanse havensteden (sic). Ik ken de kwaliteit van het boek natuurlijk niet maar hij heeft wel z’n huiswerk gedaan en komt misschien wel met wat frisse inzichten?

   Hoe gaat het gezegde; “don’t judge a book by its cover”?!

   • Jan A. Somers zegt:

    “analoog aan de VOC en de Nederlandse staat” Er was toen geen Nederlandse staat!. De VOC was een fusie van alle plaatselijke Oost-Indische compagnieën. Met de Heeren XVII, gekozen uit al die voormalige compagnieën als directorium. Een fusie om opgewassen te zijn tegen de Portugese activiteiten overzee..
    “Volgend project van de schrijver zal wellicht Frankrijk worden,” Nog veel te doen: Duitsland, Engeland, Italië, Frans Indochina VS, Nederland (generaliteitslanden), Spanje, Portugal, enz.

  • RLMertens zegt:

   @Anoniem; ‘niet met Indië bemoeien etc.’- België was eens; de Zuidelijke Nederlanden. Dus bezat ervaring met een Nederlandse overheersing. Heeft zich tenslotte ook vrijgemaakt van Nederland. Vandaar dus Revolusi! Niet te verteren voor koloniale adepten. Over ouwe koek gesproken!

   • Jan A. Somers zegt:

    “ervaring met een Nederlandse overheersing.” Met Brussel als hoofdstad van de Verenigde Nederlanden!

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘Brussel als hoofdstad etc.’- Is dat zo? Dan zou in 1830 nb. de hoofdstad en het Zuidelijke deel in revolutie(!) zich hebben losgemaakt van die 7 (Calvinistische) noordelijke Provinciën. – Toch opmerkelijke dat ik hierover ook nimmer op de Middelbare school ben onderwezen! Net zo verzwegen als een eeuw later over Indië! – Zo goed zijn dat ook van Reybrouck daarover schrijft. Maar helaas; er zijn geen getuigen meer>
     – Nog opmerkelijker is dat nu alle kranten zijn boek Revolusi hebben besproken met uitzondering van de Telegraaf, de wakkere krant van Nederland! Kwaad geweten? Nog niet wakker? -Ook niet de Indische Federatie olv. ene Mol!

    • Mr. B. zegt:

     Die van de Tekegraaf hebben met moeite hun MAVO 6 afgemaakt dus dien er wat langer over het boek helemaal te lezen…

    • Mr. B. zegt:

     Sorry voor de spelvauten, dat doet de Tekengraag met je.

    • Jan A. Somers zegt:

     “‘Brussel als hoofdstad etc.’- Is dat zo? ” Zie de geschiedenis van Brussel: Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en uiteindelijk ook de Europese Unie.

    • Pierre de la Croix zegt:

  • Indonesie is toch veel beter dan de Congo?

   • Kinsjasa Bill zegt:

    Nou …. misschien kunnen ze in Congo mooier dansen.

   • Bung Tolol zegt:

    @Pak Wal :Natuurlijk is Indonesie veel beter dan de Kongo ! Maare let op awas ! Belgisch Kongo was veel groter in oppervlakte ! Belgisch Kongo 2.345.000 km2 met 13,5 miljoen inwoners ( 1957) Indonesia opp 1.919.440 km2 met 120 miljoen mensen (1957) Een Indonesisch student zei eens “” De Belanda was boesoek in Indie ,maar die Belgen waren paling boesoek in de Kongo !”” en paling heeft niks te maken met die lekkere paling van tegenwoordig 😁😁😁 Zo dat kan David met of zonder Rijbroek in zijn zak steken !😎😎😎

 2. RLMertens zegt:

  @Anoniem; ‘dat weg kijken en weg moffelen van de geschiedenis etc.’- Dat viel deze Belg Reybrouck op, toen hij het Indië dossier in dook. Juist één van de eigenschappen of eigenaardigheden van Nederlandse deugden; om het verleden in al zijn facetten goed te praten! – Viel me nl, als voormalig Belg, ook meteen op! Toen ik voor het eerst op deze site terecht kwam.
  ( als I4e).

 3. PLemon zegt:

  @…eigenaardigheden van Nederlandse deugden; om het verleden in al zijn facetten goed te praten!

  #Een herhaling van zetten. Tja na hun verovering gaven de Britten het goede voorbeeld in tegenstelling tot het Japanse zwaard.

  *** Citaat: “In de Indonesische archipel woedde al veel langer een strijd om invloed met de Britten. Na de Bataafse revolutie in het moederland gingen de Nederlandse gezagsdragers ter plaatse door alsof er niets gebeurd was. Pas dertien jaar later kwam daar, met de aankomst van Herman Daendels in 1808, verandering in. Deze voormalige generaal in de Franse en Bataafse legers was benoemd tot gouverneur-generaal van Java met ruime volmachten. Om onderweg Engelse aanvallen te voorkomen reisde hij via allerlei omwegen, waardoor het elf maanden duurde voor hij in Batavia voet aan wal zette.

  Door de afstand onttrok zich trouwens veel op Java aan het zicht van de bestuurders in Nederland. Een brief deed er gauw een halfjaar over om in Den Haag te geraken. Officiële berichten moesten in veelvoud via verschillende routes worden verzonden, bijvoorbeeld via Amerika, en dan nog kwam er door Engelse tussenkomst soms niet één van aan. Gevolg was dat het Haagse beleid met betrekking tot Java grotendeels op geruchten dreef.

  Java werd het overzeese gebiedsdeel waar de Bataafse invloed door Daendels’ persoonlijke rol nog het grootst was, ten goede en ten kwade. De nieuwe gouverneur-generaal voerde een drastische centralisatie van het bestuur door naar Frans voorbeeld. De aanleg van de duizend kilometer lange Grote Postweg, over bijna de hele lengte van Java, was een blijvende verdienste van napoleontische allure.

  Maar Daendels importeerde ook de strijd ‘tegen het feodalisme’ zonder de lokale verhoudingen te begrijpen. Zijn confrontatie met de inlandse vorsten leidde er vooral toe dat hun onderdanen zich tegen hém keerden. Daendels’ optreden werd wel omschreven als ‘terreur’ en in 1811 werd hij ontslagen vanuit Nederland, dat inmiddels een integraal onderdeel van het Franse keizerrijk was geworden.

