Ophef over Molukse kindergraven; nabestaanden vrezen ruiming

Bordjes bij oude Molukse kindergraven en graven van veteranen op de openbare begraafplaats aan de St. Elisabethstraat in Vught hebben tot grote onrust geleid. Nabestaanden vrezen dat Vught de graven wil ruimen. Volgens de gemeente is daar absoluut geen sprake van.    bd.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Ophef over Molukse kindergraven; nabestaanden vrezen ruiming

 1. Rhido Ouwejan zegt:

  Denk dat het wel mee valt. Nieuws laait alleen maar op. Zelfs de Joodse begraafplaatsen laten ze gewoon liggen.Hier in Diemen en Muiderberg althans wel maar voor de Molukse begraafplaatsen elders in het land net zo. Waarom is er dan onnodige ophef ontstaan?

  • Bert Krontjong zegt:

   Joodse begraafplaatsen zijn in eigen beheer van Israelitische genootschappen ,een Joods graf mag dan ook nooit geruimd worden ,kijk maar in de Thora .Bij Nederlandse begraafplaatsen is ruimen van een graf de normaalste zaak van de wereld .Het zal mij niet verbazen dat ze inderdaad die kindergraven wilden ruimen maar na al die ophef even pas op de plaats maken .Een oud graf ruimen ,waarvoor geen onderhoudskosten worden betaald en weer beschikbaar stellen voor een ander betekent :GELD verdienen ,daar gaat het die aasgieren om heel simpel Uang ! Uang! Uang !

   • R Geenen zegt:

    En wat denk je wat er gebeurd is met de graven in heel Indonesie? Zoals in Padang?
    De family Chevalier, van moederskant, hadden familiegraven zowel in Boekittinggi (Fort de Kock) als in Padang. Allebei op gezet met inport marmer. Gewoon leeggeroofd na de oorlog door dat Indonesisch teug.

  • Bert Krontjong zegt:

   Een teugje te veel op dat tuig ? Teug =een slok ,neem nog een teug =neem nog een slok .Ja wat die Molukse opvangkampen betreft ,hoe haal je het in je hoofd ,in de jaren 50 mensen uit de tropen te huisvesten in een voormalig concentratiekamp ! Koude ,vochtige niet te verwarmen barakken ,waar ook nog eens veel ongedierte rondliep muizen,ratten etc .Dat kamp lag ook nog eens afgelegen bij een groot bos ver van de bewoonde wereld misschien hadden ze er zelfs nog Duitse SS ers rondlopen om die Molukkers te bewaken ,zou mij allemaal niet verbazen ,ja het prikkeldraad en de uitkijk posten stonden er nog .Zo werden dan die trouwe Molukse soldaten ,die stierven voor Nederland en de Oranjes beloond ,die arme kleine Molukse babies overleefden dat allemaal niet en nu willen die gladakkers ,aasgieren van die begraafplaats die graven ook nog eens ruimen ! Timmer maar lekker aan de weg Leo Reawaruw ,laat het niet gebeuren .Die groene bordjes bij een graf betekent ,dat de begraafplaats contact zoekt met de rechthebbende van dat betreffende graf ,reageert die niet ( 99% van de gevallen ) wordt het graf gewoon ontruimd ,laten die Molukkers zich niet van de wijs brengen door mooie praatjes van de gemeente .

   • R Geenen zegt:

    Bert:
    Ik heb hier al eerder geschreven dat er ongeveer 25 Molukse families om wat voor redenen dan ook, besloten Nederland en de Nederlandse Molukse droom van een eigen staat, te verlaten. De meesten van hun emigreerden met de Indo’s naar vooral SoCal.
    Ik wilde er meer van weten, maar kreeg nul op request. Mijn kennis strekt tot het feit dat de Molukkers in Socal wel contact hebben met de Molukkers in Indonesie, maar niet met de Molukkers in Negri Blanda. De NL Molukkers nemen het de vertrokken Molukkers het nog steeds kwalijk, dat hun droom van een eigen staat in de steek hebben gelaten.

    • Bert Krontjong zegt:

     Ja bovenstaande klopt wel ,als je als Molukker zo,n besloten Molukse woongemeenschap verliet werd je dat niet in dank afgenomen .De droom van een eigen Staat bestaat nog steeds ,eigenlijk hadden de Indo,s dat ook een beetje Nieuw Guinea zou dan ook hun eigen Staat worden ,die droom werd in 1962 in puin geschoten .Ach ja de Joden hebben ook duizenden jaren gewacht op een eigen Staat ,ik zie die Molukkers ook nog weleens een eigen Staat hebben 😎✌ maar je moet er dan ook in blijven geloven !

