19 juni Komende vrijdag protest tegen beeld J.P. Coen in Hoorn


We Promise, Building the Baileo en Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië hebben de handen ineengeslagen en organiseren aanstaande vrijdag om 19 uur een protest tegen het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn. „Stop de genocide-verheerlijking”, is het devies.
De organisaties leggen op de Facebook-evenementpagina uit waarom ze protesteren.
”De oplossing volgens de initiatiefnemers: „Als de gemeente de indoctrinatie daadwerkelijk wil vervangen voor educatie haalt zij het beeld van het plein weg en plaatst het waar het hoort: in een museum. Historisch begint immers niet met het toevoegen van een plaquette, maar met educatie.”  Noordhollands Dagblad

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

113 reacties op 19 juni Komende vrijdag protest tegen beeld J.P. Coen in Hoorn

 1. Bert Krontjong zegt:

  Wat een miskleun van Anoniem ,sorry Hans Moll sorry Drs Hans Moll ,tevens voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders ,gaat hij het opnemen voor die moordzuchtige psychopaat J.P.Coen ,heeft si Hans zich wel eens verdiept in de persoon Coen ? J.P.Coen liet eens een mestieze jongen ( Nu heten ze Indo,s) gewelddadig doden omdat die jongen verliefd was op een blank meisje ( en zij op hem ) ,geradbraakt ,gevierendeelt en daarna opgehangen ( de juiste volgorde weet ik niet meer ) .Wat hij op Banda heeft uitgespookt mag Hansje zelf uitzoeken .Hans Moll je gaat het opnemen voor een kwaadzuchtige ,moordlustige ,gevaarlijke psychotische gek ! Coen zou in onze tijd gegarandeerd opgesloten worden in een TBS inrichting .Dat Moll de Ruyter en Van Heutz gaat verdedigen alla is boleh ,hij doet maar ,maar Jan Pieter ? gaat echt een brug te ver .

  • R Geenen zegt:

   Met de normen van vandaag heb je groot gelijk met je reactie. Maar een paar eeuwen geleden golden andere regels en wetten. Ik zeg maar zo: Wees blij dat je nu leeft en ik in SoCal. De huidige reacties doen mij denken aan hysterica. Tegenwoordig wordt de mens ook niet erg prettig behandeld door politiek en macht.

   • Ronereon zegt:

    Juist RG ! Wees zeker blij dat u in SoCal woont en niet in het inmiddels open gesticht Nederland. Kan me goed voorstellen, vanuit uw perspectief, dat er nog weinigen in Nederland zijn die vrij en onafhankelijk het op een rijtje hebben. Emotie, vernauwd denken, stereotypen, sensatie en kennisgebrek regeren. Zei u niet eens dat de meeste Indo’s in Nederland denken als Nederlanders en de echte nog in de USA te vinden zijn ? Niettemin ontving ik een interessant bericht via een vriend. Een Indo uit Oisterwijk die het woord neemt. Ingetogen, constructief, zelfvertrouwen en waardering voor wat Nederland biedt en gepresteerd heeft.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219638874894958&id=1009012090&sfnsn=mo

    • R Geenen zegt:

     Iemand anders heeft mij dat artikel toegestuurd als zijnde van U. Het maakt er niet toe van wie het is. Persoonlijk vind ik het een goed schrijven. Heb alleen een bezwaar:
     Hij vindt dat wij de Nederlandse behandeling dat ons tendele viel, niet kwalijk moeten nemen.
     Ik kan het (gedeeltelijk) vergeven, maar vergeten doe ik het nooit. Zeker hoe zij mijn moeder hebben behandeld.
     De blanda had en heeft een grove en onbeschofte manier van optreden. Zeker toen wij pas in Nederland waren.
     Die behandeling heeft mij al op 14 jarige leeftijd doen besluiten Nederland de rug toe te keren en nooit meer terug te komen. Dat blanda gedrag heeft mij op oudere leeftijd alleen mijn gedachten versterkt.