  Kort na Daendels’ aftreden lieten de Engelsen het erop aankomen en organiseerden een invasie op Java. Het eiland had nauwelijks schepen om zich te verdedigen en het respectabele landleger dat Daendels op de been had gebracht slaagde er niet in de aanval af te slaan. Batavia was binnen enkele dagen in Britse handen en na anderhalve maand werd de capitulatie getekend door Daendels’ opvolger, de onfortuinlijke Jan Willem Janssens, die eerder de Kaapkolonie al had moeten afstaan. Naast Java werden diverse handelsposten in de Indonesische archipel overgedragen.

  Opmerkelijk genoeg kwam er pas onder het Britse bestuur meer aandacht voor de leefomstandigheden van de inheemse bevolking. Daendels had daar alleen in theorie interesse voor gehad; de Britse gouverneur Thomas Raffles, die vloeiend Maleis sprak, had kennis en praktische belangstelling. Hij schafte de economische dwang uit de tijd van de VOC – en van Daendels – af en gaf Javaanse boeren de beschikking over hun eigen productie en recht op vrije handel. Zulke ideeën waren bij verlichte Bataafse denkers ook opgekomen, maar nooit uitgevoerd.
  https://www.historischnieuwsblad.nl/bataven-overzee/

  • Arthur Olive zegt:

   @ PLemon
   “De aanleg van de duizend kilometer lange Groote Postweg …..”
   Ik vraag me af of deze Postweg werd gebruikt voor lange afstanden want het was niet bepaald een snelweg met een grobak uit die tijd. Was die weg wel populair?
   Onze oud tante, Sarah Olive, die Engelse les gaf in de vereeniging “Meisjesschool” te Soerabaja nam altijd de boot van Soerabaja of Semarang om haar familie in Batavia en omstreken met vacantie te bezoeken.
   Vanuit Semarang duurde het dan alleen 2 dagen.

   ss Devonhurst vertrek vanuit Semarang 22 dec, 1890
   aankomst Batavia 24 dec. 1890

   • Pierre de la Croix zegt:

    Niet gehinderd door enige kennis kan ik mij voorstellen dat tante Sarah anno 1890 de bootreis van 2 dagen (toen al met “stoom” neem ik aan) gerieflijker heeft gevonden dan 2 of 3 dagen postkoets met overnachting in pasanggrahans, tussen de koetoe boesoek.

  • Robert zegt:

   Heeft de Belg Reybrouck het ook over de Bersiaptijd in zijn boek?

   • RLMertens zegt:

    @Rober: ‘over de bersiap etc.’- Jazeker; zie de kranten recensies. Nederlands Dagblad 27/11’20 – De wreedheden kenden geen grenzen, schrijft hij. Waarna hij voorbeelden noemt die de adem in de keel doen stokken!- Een gesprek met de KL legerpredikant Jacobs; ‘een peloppor is niet eerder te vertrouwen of hij moest eerst 40 cm. onder de grond liggen.

 4. Boeroeng zegt:

  Luister hier, begin ca 11 uur, halverwege het bestand
  https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2020/06-12-2020.html

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng; ‘vpro uitzending etc.’- Eindelijk wat goede invalshoeken van de 3 sprekers. Echter wat niet genoemd werd; de ware(!) redenen van Nederland voor herstel van de koloniale/bezetting; – Nederland’s grootheidswaanzin(!); nl het imperium gedachte; wat vooral door de politici als Colijn, Gerbrandy, Romme ea kortom sinds JP.Coen’s gezegde hier is geïndoctrineerd; ‘daar werd wat groots verricht’. Ook de titel van het boek is; met als bijschrift Nederlandsch-Indië in de 20ste eeuw! samengesteld door mr. WH van Helsdingen, uitgave Elsevier 1941.
   Waaruit blijkt dat men zelfs in nazi tijd behoefte had om Neerlands grootheids gedachtegoed in leven te houden. Dit boek verscheen als vervolg van Colijn’s boek; Neerlands Indië. Van Helsdingen intro; ‘moge de Nederlander en buitenlander het besef brengen, dat deze titel den inhoud naar waarheid weergeeft en daarmee getuigen van Neerland’s grootsche streven is om vrede en welvaart in haar Rijk(met hoofdletter!) overzee te brengen’.
   In de geest van dit boek werd de proklamasi van Soekarno tegemoet getreden!

 5. Peter van den Broek zegt:

  Of David van Ruybrouck zo gelukkig zou zijn met bovengenoemde beschrijving van onze Vaderlandse geschiedenis valt te betwijfelen, hij maakt wel een opmerking over het historisch besef van Nederlanders.

  Nederland bestond eerst als Republiek der 7 verenigde Nederlanden, daarna de Bataafse Republiek. Amsterdam was weliswaar de belangrijkste stad, maar er was geen sprake van een hoofdstad van de Republiek. Daarna het Koninkrijk Holland van Lodewijk de broer van Napoleon Bonaparte, daarna onderdeel deel van het Franse keizerrijk, waarbij Amsterdam de 3de hoofdstad werd. In 1815 werd het verenigde Koninkrijk der Nederlanden gevormd uit Nederland en België met Luxemburg in personele unie. Wijselijk werd in de Grondwet van 1815 niet aangegeven welk stad (Brussel of Amsterdam) de hoofdstad werd. Wel werd Willem 1 als koning ingehuldigd in Brussel.

  Opmerkelijk is wel dat als Buitenlanders over Nederland spreken, zij dit aanduiden in meervoudsvorm: The Netherlands, die Niederlanden, les Pays Bas, Paesi Bassi

  • Mr. B. zegt:

   De Lage Landen…

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja … als je klein bent, moet je je groot voordoen. Pluralis majestatis.

    • Bung Tolol zegt:

     Ik zat eens naar het Eurovisie festival te kijken ,bij een paar Belgische vrienden ,kwam de stemming en zoals gebruikelijk geven buurlanden elkaar de punten ,zo ook Nederland : Belgie 10 punten ,goed zo ! Toen kwam Belgie Pays Bas douze points ,10 punten ,ik vloog uit mijn stoel ! Wat flikken die Belgen nou ? geven ze Nederland geen punten ! zijn ze nou helemaal van de pot gerukt ! Die Belgen schrokken zich dood “” Maar Pays Bas is Nederland !”” Kijk hadden die Belgen niet gewoon Nederlands /Vlaams kunnen spreken .🤣🤣🤣

    • Mr. B. zegt:

     Een haat-liefde verhouding…

   • Jan A. Somers zegt:

    “les Pays-Bas”. In het volkenrecht/staatkunde was Frans de voertaal.