    • R Geenen zegt:

     Ja, je moet er inblijven geloven. Voor hoe lang? Moet je je familie leven en je kinderen aan opofferen? Het zelfde met ons Indo. Niet voor een eigen staat, want die is er niet. Maar vele Indo’s hebben ook hun familie opgebroken. Een deel vertrok om betere mogelijkheden en de rest bleef hangen in Nl. Zij die Indo met Indo trouwden vertrokken. Zij die met een blanda, Duitse, enz trouwden bleven hangen. Ik heb een vriend in Socal. Heeft een broer in Canada en twee broers in Zuid Holland. Deze laatste 2 hebben Hollandse vrouwen getrouwd. Als de broers met de Amerindo in gesprek zijn, krijgen ze van hun Hollandse ega te horen: Houd toch op met dat Indisch gedoe! Zover reikt de invloed van de blanda. Het trieste is dat een durf te kiezen en te leven en de ander wordt gecontroleerd. Uiteindelijk beslist een ieder zijn leven en grijpt zijn eigen kansen. En de rest——-?

 2. Bert Krontjong zegt:

  @Een echtpaar hoort begrip te hebben voor ELKAAR ,als de man graag op de Indische toer gaat met zijn Amerindo broer moet die vrouw ,als ze echt van hem houdt dat maar tolereren ,in het andere geval als die vrouw graag Rotterdams wilt praten met haar zusters moet die Indo dat ook maar toelaten ! Weet je hoe men dat noemt ? Leven en laten leven ! 😍

  • R Geenen zegt:

   Leef en laat leven. Ja, maar alleen theorie. Ik geloof daar niet meer in. Daarom heb ik een Indisch meisje getrouwd, Zij had net zo’n rot leven als ik. Wij spreken dezelfde taal. Ik ben een Indo en zij is een Indo.

   • Bert Krontjong zegt:

    Ja zo dacht mijn vader er ook over ,hij heeft een Indo moeder en waarschijnlijk een Europese vader maakt hem 75 % Europees ( Sorry van den Broek 😍) maar zijn Indo moeder wilde niks weten van een Indo schoondochter ,laten die twee schoonmoeder en schoondochter nou 3,5 jaar het met elkaar moeten uithouden in dat Jappenkamp Bangkinang ,die twee konden elkaar niet uitstaan ,trouwens ik kon die oma ook niet uitstaan maar ja ik wist haar achtergrond toen niet ,nu heb ik wat meer begrip haar vader was een Hollander ,moeder Javaans ,kind werd wel erkent maar werd bij geboorte weggehaald bij vader en moeder en ondergebracht bij een Duits kindertehuis .Wat altijd helpt is humor ,zie er de humor van in b.v de fam Somers ,zijn ze samen aan het luisteren naar die politie zender zegt Zeeuws meisje tegen Jan “” Zou maar oppassen morgen ze zijn op zoek naar een lichtgetint persoon !”” Als er humor en begrip in je huwelijk zit gaat het wel goed .

   • Arthur Olive zegt:

    “Daarom heb ik een Indisch meisje getrouwd”
    Ik zocht ook naar een Indisch meisje totdat ik hopeloos verliefd werd op mijn toekomstige vrouw en de rest is history.

    • R Geenen zegt:

     Ja heer Olive dat kan natuurlijk ook gebeuren. Nothing wrong with that.
     Maar ben wel te weten gekomen, dat de meeste Indo’s die door emigreerden, onderverdeelt kunnen worden in 2 groepen. Gezinnen en alleen staande mannen.
     Daarbij zijn bijna altijd de Indische gezinnen volledig Indisch. Indo mannen die in Nederland intussen met een Nederlandse of Europese vrouw getrouwd waren, bleven in Nl hangen. Want hun nieuwe wederhelft wilde niet naar een ander land. Ik ken o.a. het volgende trieste voorbeeld.
     Indisch meisje trouwde met een witte Nederlander. Emigreerden naar SoCal en wonen in Azusa.
     Kregen 6 kinderen. Plotseling zei pa, ik ga terug naar Nederland, pakte zijn boeltje op en vertrok.
     Heb moeder Francine diverse keren ontmoet en ook haar 6 kinderen, kleinkinderen en klein-klein kinderen. Gelukkig zijn allen goed terecht gekomen. Alleen een van de jongens is bij een motorfiets ongeluk omgekomen. Maar pa heeft nooit meer iets van zich laten horen.

 3. Jan A. Somers zegt:

  “onze administratie op orde brengen en weten wie de ‘rechthebbenden’ zijn.” Voor TNO was ik o.a. bezig met onderzoek inzake lijkbezorging. De gemeentelijke administraties m.b.t. begraafplaatsen waren inderdaad een rommeltje. Ook veel verwaarlozing van graven door de (onbekende, niet betalende) nabestaanden. Ik zie regelmatig die bordjes waarbij ze op zoek gaan naar nabestaanden. Een graf voor ‘onbepaalde tijd’ betekent niet dat er geen grafrechten betaald moeten worden. En als de nabestaanden zoek zijn kan er naar gezocht worden. In ons kleine, overvolle landje is ruimen (plaats maken voor anderen) heel normaal. Daarover wordt overlegd met de nabestaanden, maar die moeten dan wel bekend zijn. Er zijn namelijk in beginsel twee mogelijkheden: herbegraven op een andere plek of herbegraven in een verzamelgraf. En bij een graf waar grafrechten zijn afgesproken (waarin ook onderhoud is geregeld), en voldaan is, is (in overleg) ruimen een grote uitzondering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.