  • Anoniem zegt:

   Wat een slechte bril moet je hebben wil je deze meneer Moll van het verdedigen van Coen betichten

 2. Bert Krontjong zegt:

  J.P Coen had een schurfige hekel aan mestiezen ( Indo,s) en die kontol wordt verdedigd door de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders ,ga toch een andere held zoeken Hans ,er zijn er ook genoeg ,die geen psychopaat waren en geen bloed aan de handen hadden .

  • Anoniem zegt:

   Die kontol wordt helemaal niet verdedigd beste Bert

   • Bert Krontjong zegt:

    Alle beelden ,wegen ,gebouwen en tunnels met de naam Coen er in moeten weg ! Als u daar op tegen bent ,wordt dan lid van de FIN ! Nou daar ben ik NIET op tegen ! Zelfs heel VOOR ! Neem een voorbeeld aan die basisschool in Amsterdam -Oost ,de J.P Coenschool veranderde zijn naam ,die begrepen het .Ja de Coentunnel moet een andere naam krijgen ,Ja Coen was een misdadiger ! Nederland heeft ook ECHTE helden en die mogen best geeerd worden ,ik ben er zeker niet voor om alle vroegere helden van de sokkel te halen ,alleen deze monyet wel .

  • R Geenen zegt:

   Misschien vergeleek hij JP Coen met Soekarno.
   Wat te denken van het volgende, dat ik kortgeleden kreeg toegestuurd: Julius Caesar heeft Galliers uitgemoord, Alexander de Grote heeft Perzen afgeslacht, Zulus hebben Khoi stammen uitgeroeid, Azteken hebben honderdduizenden hun hart uitgerukt , zuid chinezen zijn met honderdduizenden afgeslacht door noord chinezen, Egyptenaren hebben babyloniers afgeslacht, Mongolen hebben arabieren totaal van de aarde geveegd, neanderthalers zijn uitgemoord door cromagnon mensen, joden door Duitsers en europeanen als minderwaardig, enz enz. We kunnen nog een jaar of wat doorgaan met de lijst want mens bestaat 4 miljoen jaar dacht ik.

 3. baukegeersing zegt:

  Beste Bert Krontjong, Hans Moll verdedigt J.P. Coen helemaal niet. Hij schrijft dat Remco Raben zijn geloofwaardigheid als onafhankelijk onderzoeker verliest door zich als activist op te stellen. Hij heeft daar volkomen gelijk in. Het devies voor de ‘optocht’ richting Hoorn:: ‘stop de genocide verheerlijking’ is volkomen onzinnig. Er is geen enkel redelijk denkende Nederlander die genocide verheerlijkt. Die kreet demonstreert dat degene die deze ‘optocht’ willen niet weten waar ze het over hebben. Dat is destructief gebruik van het recht om te demonstreren. Waar komt deze onzinnigheid in het mooie Nederland vandaan? Het moet niet gekker worden. Die kreet maakt duidelijk dat deze ‘optocht’ volledig overbodig is. Slecht voor het feitelijke en geestelijke milieu. Niet alleen Life Matter, maar ook gezond verstand. Dat is hier geheel zoek..

  • Bert Krontjong zegt:

   Ja als die Remco Raben ,zich als een onafhankelijk onderzoeker manifesteert moet je je ook neutraal opstellen ,ik ben persoonlijk helemaal niet voor een beeldenstorm ,laat die beelden toch staan maar een kritische blik op datgene wat er is gebeurt in die Gordel Van Smaragd is nodig .Nederlanders hebben daar goede dingen gedaan maar die andere zijde was er ook ,ontstellende wreedheid en alles puur op eigen gewin ,die Indische geschiedenis kent plussen en minnen en J.P Coen was een min maar daar denken mensen op dit blog gelukkig ook zo over .

 4. Boeroeng zegt:

  Ik vind JP Coen een roofmoordenaar en redelijkdenkende mensen moeten zo iemand niet een eerbetoon geven met een standbeeld op een plein.
  Of je de dood van duizenden Bandanezen, als gevolg van deze roofzucht genocide kan noemen is een interessante discussie. Ik heb het nooit zo genoemd, maar als 90% van hen of direct gedood zijn, of omkwamen op de vlucht door hongersnood etc… dan kan men zeggen dat bijna een heel volk omkwam. En komt dat dichter bij de definitie van genocide ? Zoals altijd … er zijn meerdere definities en omschrijvingen van woorden.