    • Jan A. Somers zegt:

     Nederland bestond niet als eenheidsstaat, maar als federatie van oorspronkelijk soevereine gewesten: de Verenigde Nederlanden. Zie ook het begrip Staten Generaal. De verzameling van de afzonderlijke Staten (= regeringen).

    • A. Olive zegt:

     “de Verenigde Nederlanden.”
     Zou dat hetzelfde zijn als een Federale Staat?

    • Jan A. Somers zegt:

     Klopt! Net als de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De Republik Indonsia Serikat, The United Kingdom, de Bundesrepublik Deutschland.

 6. Peter van den Broek zegt:

  Er wordt beweert dat geschiedschrijving het “omgaan met het niet-weten” is maar het lijkt meer op “de kunst van het wegkijken of weglaten” als ik het artikel van historisch Nederland lees, bijvoorbeeld de “napoleontische allure van de Grote Postweg” van Daendels is een eufemisme voor dwangarbeiders, die door onhygiënische omstandigheden bij de wegaanleg bij duizenden stierven.
  Ik kan mij niet voorstellende dat in die tijd veel brieven werden rondgestuurd met de Post. De weg had militaire betekenis, door gebruik te maken van deze weg kon het koloniale leger de binnenlanden snel binnendringen om opstanden te onderdrukken, zoals in de Javaasche Oorlog (200000 inlandse doden).

  • Mr. B. zegt:

   Natuurlijk was het primair voor militair gebruik. Maar dat was overal zo, net zoals later bij de highways in de VS en de Autobahn in Duitsland.

   Avant la lettre dus, liepen we toch eens voorop. En een perfecte reden hier eens een keer niet de Nederlanders maar de Fransen de schuld te geven; het was immers bedoeld als ondersteuning tegen Engelse invallen van Java!

   In Bandung o.a. heeft men de Groote Postweg hernoemd naar Jl. Asia-Afrika, naar een conferentie dacht ik. Zoals in zoveel ex-koloniën zoals Hong Kong heeft men alle moeite van de wereld gedaan die periode uit te wissen. Treinen en trams? Niet nodig. Historische gebouwen? Laten vervallen en vervangen. Niet verwonderlijk dat men hier werkelijk niets van de ‘Nederlandse’ periode afweet. Het voordeel is wel dat ik word gezien als blanke (westerling) zoals iemand van Duitsland, Frankrijk of Amerika; men spreekt me nooit aan over het verleden.

   • Peter van den Broek zegt:

    Dat de Nazis de Autobahnen construeerden om troepen van het oorlogsfront in Frankrijk binnen naar ik meen 60 dagen naar het andere front (Rusland) te transporteren, zodat de Russen geen tijd hadden om hun troepen op tijd te mobiliseren, wordt aangeleerd tijdens Geschiedenislessen.

    Maar ook dat de Romeinen wegen aanlegden met primair een militair doel is ook bekend. Dze wegen werden wel door Romeinse soldaten aangelegd. Dus niks slechte Romeinen,

    Nederlanders hadden daarvan kunnen leren, maar ja, David van Ruybrouck zegt zelf dat Nederlanders een gebrek aan historisch besef hebben en dat niet alleen.

    In Rijswijk, waar ik ben opgegroeid was ook een weg door de Romeinen aangelegd , namelijk aan de Van Vredenburchweg. Ik ben na een Geschiedenisles op zoek gegaan naar die weg en het enige wat overgebleven was is een soort mijlpaal. De rest is netjes weggerestaureerd of gebruikt om woningen te bouwen voor Batavieren en andere Vandalen. vergelijk het maar met Feyenoordsupporters, die op Piazza di Spagna in Rome een marmeren sloep van een fontein als badkuip ombouwden.

    “Omnes viae Romam ducunt”. Wegen in Italie zoals de Via Appia zijn nog te herkennen aan hun Romeinse oorsprong en dat na bijna 2000 jaar.

  • Pierre de la Croix zegt:

   De Romeinen hadden al door heel Europa hun “Grote Postweg”, de “heirbanen” aangelegd, ook primair om hun troepen snel te kunnen verplaatsen. Het werk zal ook zijn gedaan door talloze slaven, sorry, “tot slaaf gemaakten”. Bloed, zweet en tranen dus. Misschien ieder steentje een dode. Wat waren die Romeinen slecht!!!!

   Dat die Romeinse “heirbanen” economisch nut kregen als handelsweg lijdt geen twijfel. Waarom zou een marskramer zich een weg door oerwoud (dat er toen nog was in Europa) hakken als hij een verharde weg kon gebruiken?

   Wikipedia hebben we dus eigenlijk niet nodig om te bedenken dat de Grote Postweg net als de Romeinse heirbaan meteen ook voor vreedzame doeleinden werd gebruikt. Wikipedia schrijft er o.m. dit over: “De route bood en biedt ook nu nog aan de lokale bevolking een snelle verbinding voor reizigers en handelswaar over grote afstanden te vervoeren en de ontwikkeling van aan de route liggende dorpjes en gehuchten tot belangrijke steden, zoals Sukabumi en Malang, en het nieuw gestichte Bandung”.

  • Jan A. Somers zegt:

   Had niets met de binnenlanden te maken. Gewoon een doorgaande weg tussen Anyer naar Panarukan., (Batavia (regeringscentrum) en Soerabaja, marinestad). De Grote Postweg , 1808, 1.000 km, was er eerder dan de Javaoorlog, 1825=1830.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Jan A. Somers zegt 7 december 2020 om 14:03: “Had niets met de binnenlanden te maken”.

    Dacht ik ook niet, althans het was geen hoofddoel. Als je troepen nodig had in “een binnenland” op Java en je kon er via een bepaald punt van de G P sneller komen, dan was dat natuurlijk mooi meegenomen.

   • PLemon zegt:

    @ De Grote Postweg , 1808, 1.000 km, was er eerder dan de Javaoorlog, 1825=1830

    # ook eerder dan de uitvinding van de elektrische telegraaf en morsecode (1835) door Samuel Morse. “Tante POS” had dus eveneens een belang bij de weg. (:

    *** citaat: Gouverneur-generaal Herman Willem Daendels besloot aan het begin van de 19e eeuw tot de aanleg van een weg van west naar oost door het noorden van Java. Daendels was bang voor een Britse invasie en een weg zou het makkelijker maken de legers te verplaatsen. Na aanleg van de weg duurde de reis van West-Java naar Oost-Java nog maar enkele dagen, in plaats van enkele weken. Door een ijzeren discipline van Daendels duurde de aanleg van de gehele weg minder dan een jaar. Lokale heersers waarvan de onderdanen te langzaam werkten werden vermoord, samen met hun arbeiders. Naar schatting 12.000 mensen overleden tijdens de aanleg van de weg

    https://indearchipel.com/2013/02/26/de-grote-postweg/

    • Peter van den Broek zegt:

     Heer P. Lemon, Dank U wel voor Uw precisiering, Uw feitenkennis doet mij deugd.

