Mendoet, RK internaat voor meisjes bij Magelang 1908-1943

Mail :
Ik kreeg een via via een schitterend en ontroerende documentaire over een RK internaat bij Magelang(M_Java). Dat er ook mooie zaken zijn achtergelaten uit onze Indische tijd bewijst deze doc.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Mendoet, RK internaat voor meisjes bij Magelang 1908-1943

 1. Pas deze keergelezen.Goed werk van de Katholieken, in vegelijking met de beroemde dominee Van De Steur die zich alleen maar over jongens onvermde en geen meisjes die juist erg kwetsbaar zijn om hoeren te worden.

  • H. Goes zegt:

   “geen meisjes”, klopt toch echt niet, mijnheer Suparmo. Er is veel over het werk van Pa van der Steur geschreven, o.a. ook een zeer beknopte levensbeschrijvibg op Wikipedia. Daarin is ook te lezen dat de opgenomen meisjes eerst onder de hoede vielen van zijn zus Marie, en later onder zijn vrouw Maria. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pa_van_der_Steur) Er staat ook een leuke foto van de “meisjes” voor het Meisjes-huis in. Overigens was mijn moeder ook een (meisjes)kind van Pa van der Steur.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” klopt toch echt niet” Inderdaad. Vanaf december 1945 was er bij ons in het Leger des Heils Hospitaal in Soerabaja een groep jongens, maar meest meisjes, Steurtjes, in opleiding tot verpleegkundige. Ze waren gehuisvest net als wij, Rode Kruisjongens, in naastliggende leeggeplunderde woningen. Prachtig stel. Mijn ouders waren er toen niet, ik werd daarom gewoon in die club opgenomen. Toen min vader in juni 1946 naar mij in Soerabaja kwam bleek: Jan heeft een vader! Die meiden maakten daar een feest van!.

 2. RLMertens zegt:

  @WalSuparmo; ‘goed werk etc.’- Inderdaad; hoe meisjes streng werden opgevoed/opgeleid tot volwassenen met normen en waarden, die de natie ten dienste zijn, aldus de prof. die het vergeleek met de huidige generatie waarin corruptie zo opvalt …(!).- Een brok historie in 15(!) minuten; subliem(!) in beeld gebracht door Puskat Pictures! Voor mij ontroerende beelden te zien uit mijn jeugd; ik leerde nl. in de Japanse tijd zwemmen in die kali Elo; door van steen tot steen te spartelen. (zie jonge Javaanse meisjes vluchten/waden tussen de stenen door de kali). Opvallend is het ook, dat de dames nu nog hun Hollandse voornamen aanhouden. Hoe hun nazaten met respect over hun ouders en het internaat praten! Deze doc. film moet eigenlijk op de tv. worden vertoond!

 3. kembang merah zegt:

  Vraagje….RK Internaat te Magelang heeft het ook een naam ? Ik weet dat de Goede Herder het is een RK instelling en heeft in vele werelddelen én plaatsen Internaten voor meisjes opgericht !!
  Weet iemand hier iets van af ?

  • Anise zegt:

   Het was een Fransiscaans internaat. Officieel noemden ze het:
   Internaat en School voor Inlandse Meisjes der Zusters Fransiscanessen Mendoet (Sekolah — Asrama untuk Perempuan Pribumi oleh Suster Fransiskanes Mendut).
   Ook wel ‘Mendoet’ genoemd.

   Waarschijnlijk heeft u het over de ‘Missionarissen van Het heilg Hart’ of de ‘Missionarissen van Steyl’ o.i.d. Er was helemaal geen gestructureerde en centraal gecoördineerde oprichting van scholen, ziekenhuizen en internaten vanuit de Europese RK kerk. Het werd vaak door lokale (rijke) families gesponsord en het waren vanuit Nederland vaak kleine organisaties die in Nederlands Indie begonnen. Een voorbeeld is de afsplitsing van de Zusters Onder de Bogen uit Maastricht.

   De Fransiscanen zijn onder het Nederlands bestuur trouwens redelijk laat aangekomen, dat was in 1929. Natuurlijk waren ze hier al wel door de Portugezen tussen 14e en 18e eeuw. Ursulinen en Jezuïeten waren/zijn ook niet eens zo heel lang actief. En het voorbeeld van de missie uit Maastricht wat ik gaf, is pas in Nederlands Indië (Poerwokerto) begonnen in 1933.