  Nu heb ik het idee dat veel Hoornaren zijn opgegroeid met een zekere trots voor deze stadgenoot, maar als men zelf concludeert dat dit ongepast is, dan is het toch dat ze met dit standbeeld zijn opgegroeid en dat verwiijderen voelt alsof iets van de identiteit stuk gaat.

  Voor veel Nederlanders geldt ook dat het verwijderen van dit beeld het ontnemen nationale trots is. Velen hebben nooit dat beeld gezien, maar toch… men blijft moeite houden voluit te herkennen dat Neerlands verleden iets duisters in zich heeft. Oa… JP Coen, het oprichten van dit standbeeld, het willen handhaven van dit beeld op die plaats om redenen van nationale trots of identiteit.

  • R Geenen zegt:

   @@Voor veel Nederlanders geldt ook dat het verwijderen van dit beeld alsof een nationale trots wordt ontnomen. Velen hebben nooit dat beeld gezien, maar toch… men blijft moeite houden voluit te herkennen dat Neerlands verleden iets duisters in zich heeft. Oa… Jp Coen, het oprichten van dit standbeeld, het willen handhaven van dit beeld op die plaats om redenen van nationale trots of identiteit.@@
   Dan de vraag: Moet men dan ook nu trots zijn dat men Nederlander is? Vertel het aan alle nieuwkomers. Misschien willen die meteen teruggaan naar hun land van afkomst.

   • Ronereon zegt:

    Sterker, het Nederlanderschap mag opgeheven worden vanuit intersectioneel gezichtspunt. Coen hoort niet tot de Nederlandse geschiedenis, trots en identiteit, want roofmoordenaar, maakt geen deel van een zich redelijk denkende mensen groep. Vide intersectioneel debat J.K. Rowling over ‘geslacht’ bestaat of BLM inzake huidskleur. Zelfde met Coen. Coen is Nederland. Coen heeft veel betekend voor de opbouw van Nederland en de Nederlandse staat. Ook voor de archipel.

    • R Geenen zegt:

     @Coen heeft veel betekend voor de opbouw van Nederland en de Nederlandse staat. Ook voor de archipel.@
     Maar dat wil men graag vergeten. Net zoals de NL staat dat ook al jaren probeert te vergeten.

    • Boeroeng zegt:

     Helaas zijn de berovingen en moorden van JP Coen Nederlandse geschiedenis.
     . Het hoort bij de coenverering zijn aandeel in de Nederlandse op roof gebouwde welvaart te overdrijven, want zo geweldig veel heeft hij in die paar jaar voor de VOC niet gedaan
     Hoe dan ook, het is geen reden om zijn wandaden te ‘vergoeilijken’

    • Bert Krontjong zegt:

     Natuurlijk was die roofmoordenaar belangrijk voor dat toenmalige roofstaatje aan de Noordzee,dat kon Coen goed roven ,plunderen ,brandschatten en als je het niet met hem eens was ,joeg hij je over de kling ,die inlandse bevolking interesseerde hem geen moer ,uitbuiten zo veel als mogelijk ,dat was zijn opdracht ,geld verdienen over de ruggen van die inlanders ,geld en macht was het enige wat telde voor die roofmoordenaar ,vooral Geld . en als je macht had kwam het geld vanzelf .Het enige wat Coen voor de Archipel heeft gedaan ,waren de vele graven ,die hij achterliet en een af en uitgeperste bevolking .Zou die uitgemoorde en tot slaven gemaakte bevolking van de Banda eilanden een bloemetje bij dat standbeeld van Coen hebben gelegd ? U mag het anrwoord zelf bedenken .

    • R Geenen zegt:

     Waren de toenmalige Nederlandse heersers en regeerders niet de belangrijkste roofmoordenaars. Immers zij waren toch verantwoordelijk. En zij hebben de juiste man met het meeste talent naar Indie uitgestuurd. Hij deed zijn werk waar hij voor betaald werd. Dus wordt het niet tijd om het Binnenhof af te breken? Of zijn de klagers van vandaag niet zo consequent.. Mensen, mensen, het gebeurde toen en zij die wraak willen, moeten het wel goed doen. Misschien moet half Nederland wel afgebroken worden. Bv al die statige pronkhuizen in Amsterdam.