     Dat is wat anders dan de intuitieve benadering, rederingen gebaseerd op veronderstellingen, schijn idëeen etc..
     David van Ruybrouyck blijft gelijk hebben, Nederlanders hebben een gebrek aan historisch besef..

     Ik wilde eerst het woord “Ommelanden” gebruiken, maar dat woord heeft meerdere betekenissen, dwz dat in Groningen en dat op Java. De Ommelanden van Batavia was toch een gevleugeld begrip voor de Indo- en Europeanen?
     Toen dacht ik als buitenstaander en mijn beperkte kennis van Aardrijkskunde (4 jaar Atheneum) dat Binnenlanden toch beter past.

 7. Peter van den Broek zegt:

  Als de Groote Postweg hoofdzakelijk voor militair gebruik was, noem het dan geen Postweg. Maar zo benoemd de Nederlandse Geschiedenis vaak eufemistisch koloniale gebeurtenissen. De politionele acties waren geen Politionele acties, maar agressi militèr. De ethische politiek was geen ethische politiek maar een schaamlap om onderdrukking een mooie naam te geven. Er was niet alleen Bersiap maar ook Revolusi.We houden ons een beetje voor de gek, we voelen ons zo lekker in de comfort-zone.

  Maar dat helpt natuurlijk niet om tot Verzoening te komen met ons koloniaal verleden. Want verzoening zonder waarheidsvindig bestaat niet. Kijk naar de Belgen, die hebben een Waarheids- en Verzoeningscommissie ingesteld over hun koloniaal verleden in Congo. Wij Nederlanders zijn niet zo snel, bij ons gebeurt alles 50 jaar later, we zijn nog steeds bezig om ons koloniale geschiedenis te verwerken, de Duitsers zeggen netjes die Vergangenheitsbewältingung . Dan is Verzoening nog een lange weg om te gaan, maar die is wel geplaveid met excuses, met spijtbetuigingen. Onze Koning heeft zo veel werk te doen en kan zijn koffers pakken richting indonesie. Hij kan het gewone vliegtuig kiezen en vliegen met Garuda, op dit moment reizen er toch niet zo veel mensen.

  Het voordeel is wel dat ik word gezien als niet-blanke, maar wel ééntje die wat Europese talen vloeiend spreekt. De eerste en neutrale vraag is waar ik vandaan kom. Dan word ik wel aangesproken op mijn koloniaal verleden.

  Trouwens de video over de Groote Postweg is best interessant. Het begint met naar ik aanneem de schrijver Pramoedja Annanta Toer. Ik heb dezelfde (Indonesische) gelaatstrekken als hij, dat geeft wel een vertrouwd gevoel. Mijn achtergrond kan ik gewoonweg niet uitwissen, wil ik ook niet.

  • Mister Bule zegt:

   Ze noemden het dan ook La Grande Route hè, we waren allemaal Franse onderdanen in die periode. En ze hadden ook wat probleempjes ten westen en oosten van Batavia, dus een snelle verbinding voor orde handhaving was wel wenselijk.

   De publicatie “ON THE ROAD: The social impact of new roads in Southeast Asia” is wel interessant. Indonesië staat eenzaam bovenaan in Zuid Oost Azië met het aantal kilometer verharde wegen; 380.000 kilometer. Zou dat geen plusje voor de Nederlandse overheersing kunnen zijn? Een kleintje?

 8. Pierre de la Croix zegt:

  Peter van den Broek zegt 7 december 2020 om 16:21 onder meer: “Dus niks slechte Romeinen”.

  Tja …. wie geen ironie begrijpt, kan zich maar beter beperken tot boekengeleerdheid en mijn schrijfsels right from the naked kepala overslaan.

  Overigens ….. zouden de Romeinen, wier hele samenleving en macht was gefundeerd op slavenarbeid, nu écht al hun kostbare krijgsvolk hebben ingezet om heirbanen te bouwen? Werkvolk genoeg uit de overwonnen stammen en volkeren. Net als ook de grote werken van Oom Adolf H. te B. tijdens WO II grotendeels of helemaal werden uitgevoerd door (krijgs)gevangenen.

  Nu wordt in het steenrijke Golfstaatje Qatar een vorm van slavernij toegepast om een wereldvoetbalfeest in 2022 mogelijk te maken. Als het effe kan voetballen “wij” dadelijk ook vrolijk mee in die airconditioned stadions, het speelgras nog nat van het zweet en bloed van de ongelukkigen die het allemaal mogelijk hebben gemaakt.

  Misschien dat meneer Van Reybrouck daarover ook een boek kan schrijven, nu hij klaar is met “Revolusi”.

  • PLemon zegt:

   @ Dat heeft toch niets met uw achtergrond/Indië te maken? –

   # Uw standaarddooddoener :….” Dat heeft toch niets met uw achtergrond/Indië te maken? –
   In een discussie of debat wordt nu eenmaal geargumenteerd.

   *** citaaat: Een analogie-argumentatie is dus een argumentatie waarbij we overtuigd moeten raken van de conclusie doordat twee of meerder zaken via het argument met elkaar vergeleken worden. Een argumentatie op basis van analogie wordt daarom ook wel een vergelijkingsargumentatie, argumentatie op basis van vergelijking of argumentatie gebaseerd op een vergelijkingsrelatie genoemd.

   https://www.kritischehouding.nl/2012/06/argumenteren-op-basis-van-analogie.html

  • Mister Bule zegt:

   Ja schandalig eigenlijk als je zie wat er o.a. in de VAE, Saoedie Arabië en Qatar gebeurt. Dan lopen mensen te klagen over kinderarbeid in Afrikaanse mijnen om kobalt te delven voor de batterijen van elektrische auto’s maar ze zien geen graten om te tanken bij Q8.

   Landen waar het officieel nooit warmer wordt dan 44° of 49° Celsius omdat men anders het werk mag neerleggen. Arbeiders uit Bangladesh, India en Pakistan die als slaven worden ingezet. Werkers uit Indonesië en de Filippijnen die als vuil worden behandeld…

   • Jan A. Somers zegt:

    “Landen waar het officieel nooit warmer wordt dan 44° of 49°” In Nederland kennen we vorstverlet, regenverlet enzo.

