Is het Indiëmonument nog wel van deze tijd?

…..aflevering 2 en die gaat over het Indië monument. Het monument waarop generaal van Heutsz (inmiddels) ontbreekt. Hij is omstreden.  Pleit dat voor dat monument?     NPO Radio 1

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Is het Indiëmonument nog wel van deze tijd?

 1. R Geenen zegt:

  Misschien een plaats inruimen voor:
  Luitenant-Generaal Berenschot genoot de reputatie ‘een soldaat onder de soldaten’ te zijn door zijn innemendheid, natuurlijk overwicht, maar vooral door de vriendschappelijke houding t.o.v. zijn officieren, kader en soldaten.
  Berenschot werd geboren op 24 juli 1887 te Solok (niet ver van Sawahloento) op west Sumatra als zoon van een Nederlandse KNIL-officier en een Indische vrouw.

 2. Robert zegt:

  Man is a history-making creature who can neither repeat his past nor leave it behind.

 3. RLMertens zegt:

  ‘vanHeutsz monument etc.’_ Ter info; studenten hebben in de jr. 60 !(toen al) het borstbeeld
  met knalwerk verwijderd. En het van Heutsz beeld in water van de Reiniers Vinkenkade (aan de overkant) gesmeten! ( nimmer meer terug gevonden) Eén van de studenten was Relius ter Beek; de latere geworden minister van Defensie! Ik zelf heb in de jr. 90 mee gedaan met de discussie tot verandering. Bij die discussies was er ook Indisch studente, die daar tegen was. Zij vond dat het monument juist aangaf, hoe men in tijd(!) Indië zag; een met geweld veroverd bezit(!); Waarover je ‘blijvend’ kan discussiëren! Zo blijft geschiedenis Actueel! – Ik was voor de naamsverandering; Indië/Indonesië. Om de band(!) met Indonesië aan te houden/in herinnering te houden. Die studente heeft mi. gelijk. Nietszeggend klopt niet, want gelukkig(!) is er een toelichting’s bord aangebracht over het verleden; de aanzet/redenen om tot naamsverandering te komen. Het feit dat het nu ook het doelwit is van actie de Grauwe eeuw, geeft aan dat men van de wandaden(!) in Atjeh wel degelijk bewust is. Vilan mag hem een progressief bestuurder noemen, maar vergeet dat hij na ca 70 jaar (!)oorlog; de strijd besliste met modern wapentuig; artillerie, mitrailleurs, repeteergeweren tegen Atjehse fanaten( heilige oorlog); ouderwets bewapend; voorladers,en steek/slagwapens/rentjongs etc.! Waarbij meer dan 200.000 Atjeh’ers omkwamen. Onder leiding van gen.Van Dalen werd de gehele Gajo vallei ontvolkt! Genocide! Zie nu Tom Hofman’s exposé; Dossier Indië in Rotterdam, Volkenkundig museum; met beruchte foto’s uit die periode; het uitmoorden van het dorp Koeto Reh in 1904; in 1,5 uur tijd werden alle bewoners gedood; mannen, vrouwen en kinderen. Eén huilende baby tussen de lijken overleefde de slachting! En van Daalen poseerde trots met zijn marechaussee boven de lijken! De strijd (met moord overvallen) bleef voortduren tot aan 1945! Na 1945 waagde geen Knil eenheid zich in het binnenland. Lees Paul van ’t Veer; De Atjeh oorlog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.