    • Ronereon zegt:

     @RG “Mensen, mensen, het gebeurde toen en zij die wraak willen, moeten het wel goed doen. Misschien moet half Nederland wel afgebroken worden”. Dat is een logische, rationele conclusie. Net zoals het Nederlanderschap dan maar opdoeken. Ratio, historische context, objectiviteit e.d. passen echter niet binnen het ‘woke’ denken zoals geillustreerd door Coen te plaatsen als roofmoordenaar, duistere man, geen eerbetoon geven, enz. Woke : “sins of the past are now viewed in the context of the present as subjects to be rectified, awakened to the call of social justice.”. Historie degraderen tot een identitaire entiteit waar gepassioneerde social justice warriors, door beleving en zelf benoemde morele superioriteit, hun morele oorlog kunnen voeren. Dit gedachtegoed vormt de achtergrond voor groepen als Grauwe Eeuw, BLM, LBHT gender politics (cf Rowling polemiek m.b.t. intersectionaliteit) met een perverterende werking op de media (die daar op zijn beurt kritiekloze ruimte voor geeft). Een m.i. in essentie destructief denken dat haaks staat op wetenschap, verlichting en rationaliteit. Alle standbeelden, straatnamen, kunstwerken, grachtenhuizen enz. enz. als deel van Nederland, cultuur en historie, dienen te blijven staan waar ze staan. Het zijn de social justice warriors, de duisternis zelve, die Nederland en de Nederlandse geschiedenis willen schaden, die bestreden dienen te worden. Ben benieuwd of deze woke SJW ideologie vaste voet krijgt in Indonesië. Kan me daarnaast voorstellen dat men vanuit Indonesisch perspectief nieuwsgierig is naar de uitkomsten van de woedende strijd tussen woke Belandas/Indo’s en degenen die weigeren toe te geven aan hun ideologische SJW dictatuur.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ook voor de archipel.” Dat de onderhandelingen over een bestand in de 80-jarige oorlog “met den Coninck van Spaigne ende den Aertzhertoge Albertus” ver gevorderd waren. Tevens was weer (1608 aan GG Pieter Both) de instructie van de Staten-Generaal meegegeven dat men het aantal verbonden zoveel mogelijk moest uitbreiden in combinatie met de vestiging van nieuwe kantoren, met het oog op de status quo. Het ging daarbij om “alle onse geallieerde vrunden in Africa, Asia ende alle plaetsen in Oost-Indien, die vooralsnu geallyeert syn ofte noch met ons zullen in alliantie, vriendschap ende contract comen”. In verband met de handel in specerijen moest voorrang worden gegeven “aen de Molucques ende eylanden van Banda, daerom sult deselve plaetsen boven en voir alle anderen sien te verseeckeren (…) deselve soeckende met tractaet ofte met geweld”. (zie de opdracht: met geweld!). De demarcatielijn tussen Spanje en Portugal lag weliswaar tussen de Filipijnen en de Molukken, maar aangezien de Portugezen in dat gebied waren uitgeschakeld was de verwachting dat Spanje de Molukken in bezit wilde krijgen. Waarna Coen die klus moest afmaken: “Alsoo de landen ende dorpen van ’t eijlandt, daer ’t cassteel Nassou op leij, met de wapenen geconquesteert is ende dat door oorsaeke van de moordt van den admiraell Verhoeven zallr, soo ist dat het selve eijlandt ten dienste van de Edle Mogh. Hren Staten Generael en sijn Princel. Exie ende de Bewinthebberen der Generaele Vereenighde Oosstindische Comp. eeuwelijck ende erffelijck sall worden gehouden, sonder dat de heeren ende oranghkaijs van Banda daerop eenige actie sullen mogen pretendeeren, ten waere de Heeren Staten daer anders in disponeerden.” Met voor de onderhandelingen met Spanje over het uti possidetis, dat beide partijen hun posities behielden, met uitsluiting over en weer van het handelen in de bezittingen van de ander.
     Soekarno kon tevreden zijn: Van Sabang tot Merauke!