    • Mr. B. zegt:

     Waar, maar ik neem aan dat de Nederlandse regering niet het KNMI tegenspreekt als die vaststelt dat de (gevoels!)temperatuur -6° C is. “Werken, luie zwijnen, het is slechts -5° Celsius!”

     Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat er in Dubai bijvoorbeeld, een lange(re) lunchpauze/siësta in de zomermaanden is om het heetste moment van de dag te vermijden. Maar zelfs de emirs/sheiks/whatever en hun familie ontvluchten de regio in de zomer en spenderen die op hun jachten aan de Côte d’Azur.

     Natuurlijk is uitbuiting van alle tijden maar de reacties hier lezend blijkbaar kiest men er vaak voor om stennis te maken over misstanden in het verleden in ex-koloniën en overzeese gebieden terwijl men aan huidige onrechtmatigheden geen boodschap heeft.

     Over slechte arbeidsomstandigheden gesproken; de regels vanuit Indonesië om in het buitenland te werken als TKI/TKW zijn zeer streng door de vele misbruiken in het verleden. Men krijgt hier niet zo gemakkelijk een paspoort en het moet een job via een gecertificeerd bureau zijn.

     Het is middernacht en de honden moeten nog worden uitgelaten.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Mr. Bule: “Natuurlijk is uitbuiting van alle tijden maar de reacties hier lezend blijkbaar kiest men er vaak voor om stennis te maken over misstanden in het verleden in ex-koloniën en overzeese gebieden terwijl men aan huidige onrechtmatigheden geen boodschap heeft”.

     Daar slaat Mr. Bule de pakoe helemaal terlaloe keras op zijn kepala.

    • RLMertens zegt:

     @PierredelaCRoix; ‘stennis te maken etc.’- Niet alleen tegen mistanden. Nederland koesterde zich in onwetendheid, aldus Reybrouck. Men hield zich doof en blind. – En vooral propaganda en misleiding van eigen bevolking! Geschiedvervalsing, wat we graag Japan toedelen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou …. dat lijkt mij “breaking news”, meneer Mertens. Waar haalt u die primeurs toch altijd vandaan?

  • Bung Tolol zegt:

   @Mister Bule ,helemaal mee eens ! Hopelijk gaat dat WK in 2022 niet door ( Vanwege Covid ,die is nog niet zo snel weg ) en kunnen die maffe Arabieren ,die hele zandbak voor zichzelf hebben om in te spelen 😄.Wat die landen als ,India ,Bangla Desh ,Pakistan etc betreft ,zij kunnen amper hun grote bevolking te eten geven ,laat staan dat er werk is voor iedereen ,dus als zo,n steenrijk Arabisch land zegt “” Stuur die arme drommels maar naar mij ,kunnen zij hier uang verdienen ! “‘ Ja geeft zo,n land toestemming en nemen ze op de koop toe ,dat die arme drommels als slaven worden behandeld ,het geld dat ze naar het thuisland sturen stinkt niet en is hard nodig .Zullen de rijke inwoners van India,Pakistan en Bangla Desh hun eigen kinderen naar dat verrotte Arabische land sturen ? Nee natuurlijk ,die sturen alleen het plebs !😡

   • Bung Tolol zegt:

    Saya sakit perut van het lachen om die droge commentaren van Pak Pierre b.v om 10.35 uur vandaag .maar niet een ieder ziet er de humor van in ( IK WEL 😂😂😂😂😂)

 9. Peter van den Broek zegt:

  Boekengeleerdheid? Dat klinkt zo raar, maar is niets vergeleken met de jarenlange jeugdervaring in Nederlands-Indie. iedereen weet dat Tropenjaren dubbel tellen.

  Boekenwijsheid is bij mij feitenkennis of beter gezegd parate kennis. “Slechte Romeinen” is weer zo’n typische moralistische uitdrukking, Nederlands eigen, Asterix zou zeggen “rare jongens die Romeinen, dat klinkt toch anders als die verdeling in goed en slecht. Wat zei die Minister van Buitenlandse zaken met de klinkende naam “Bot”? “Nederland stond aan de verkeerde kant van de Geschiedeni, , niet de goede kant, dat is weer die tegenstelling Goed-verkeerd of Goed-Slecht.

  Ik ga vaak met docenten, waaronder mijn vrouw, op vakantie en die weten wel wat van Geschiedenis af, vooral als het om hun Italiaanse geschiedenis gaat, die strekt zich uit tot minstens 1000 BC als ik de Etrusken meereken. Ik luister dan aandachtig, want wat wil ik met mijn 6 jaar Algemene en Vaderlandse Geschiedenis op de Middelbare School. Die achterstand is nooit meer in te halen.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Van den Broek: “Ik luister dan aandachtig, want wat wil ik met mijn 6 jaar Algemene en Vaderlandse Geschiedenis op de Middelbare School. Die achterstand is nooit meer in te halen”.

   Nu ja meneer Van den Broek, u kunt – om uw reeds formidabele kennis nóg meer te verrijken – naast aandachtig luisteren beginnen met aandachtig willen lezen, ook van diegenen die hun wijsheid niet of niet uitsluitend uit boeken hebben gepeurd. Misschien zitten er toch nog diamantjes voor u bij. Een open mind is nooit weg.

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik heb dit juweeltje van een commentaar van dhr de la Croix over het hoofd gezien. Wat is er toch zo mis aan mijn “boekenwijsheid”, ik noem het maar parate kennis. Waar heb ik dan niet aandachtig en begrijpend gelezen. Ik heb toch keurig 6 jaar geschiedenis op de Middelbare school gehad. Alsof die opgedane kennis en begrip opeens niet meer telt!.

    Zonder nadere bijzionderheden zijn zijn redeneringen loos en ik weet niet waarop ze slaan. En wat heeft dat met een open mind te maken? Is dit dus zijn mindfullness?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach meneer Van den Broek, er hoeft niets mis te zijn met uw boekenwijsheid, dat hangt af van de boeken die u leest. U weet wel ….. garbage in, garbage out.

     Maar ik vind wel dat er veel mis is aan de manier waarop u uw boekenwijsheid etaleert, want als regel op hoge toon en met dédain voor andermans mening, in het bijzonder wanneer die niet is onderbouwd met boekenwijsheid, maar zo maar uit de grijze cellen is ontsproten.

     Veel mensen hebben met lagere school of minder zoveel wijsheid in zich, dat het de moeite waard is hun weloverwogen kijk op de dingen heel serieus te nemen. Die neiging hebt u doorgaans niet.