   • Jan A. Somers zegt:

    “centraal gecoördineerde oprichting” Nee. In Nederland ook niet. Ik (en eerder mijn oudere broer) zat in Soerabaja op de broederschool van een orde in Oudenbosch, Nederland. Mijn zus zat op een zusterschool van de Ursulinen.

    • Jan A. Somers zegt:

     De broederschool in Soerabaja, waar ik op de lagere school zat .Met broeders uit Oudenbosch.
     https://smakstlouis1sby.sch.id/sejarah/
     Die orde in Oudenbosch had een eigen kweekschool voor de opleiding van onderwijzers. Met korte lijntjes naar de katholieke lagere scholen in Brabant waar goed spul werd geselecteerd. Het waren dan ook prima onderwijzers.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Waarschijnlijk heeft u het over de ‘Missionarissen van Het heilg Hart’ of de ‘Missionarissen van Steyl’ o.i.d.” Dat is wat anders dan de orde van Franciscus. En weer wat anders dan de Ursulinen. Die van het Heilig Hart (Tilburg) zaten volgens mij in Nieuw-Guinee.

    • Arthur Olive zegt:

     “Die van het Heilig Hart (Tilburg) zaten volgens mij in Nieuw-Guinea.”
     Ik zat op de Katholieke school in Manokwari.
     De discipline was goed, mede door het feit dat de kinderen de schrik van hun leven kregen toen ze overal iemand aan een kruis zagen hangen.

 4. Anise zegt:

  Het is zo, dat de Katholieke scholen nu nog steeds kwalitatief het hoogst aangeschreven staan in Indonesië. Ik zat zelfs met een aantal Muslim meisjes in de klas in Santa Theresia, de ouders hadden geen probleem met de ‘katholieke opvoeding’.

 5. Peter van den Broek zegt:

  Opmerkelijk is dat ook een “Indisch” meisje in beeld komt, dat later als Yuliana Matutina Nurani aan het woord komt. Bij katholieken was het de gewoonte dat de (Nederlandse) vader alsnog trouwde met de (inlandse) moeder en de kinderen erkend werden, de zieltjes werden zodoende van het vagevuur gered. Bij haar was dat niet het geval. Ondanks dat werd ze als Indische toch aangenomen op het RK internaat.

  De film is opgezet door priesters van de Jezuitenorde, althans achter hun naam staat SJ wat betekent Societas Jesu, maar ik kan het verkeerd hebben.

  Toen ik in de jaren 80 een cursus Italiaans volgde in Perugia aan de Universita per Stranieri kwam ik in gesprek met 3 Indonesische priesters, die ook de cursus volgde. Ik kan mij herinneren, dat ik een avond voor hun kookte, indonesisch natuurlijk want ik had wat kruiden meegebomen. Ze maakten grote indruk op me, ze zongen Indonesische liederen voor me. Ik heb later nog één opgezocht in Rome, waar hij zijn studie vervolgde. Achtergrond verbindt, zal ik maar zeggen

  • RLMertens zegt:

   @PetervandenBroek; ‘achtergrond verbindt etc.’- Zeker. Ik heb bij mijn vakantie bezoeken aan Indonesië altijd direct contact gehad. Altijd open gesprekken gehad; ook over het verleden. Ook mijn kleizoon, kleindochter die daar stage liepen. Mijn kleinzoon vertelde me net dat hij via facebook een Indonesische student tegen kwam, die bij zijn intro; bevestigend beantwoordde; ‘natuurlijk ken ik de Indo!’.- Toch mooi dat de filmmaker van Mendoet(met oe) ook het Indisch meisje ten tonele bracht. – Die kali Elo is in mijn herinneringen gegrift! (heb de film diverse keren bekeken) – Ik vond een gedicht(via ngotjeh.com); Tanah airku tidak kulupakan.- Kan terkenang selama hidupku.
   – Biarpun saya pergi jauh. -Tidak kan hilang dari kalbu – Tanah ku yang kucintai…- Engkau kuhargai. * Mijn geboorteland zal ik niet vergeten.- Dat draag ik mijn hele leven bij me.-
   Zelfs als ik ver weg ga.- Zal het niet uit mijn hart verdwijnen.- Mijn land waar ik van hou…
   -En dat ik zo waardeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.