Herdenkingen


Wat is Huizen van Aankomst?
Hoe maak je de impact van iets groots als migratie voelbaar hoe geef je de namen, pijlen en jaartallen een gezicht? Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn de talloze (oorlogs)verhalen verbonden die de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken. Met het ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst brengen we huidige bewoners en de buurt in contact met de toenmalige bewoners en de verhalen verbonden aan de plek. Verhalen die onderdeel vormen van een bredere wereldgeschiedenis.  Per 15 augustus online  Het Indisch Herinneringscentrum

*

*
Vorig jaar waren nog ruim honderd mensen aanwezig bij de Indië-herdenking in het oude Romaanse kerkje in Marum. Dit jaar blijft het aantal gasten beperkt tot twintig; vanwege de coronacrisis. Andere belangstellenden kunnen de plechtigheid live volgen op tv en via internet.   Dagblad van het Noorden

*
..
14 augustus herdenking Binnenhof
De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van voorzitter Erry Stoové van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Aansluitend spreekt de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit jaar spreken ook Peter Neeb en Joty ter Kulve, twee vertegenwoordigers van de Commissie van Advies van de stichting. Beiden zaten in een Japans interneringskamp en vertellen iets over hun eigen ervaringen.  Den Haag FM

*
Jaarlijks is er aan de Vilniusstraat in Haarlem op 15 augustus een Indië-herdenking. Hoewel het een bijzonder herdenkingsjaar is, zal de plechtigheid zelf vanwege corona niet openbaar zijn. Alleen mensen met een persoonlijke uitnodiging zijn welkom. Haarlem105

*
de tentoonstelling (Over)Leven in het Jappenkamp. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 september en toont vijftien schilderijen – zogeheten gouaches – van Cor Rumondor,  Heerenveense Courant

*
is geschreven vanaf Kamp Tjideng. De brief uit Indië is geschreven door Jootje Wentink-Frumau (1912-1995) aan haar familie in Rotterdam en Middelburg.  Geschiedenis van Zuid-Holland

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.