     Neemt u zichzelf iets minder serieus en sta iets meer open voor humor en de mening van anderen, dan zult u zien dat u nog eens aardig wordt gevonden. In ieder geval door mij.

    • Peter van den Broek zegt:

     Maar wat is de wijsheid van dhr de la Croix anders dan de woorden “hoge toon” en “dedain”. Wat mag ik mij daarbij voorstellen? Zijn verhaal lijkt meer op dat van de muis die samen met een olifant over een brug loopt en dan zegt, wat stampen we toch wel lekker.

     Ik kan mij niet herinneren dat dhr de la Croix ooit inhoudelijk met mij in discussie is gegaan. Wel veel verontwaardiging en er is wat mis met mijn discussiestijl. Neem nou als voorbeeld hetvolgende: …..”En dan zijn er mensen (welke) met lagere school of minder (hoeveel minder) veel meer (hoe meet ik dat?) dat het de moeite waard is (hoe meet ik dat?) hun weloverwogen (waar is het argument) kijk op de dingen (welke dingen) heel serieus (kan ik dat eten?) nemen.

     Het zijn van die prachtige volzinnen. De Heer de la Croix kan een topic uitkiezen waarover wij inhoudelijk gaan discussieren. Hij mag zelf aangeven wat de niet-hoge toon is en wat zonder dedain is. Ik volg zijn criteria. En dan zullen we zien wat de waarde van onze discussie is Ik heb een uitstekend aanpassingsvermogen, althans eerst Nederland, daarna Zwitserland en nu Italie. Ik weet langzamerhand best wat een een uitgebalanceerde toon en op voet van gelijkheid betekent in de praktijk.

     Aan hem de keus.

     .

  • Het klein landtje is groot geworden door zeeschuimerij, wede slavernij en kolonialisme.

   • Mr. B. zegt:

    Ja, gelukkig had een land als Portugal zelf veel te bieden, zoals olijven, wijngaarden, pottenbakken en eh… Jezuïten?

    Maar wat met de Vikingen?

    • Peter van den Broek zegt:

     Portugal heeft net zoals Italie olijven, wijngaarden en pottenbakken te bieden , maar ook Jezuiten. Papá Francesco is weliswaar Argentijn maar van Italiaans oorsprong (Bergoglio). en is van de orde der Jezuiten, een zeer strenge orde. Hij is toch een bijzondere Jezuit, hij heeft Franciscus naar Franciscus van Assisie als Pausnaam gekozen. En èèntje die van schoonmaken houdt, tenminste in de kerk.

     Vikingen hebben niet alleen Zuid-Italie maar ook het Iberisch schiereiland, waaronder Noord-Portugal bezocht en kennelijk kroost achtergelaten. Soms zie ik in Sicilie bewoners met blonde haren, maar die kunnen ook van Normaanse oorsprong zijn (Normandie in Frankrijk).

    • Mister Bule zegt:

     Er is eigenlijk maar één land was echt succesvol is zonder ooit zelf te koloniseren; China. Dat is echt bijna altijd een rijk geweest wat zich puur op handel richtte zonder andere gebieden te willen veroveren. Nu ja, ik geef u Saudi Arabië ook maar.

     Twee prima voorbeelden van democratieën waar de bevolking goed en eerlijk behandeld wordt. 🙄

     En dat niet alleen, als je ziet hoe China een politieke invloed uitoefende (Noord Korea, Vietnam, …) en momenteel de zee claimt ten koste van landen als Indonesië, de Filipijnen en Japan, besef je dat koloniseren in veel verschillende vormen bestaat.

     En als je beschouwt wat Saudi Arabië in Jemen uitvreet en dat het een constante sponsor van terrorisme en extreem religieuze scholing (o.a. in Indonesië) is, hou je weinig echt succesvolle vredelievende staten zonder die historische last over…

    • Jan A. Somers zegt:

     Vikingen? Daar kwamen toch die mooie blonde vrouwen vandaan. En samen met de Spaanse overheersers die mooie Zeeuwse vrouwen! Weet ik alles van!

 10. Boeroeng zegt:

  Op 13 december organiseren Framer Framed, Read My World en Beyond Walls een programma rondom het onlangs verschenen en nu al veelbesproken boek REVOLUSI van David Van Reybrouck. Wim Manuhutu gaat in gesprek met David Van Reybrouck, Goenawan Mohamad, Sadiah Boonstra en Mariska Jung. Met een multimediale performance Manual for the Displaced van Robin Block en Jeremy Flohr.
  Aanvang: 14.00 uur
  Einde : 16.00 uur

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng; ‘David van Reybrouck etc.’- Heb het boek doorgebladerd en las dat hij zowat met iedereen heeft gesproken met; ger Oostinde, Manuhutu, Joty ten Kulve, Hueting (!), Bert Immerzeel, Jef Pondaag, Limpach, Keppy ea., de Indonesische historici; Boni, Pratomo, die hier in nazi tijd in het verzet zat, Dachau heeft overleefd ea. Heeft alles gelezen van dr.L.de Jong, Cribb tot alle(!) de recente boeken over Indië/Indonesië etc. Maar legde in zijn boek vast wat de gewone(!) overlevenden te vertellen hebben. De daders en de slachtoffers !. – Vroeg bv. een dader; KL veteraan als intro; ‘met wat voor wapen executeerde u die pelopper? Vol vuur vertelde de veteraan tot in de kleinste detail hoe het allemaal is gegaan en alle bijzonderheden daarbij…. alsof de veteraan het weer beleefde! Reisde door heel Indonesië; van Java, Sumatra tot de Molukken; Ternate etc. Van Japan tot Nepal toe om de veteranen te interviewen’. Door zijn manier van aanspreken; hij studeerde archeologie, weet hij de ondervraagden tot vertellen te bewegen! Werkte 5 jaren aan dit boek. Ongelooflijk om juist de gewone mensen die de Revolusi hebben ondergaan aan het woord te laten. En juist niet de historici, de zgn. kenners/specialisten. Dagblad Trouw; boek leest als een trein door al die getuigen! – Mij trof de foto in de Volkskrant 28/11-’20; een stel haveloos geklede, sterk vermagerde gevangen pemoeda’s; jochies nog, met opgeheven handen, omringt door lachende zwaar bewapende KL’ers, die het stel onder schot hielden! Wat een contrast! Kreeg respect voor deze jochies, die voor merdeka door het vuur gingen!

