Schaamte die verkeerd terecht is gekomen | Indisch Anders

Griselda Molemans‘ onderzoek naar dwangprostitutie door het Japanse leger, Levenslang oorlog; De verzwegen slachtoffers van het Japanse Keizerlijk systeem van verkrachting en dwangprostitutie tussen 1932 en 1945, benoemt ook de schaamte die voor veel slachtoffers het leven extra zwaar maakte. Vilan van de Loo las het boek voor Indisch Anders: “Het is pijnlijk te lezen hoe deze schaamte verkeerd terecht is gekomen: niet bij de daders, wel bij de slachtoffers.”  Indisch Anders

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

3 reacties op Schaamte die verkeerd terecht is gekomen | Indisch Anders

 1. Wanneer gaat Molemans ook de dwang prosetutie van de 250 troost meisjes voor de KNIL in de Atjeh oorlog van 8 November 1873? Die harder moesten “werken” dan de Japanse. EERLIJK IS EERLIJK.!

 2. R Geenen zegt:

  De vraag hoe kan een mens zo zijn? Een jap is geen mens. Dat hebben ze zelf kenbaar gemaakt. Zij zijn zonen van een hun god. Ik zie ze echter als de beesten, de huisdieren van hun god. En hun god het grootste beest.

 3. Griselda Molemans zegt:

  De kern van mijn onderzoek wordt helemaal buiten beschouwing gelaten: de ten minste 500.000 slachtoffers vertegenwoordigen 35 landen en stad-staten; doorslaggevend bewijsmateriaal ligt achter slot en grendel in het NIOD en Nationaal Archief; en het geldspoor van de leger- en marinebordelen voert naar de ontmantelde Bank of Taiwan en Yokohama Specie Bank-filialen.

  In Nederlands-Indie zijn die filialen ontmanteld op last van het Nederlandse gezag. Een deel van het in beslag genomen geld dient dus geretourneerd te worden aan de slachtoffers die nog in leven zijn dan wel de families. Van alle betrokken landen is Nederland de grootste valsspeler: de zaken in dit land gaan voor het ‘troostmeisje’.

  Geen woord over de 70.000 slachtoffers die een doorsnede van alle etniciteiten in de oude kolonie vertegenwoordigen. Geen lettergreep over de Amerikaanse, Russische, Franse, Britse, Duitse, Hongaarse, Spaanse en Italiaanse slachtoffers.

  Vrijwel alles wat benoemd wordt in de recensie was al bekend of is een vals frame: moeders vochten nauwelijks “als leeuwinnen” omdat ze in elkaar geslagen werden door Japanse militairen. Het is verbazingwekkend hoe een onderzoek met actuele relevantie afgewaardeerd wordt tot “verkeerde schaamte”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.