    • Jan A. Somers zegt:

     ff vergeten: zie het gebruikte begrip conquest! In die tijd nog een volkenrechtelijk recht!

   • anoniem zegt:

    Plaats het beeld vanJP Coen in een museum. De kunstenaar/ beeldhouwer die het beeld heeft ontworpen en gemaakt wordt zo geeerd.JP Coen is een deel van de Ned geschiedenis.

    • R Geenen zegt:

     @@JP Coen is een deel van de Ned geschiedenis.@@
     Precies en het grootste deel zat in Nederland, in leren fauteuils met een dikke sigaar en volle portemonnee.

 5. Bert Krontjong zegt:

  Adolf Hitler is ook een deel van de Duitse geschiedenis maar probeer jij maar een beeld van Adolf te vervaardigen en neer te zetten op de Kurfursterdamm of zoiets ,zelfs afbeeldingen van de Swastika en de SS symbolen zijn verboden ,idem dito in Rusland alles wat herinnerde aan Jozef Stalin is afgebroken en ik denk ook niet dat er veel beelden van Franco in Spanje over zijn .Ook daar hebben zij zijn mythe afgebroken .In Suriname hebben zij het standbeeld van koningin Wilhelmina ,die een prominente plaats innam voor het paleis in Paramaribo verplaatst naar een minder prominente plaats .Nu staan daar de standbeelden van Pengel ( Creool) en Lachmon ( Hindoestaan ) Dat die Surinamers dat beeld van Wilhelmina niet hebben afgebroken komt ,doordat Wilhelmina toch wel een geliefde koningin was voor veel Surinamers toen ter tijd ,ik heb het meegemaakt dat veel oudere Surinamers hun tranen de vrije loop lieten ,toen ze vernamen dat a konu e dede ( de koningin was dood ) in 1962 ..Zouden die mensen uit Banda ook een traantje geplengd hebben ,toen ze vernamem dat Coen kassie wijlen was ?

  • R Geenen zegt:

   @Zouden die mensen uit Banda ook een traantje geplengd hebben ,toen ze vernamem dat Coen kassie wijlen was ?@
   Ik denk dat ze voor geen ene Nederlander of Europeaan dat hadden gedaan.

   • Bert Krontjong zegt:

    Nou in Suriname waren het niet de Aziaten ( Hindoestanen,Javanen,Chinezen) die huilden om het heengaan van koningin Wilhelmina maar de Creolen en de Marrons ( zwarte bosnegers) .De Marrons afstammelingen van weggelopen slaven ,die al voor 1863 hun vrijheid hadden bevochten waren net zulke aanhangers van het koningshuis als die Indo,s .Wat die mensen uit Banda betreft ,ze hadden wel degelijk een traantje geplengd om het heengaan van Coen maar dan uit vreugde .

 6. Jammer dat Coen niet terugkan spreken want wat hij heeft alleen maar KAMPONG HOOFDEN laten ontoofden door Japanse helden.En het zijn ” ALLEEN” maar 35 mensen.GEEN handel zonder oorlog. Kan niet bestaan.Want hij was toen sterker dan de vijand.

  • Bung Tolol zegt:

   Kami baru saja meletakkan patung itu di kebun Pak Suparmo ,masalah terpecahkan ! We zetten dat standbeeld gewoon in de tuin van de heer Suparmo ,probleem opgelost !