   • RLMertens zegt:

    @Boeroeng; David van Reybrouck etc.’- studeerde ook filosofie. Reisde naar Nepal, naar een bepaalde vallei waar de Gurkha’s werden gerekruteerd. Daar waren ze trots om soldaat te zijn. – Indonesië schreef met zijn proklamsi wereld geschiedenis door als 1e land na de wereldoorlog zichzelf onafhankelijk te verklaren! Een globale omwenteling met vele navolgers!….- Uit al die gesprekken kon hij zijn conclusie trekken; door 2 militaire acties ging Nederland met lege handen naar huis! In Indonesië zelf trof hij geen natrapen; proefde eerder afkeer van het kolonialisme en de oorlog dan …een afkeer van Nederland!
    – NRC 28/11’20; ‘David van Reybrouck is schrijver van een zeldzame soort!’

    • Pierre de la Croix zegt:

     Mertens, 9 dec 2244 uur: ‘David van Reybrouck is schrijver van een zeldzame soort!’

     Jeetje, meneer Mertens, écht nooit andere boeken gelezen?

    • Jan A. Somers zegt:

     “een afkeer van Nederland!” En hopen dat die corona snel voorbij is, komen die Nederlanders weer in bosjes terug.

  • Bung Tolol zegt:

   @ Nee China kan je niet echt democratisch noemen ,toch toch heb ik zo het idee dat de “” gewone man “” er meer zijn recht kan halen dan in een z.g democratie als Nederland .Een voorbeeld : De Staat wilde een snelweg aanleggen maar het huisje van een arme oude Chinees stond in de weg ,geen probleem dacht de Staat ,afkopen en anders onder druk zetten .Die arme oude Chinees wilde van geen wijken weten ! Hij was geboren in dat huisje ,hij wilde er ook sterven .De Staat begon nu te dreigen “” Wegwezen oude sukkel !”” Die oude arme Chinees begon een recht zaak en kijk kijk ,de rechter gaf hem gelijk ! Dat huisje mocht niet afgebroken worden en nu loopt die snelweg met een boogje om dat huisje heen !😀😀😀 In Nederland was die arme oude Chinees kansloos bij de rechter ,die redeneert het algemene belang gaat voor het belang van een individu .

   • A. Olive zegt:

    En de winnaar is?

    • Bung Tolol zegt:

     Prachtig dat u dat filmpje opgedoken hebt !😊Ja dat bewijst toch dat China hoewel communistisch om de individuele burger geeft ,ook dat oude mannetje heeft rechten ! Was hier ( Nederland) volslagen uitgesloten er is hier in Nederland ook dictatuur n.l de dictatuur van de ambtenaren ,probeer maar een vergunning ergens voor te krijgen ,doodziek wordt je ervan ! Terimah kasih Pak Olive .😊

    • Pierre de la Croix zegt:

     Kwestie van accenten leggen: Is hier sprake van weg pésten (de oude man) of wég pesten (de Chinese overheid).

   • Jan A. Somers zegt:

    U heeft waarschijnlijk nooit gehoord van het Laantje van Van der Gaag? Leuk dat het huidige consortium dat de spoorlijn in Delft ondergronds heeft gebouwd de naam ‘Kromme
    Llijn’ heeft gekregen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Jan A. Somers zegt 10 december 2020 om 11:40: “U heeft waarschijnlijk nooit gehoord van het Laantje van Van der Gaag?”

     Neen. Kan men daar gratis parkeren?

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik dacht (weet niet zeker) dat dat Laantje is opgegaan in het werk van Kromme Lijn. Daar parkeren lijkt me geen goed idee, kan er niets meer langs. Ik betwijfel zelfs of een auto daarin zou hebben gepast. Wel heeft Kromme Lijn voorzien in een ondergrondse parkeergarage. Naast de al bestaande naast de sociëteit van het DSC. Altijd plaats (voorbij de gleuf waar u uw bijdrage in kwijt kunt!). U weet dus waar u terecht kunt. Maar ja, Nusantara is er niet meer.

 11. Bung Tolol zegt:

  In China luisteren ze tenminste nog naar het liedje “” Heb eerbied voor jouw grijze haren !””🤩 Hoe doen ze dat in Nederland/Pays Bas/Negeri Belanda ? Bij mij in de buurt werd een groot Bejaardenhuis verbouwd ,duurde + 3 maanden ,toen die oudjes terugkwamen had de gemeente ( G.V.B ) de tram en bus halte pal voor de deur weggehaald ,die oudjes (+500 mensen) helemaal in paniek “” Dimana halte Trem kami ?”” riepen ze uit ,totaal in de war 😵! Gemeente om uitleg gevraagd “” Ja we hebben een enguete formulier naar het bejaardenhuis gestuurd maar niemand stuurde het formulier terug ,dan stem je dus in !”” Ze de Gemeente dus heeft dat enguete formulier gestuurd ,toen het Bejaardenhuis DICHT was !🤔.De G.V.B houdt zijn poot stijf “” Halte weg blijft weg !”” Nu moeten die arme oudjes een kilometer lopen /kruipen/zwalken naar de dichtsbij zijnde halte ! ZO ZIJN ONZE MANIEREN !!😡

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nu ja heer Tolol …. ze krijgen dadelijk toch voorrang als hét vaccin beschikbaar komt? Moet je ze dadelijk achter hun rollators zien hollen naar het prikcentrum.

   • Mister Bule zegt:

    Ja, wat zeuren ze toch 😜

    Mijn moeder vertelde me dat het afgelopen maand schandalig was bij het griepvaccin; alle oudjes moesten buiten (in een rij) staan wachten in weer en wind.

    • Jan A. Somers zegt:

     “schandalig was bij het griepvaccin” Wij niet hoor. De huisarts had zijn gang>spreekkamer>achtertuin vrijgemaakt om in één keer door te kunnen stromen, zonder tegenliggers. Met zijn vrouw als prikautomaat. En een pepernootje toe. Maar wel de nodige sukkels die hun uitnodigingsbrief niet hadden meegebracht. Die administratie kost de meeste tijd.

 12. Bung Tolol zegt:

  Nee hoor het Vaccin comite onder leiding van Mr PH Werner ( Naam komt mij zo bekend voor ?) heeft geadviseerd eerst alle blanke mensen onder de 30 te vaccineren ( uiterst geheim memo ) Oudjes achteraan aansluiten en Indische oudjes krijgen geen vaccin prik maar een pisang goreng 🤣🤣🤣 Volgens de hoogedel geleerde Mr Werner zijn ze toch al de pisang ! ( Als ik hem toevallig tegenkom rij ik hem onderste boven met mijn rollator )😝

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nu ja ….. misschien is voor Indische oudjes pisang gorèng een betere remedie dan het vaccin voor de blanken. In ieder geval lekkerder en daar gaat het toch om in het Indische leven.

