Straffeloosheid leidde tot extreem geweld in dekolonisatie-oorlogen

De politieke en militaire leiders in Den Haag, Londen en Parijs wisten van martelingen en moordpartijen op burgers en gevangenen in de dekolonisatie-oorlogen die na de Tweede Wereldoorlog gevoerd werden. Het doel, behoud van controle over de kolonie, heiligde de middelen, was alom het idee. De militaire daders zelf, hun leiders en de politieke top in het thuisland voelden daarbij dat de kans op straf voor dit extreme geweld zeer gering was. Dat gevoel van straffeloosheid leidde overal tot ontsporingen     Trouw

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Straffeloosheid leidde tot extreem geweld in dekolonisatie-oorlogen

 1. Boeroeng zegt:

  quote:
  Het afgelopen decennium is in Nederland een verhit debat ontstaan over het extreme geweld dat militairen in Nederlandse dienst hebben gepleegd in Indonesië tussen 1945 en 1949. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn soortgelijke discussies ontstaan. Grondig vergelijkend onderzoek naar buitensporig geweld in Indonesië, Algerije, Indochina, Maleisië, Kenia en andere plaatsen tijdens dekolonisatieoorlogen is echter zelden verricht. Dit forum is gebaseerd op de eerste uitkomsten van een recent onderzoeksproject en een congres waarin de mogelijkheden voor gerichter vergelijkend onderzoek zijn verkend. De voorlopige resultaten die wij hier delen laten zien dat de gewapende conflicten weliswaar sterk van elkaar verschilden, maar dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn in de manieren waarop extreem geweld daarin werd toegepast en kan worden verklaard. We concluderen onder meer dat in alle gevallen sprake was van een vorm van geïnstitutionaliseerde straffeloosheid, die het soort situaties mogelijk maakte waarin troepen in dienst van de koloniale machthebbers extreem geweld gebruikten.
  —–
  https://javapost.nl/2020/07/18/extreem-geweld-tijdens-dekolonisatieoorlogen-in-vergelijkend-perspectief-1945-1962/

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng; ‘geinstituneerde strafloosheid etc.’ – In gewoon Nederlands; politieke en militaire leiders wisten ervan en lieten het toe !!- Waarom geen vergelijking met wat de moffen hier in Nederland hebben misdaan?(muv. holocaust) – En waarom ook niet met wat de Jappen in Indië hebben aangedaan? Ach, wij spiegelen ons graag aan de anderen! Het vingertje….maar zij… Hebben wij inderdaad interesse in wat er in Algerije of Mozambique ea. is gebeurd? – De witwassers van ons verleden doen een allerlaatste (?) poging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.