 7. Jan A. Somers zegt:

  Als die activisten nou eens de literatuur over JPC lezen, dan weten ze waar ze het over hebben. Bijvoorbeeld 15.000 (en meer) moorden op Banda. Hoe hadden die mensen daar in leven moeten hebben gewoond?
  De zes Banda-eilanden zijn samen 44 km2, ca. 13.000 inwoners (1975)). Op de eilanden Poelau Roen en Poelau Ai waren Engelse vestigingen, daar kwamen de Nederlanders nooit. Goenoeng Api was onbewoond. Neira en Rozengain dun bevolkt, kwamen nauwelijks Nederlanders. Waar het hier om ging is het eiland Groot Banda, ook wel Lontor genoemd naar de hoofdstad.
  Lontor, ongeveer 10 bij 2 = 20 km2. Ter vergelijking in Nederland het Waddeneiland Vlieland. Twee keer zo groot, 40,2 km2 (bijna de hele Banda-archipel!), met een bevolking van 1107 mensen (bevolkingsregister 1995). Het agrarisch gebruik van Lontor zal intensiever zijn geweest dan op Vlieland, met een daaraan gekoppelde grotere bevolking. 4000? 5000 mensen? Vast niet meer, er moest toch ook nog ruimte overblijven voor de nootmuskaatplantages.
  Na het sluiten van ca. tien handelsverdragen, en na de moord in 1605 op ca. 20 mensen van de twee vestigingen, en op de onderhandelingsdelegatie van admiraal Verhoeff, 26 mensen, op 22 mei 1608, en met het oog op de uti possidetis in het komende bestand met Spanje, werd op 11/12 maart 1621 de plaats Lontor veroverd. Velen vluchtten naar Goenoeng Api, Poelau Ai en Poelau Roen. Denkend aan een overval werd op 21 april de aanval hervat. Vele Bandanezen sneuvelden of waren naar de heuvels gevlucht en omgekomen door honger en ziekten. Velen wisten te vluchten naar de hiervoor genoemde eilanden, naar Makassar, Ceram, en de Kei- en Aroe-eilanden. Op Poelau Ai en Poelau Roen kwamen ongeveer duizend mensen onder Engelse bescherming. 45 Orang Kaja (de rapporten verschillen tussen 40 en 44) werden berecht door de scheepsraad (niet door JPC), en geëxecuteerd. De berechting was op grond van crimen laesae majestatis, hoogverraad, aangezien zij krachtens contract LXIX aangemerkt werden als onderdanen. 789 Mannen, vrouwen en kinderen werden naar Batavia overgebracht. Elk slachtoffer is er een te veel, maar het totale aantal, (gesneuveld of omgekomen door ziekte of honger) kan niet meer hebben bedragen dan een paar duizend. Mac Leod, I, (1927) is volgens mij met 2500 slachtoffers dicht in de buurt, wellicht een bovengrens. Interessant is dat de Engelsen en de VOC de aantallen die ze konden tellen tot op de laatste man/vrouw/kind in de archieven hebben verantwoord.
  Het hierboven vermelde heb ik uit mijn dissertatie, waar ik er twaalf bladzijden aan heb gewijd. Maar dan de biografie over JPC. van Jur van Goor (boekomslag hier op I4E te zien). Hoofdstuk 13 Drama van Banda in 34 bladzijden! (van de in totaal 575 bladzijden! Aantal inwoners op Lontor 4500-5000; aantal slachtoffers van de militaire actie 50-100; aantal slachtoffers onder de naar de bergen gevluchte inwoners (honger en ziekte) 2500. En dan heb ik het nog niet over het indrukwekkende archief: H.T. Colenbrander (red.), Jan Pietersz. Coen. bescheiden omtrent zijn bedrijf in Indië, KITLV, I – Vii. ‘s-Gravenhage: Martinus Nijhoff 1919-1953.
  Nog veel te lezen vóór 19 juni a.s.

  • PLemon zegt:

   Samengevat : In 1621 trad Coen hard op tegen de Bandanezen die onder druk van de Engelsen hun specerijen-contract niet nakwamen. Hij reisde met een grote vloot naar de Banda-eilanden. Hoewel de bevolking vluchtte ontkwamen slechts weinigen. Naar schatting overleefden slechts zeshonderd van de 15.000 Bandanezen de aanval. Bekend is dat de VOC tijdens deze volkerenmoord Japanse samoerai-beulen die in dienst waren van de VOC, opdracht gaven tientallen dorpshoofden te onthoofden. Jan Pieterszoon Coen, die het monopolie op de handel in nootmuskaatnoten en foelie veilig had gesteld, kreeg door deze gebeurtenis de bijnaam: Slachter van Banda.( Uit een biografie)

 8. Jan A. Somers zegt:

  De krijgsmacht van de VOC was multiculti. Uit Europa vooral Duitsers. De Japanners waren goedkoper. En die hadden thuis al een militaie opleiding gehad. Die zaten toch al in de buurt, geen reiskosten heen en weer. Samoerai? Werklozen, net zoals in jaren deritgi in Nederland. En de Zwitsers. Ik heb een prachtige prent uit die tijd van VOC-militairen. Van pikzwart via bruin, rood en geel, naar wit. Waar waren overigens die 15.000 Bandznezen te vinden? En maak van die zeshonderd gerust 3000 om mee te beginnen.