   Wat was het topic ook alweer? O ja, “Revolusi”. Geen voer voor Tolols en sympathisanten. Laten we dat thema maar over aan experts zoals Pak Mertens. Die moet er toch meer over kunnen vertellen dan wat hij alleen uit boekjes oppikt. Misschien wel zelf ergens op de barricaden gestaan, de bloedbanier hoog geheven.

   L’étandard sanglant est levée ……

   Over de Franse revolutie zijn ook prachtige boeken geschreven. En over de Russische van 1917 niet te vergeten. Daarover was ook nog die prachtige film, “Dr. Zhivago”, met Larisa Strelnikowa, mooi en tragisch. Wanneer komt de Revolusi van de Papoea’s?

   • Mr. B. zegt:

    Laten we eerst de revolutie van de FPI maar afwachten, die is dichterbij. De Groote Imam (die ziet zichzelf dus echt als een soort Khomeini) die nog maar net uit de zandbak terugkeerde en gelijk al tegen alle regels zondigde, probeerde hem te smeren, waarna een deel van zijn beveiling werd afgeknalt/geëxecuteerd* (*streep door wat NVT is). Nu staat een deel van het land op stelten en het kan wel eens escaleren,

   • RLMertens zegt:

    @PIerredelaCroix; ‘geen voer voor tollols etc.’- Jaaah, dat is zware kost voor de koloniale adepten! Ooit gedacht dat het, na decennia van wegstoppen/ontkennen/ bagatelliseren zover zou komen? Na de Zwitser Limpach( als mijn Zwitserse opa van moederskant), nu een Belg van Reybrouck( als mijn Belgische opa van vaderskant) over Oostindisch doof en blindheid! Voor mij…..als een D day! (zou si Trump zeggen)

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou …. niet zo bescheiden, meneer Mertens. Tot in de kleinste doesoens op Java weet men dat u ook rechtstreeks van Napoleon en Julius Cesar afstamt.

  • Robert zegt:

   Een pisang goreng met poedersuiker!

 13. Peter van den Broek zegt:

  @dhr Mertens

  Elk topic wordt hier tot Indische Soos gebombardeerd, maar dat lijkt me ook eentonig. Om op dat boek van David van Reybrouck terug te komen . Hij zegt op een gegeven moment da thij ook begrip op kan brengen voor slachtpartijen. Bedoelt hij daarmee op de Bersiap of verwijst hij naar andere slachtpartijen?

  Hijzelf heeft als het bij de verwerking van de koloniale geschiedenis over de waarheids- en verzoeningscommissie in Belgie. Maar hoe zit dat in Nederland? In Nederland zijn we nauwelijks toe aan waarheidsvinding. Het dekolonisatieprojekt gaat daar wel over maar als ik nou naar de eerste resultaten kijk, dan is mijn vertrouwen niet groot op een goede afloop. Het begint al bij het etiket “Genocide” dat vooral niet gebruikt mag worden. Kan ik best inkomen, het is een zwaar beladen begrip. Maar als dat het niet is , wat zijn de tienduizenden vnl Indische Bersiapslachtoffers dan wel. Welke Bersiapslachtoffers heeft hij dan geinterviewd? Joty ten Kulve en Jef Pondaag, nee toch? Ik ben wel nieuwsgierig naar de persoenn die hij daarover geinterviewd heeft.

  O en dat huis van die Chinees, die bij de bouw van een autosnelweg in de weg stond. Ik dacht dat Nederlanders over het land of de graven van de ouders van Diponegoro ook een weg wilde bouwen. Dat zou ik ook niet leuk vinden. Na 5 jaar Javaasche oorlog en 200000 doden zijn we bij het boek over “De wraak van Diponegoro aangeland. Dan heb ik toch de indruk dat aan het historisch besef niet alleen een totaal gebrek is maar het nulpunt allang overschreden heeft. Zelfs met mijn zes jaar middelbare school geschiedenis is het niet meer bij te benen.

  • RLMertens zegt:

   @PetervandenBroek; ‘begrip kan opbrengen etc.’- Ik denk dat hij zich kan indenken(!), dat die slachtpartijen zijn gebeurd. Ook ik heb dat,(vooropgesteld dat moord/doodslag nimmer goed te praten is) na mijn speurtocht hoe en waardoor zoiets kan gebeuren! Die hautaine verloochening van het zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka + het provocatieve politieke beleid; ‘een Japans maaksel, Soekarno de collaborateur( alsof hij een landgenoot is) en dan nog; hij moet voor het tribunaal gesleept worden….’Daarbij gevoegd de houding van de ex krijgsgevangen over; merdeka ….een soort sich heil geroep. (uit dr.L.de Jong) een ambtenaar, die per betjak naar zijn oude kantoor in Batavia gaat en de aanwezige Indonesische ambtenaren toespreekt; dat de toean binnenkort weer op kantoor komt…. En wat te denken van al die Indo jongeren in Soerabaja (nog voor het vlagincident) die de Japanners ‘mee hielpen’ om de rood/wit vlaggen van gebouwen te verwijderen! In september; Ambarawa maakte ik mee, dat de uit koers geraakte pakket droppings uit vliegtuigen door de Indonesische politie bij de kampen werden bezorgd. Er heerste vreugde bij de Indonesiërs; zie ook de film Merdeka; Batavia met winkelend publiek en Britse soldaten in de stad. Ons beleid/aantijgingen maakte hen mata gelap. Mi. met voorbedachte om bij onrust de Britten er voor te laten opdraaien om het neer te slaan; zoals het in Soerabaja gebeurde! – Het Nederlands beleid lokte bersiap uit! Want troepenaanvoer uit Nederland was in volle gang! En dat …terwijl wij buiten het kamp(zonder vaders) onbeschermd(!), tussen de bevolking verbleven. Van Mook wist het! * ‘genocide etc.’- Volkeren moord Is absurd. Want ook Indonesiërs/ familie relaties, Chinezen, Arabieren, de oude feodale garde/ regenten werden vermoord. En natuurlijk deed het gepeupel hier aan mee; kijk maar naar onze voetbal/corona rellen.

 14. indisch4ever zegt:

  Voldoende gehakketak hiero.

Reacties zijn gesloten.