  • Bung Tolol zegt:

   @ Waar waren overigens die 15.000 Bandznezen te vinden ?”” Ja we zoeken eerst uit wat voor volk ,die Bandznezen zijn ,waarschijnlijk Bandeloze Chinezen en dan gaan we ze zoeken er is al een alarmbericht uitgegaan naar alle politiediensten om uit te kijken naar 15.000 Bandznezen maar een goed signalement zou ons wel helpen ,wat zegt u ? Donkere mensen slechts gekleed in een rieten rokje met een paar veren op hun kop ? Ja meneer neemt u ons nou in de maling ,daar zijn er in Nederland ,dankzij het Coronavirus honderd duizenden van ,het is zoeken naar een naald in de hooiberg ,weet u wat we zetten hoofdcommissaris J.P Coen wel op de zaak ,die is die 15.000 Bandznezen zo op het spoor ,goededag meneer ,have a nice day !

  • PLemon zegt:

   @ En maak van die zeshonderd gerust 3000 om mee te beginnen.

   # cijfer gegoochel?

   *** Achthonderd Bandanezen werd gedeporteerd naar Batavia; 2.500 bewoners vluchtten de bergen in en kwamen om van de honger. Alle mannen van het eiland Pulau Run werden om het leven gebracht.[8] Een klein aantal inlanders wist nog met bootjes te vluchten naar onder andere de naburige Kei-eilanden. De Engelsen, onder de indruk van al dit grove wapengeweld, stonden vervolgens ook Pulau Run zonder tegenstand af aan de Nederlanders.[bron
   Dit optreden van Coen heeft veel kritiek uitgelokt; zelfs de Heren XVII hebben het onbewimpeld afgekeurd.
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/VOC_op_de_Banda-eilanden

 9. Boeroeng zegt:

  Zie ook de verhitte gevechten op facebook indisch4ever:
  Zolang het maar verbaal blijft in cyberspace….. én binnen de marges van goed fatsoen

  • PLemon zegt:

   @ Volgens de organisaties weigert de gemeente Hoorn werkelijk te luisteren naar jarenlange protesten door de Molukse, Nederlands – Indische en Indonesische diaspora en laat met het handhaven van dit beeld duidelijk zien waar zij staat.

   # Activisme bij de oud-kolonialen? Of zijn het meer de nazaten die met de oude werkelijkheid in het reine willen komen?

   • Boeroeng zegt:

    Op de evenementenpagina omschrijft men het anders dan het Noordhollands Dagblad
    https://www.facebook.com/events/186781756053073/
    ======
    De gemeente Hoorn weigert werkelijk te luisteren naar jarenlange protesten door nabestaanden van Coen’s slachtoffers
    ———-
    De organisatoren hebben het niet over mensen van Indonesische afkomst in de diaspora>
    Misschien bedoelden ze vele Indonesiërs te Indonesië die tegen een coenverering zijn ?
    Maar men schrijjft ook STOP DE GENOCIDE VERHEERLIJKING.
    Verheerlijking van Coen is niet een verheerlijking van de vele doden van de Bandanezen.
    Dat is te kort door de bocht. Maar Coen zo op een voetstuk zetten is wel het vergoeilijken van zijn daden

 10. RLMertens zegt:

  J.P.Coen werd vanwege zijn strategische(!) en lucratieve(!) massamoord één van de meest vereerde Nederlanders! Alleen al in Amsterdam staan niet minder dan 5 gebeeldhouwden portretten; beurs van Berlage, Handelsmaatschappij; Vijzelstr., 2x Scheepvaarthuis; Pr.Hendrikkade, Tropen instituut. Elke zomer komen vaak groepen Westfriezen verkleed als oude schepelingen hun liedjes brullen en oude dansen uitvoeren. Deze zomer waarschijnlijk aangevuld met FIN dansers, die de tjakalelé uitvoeren!

  • Jan A. Somers zegt:

   “FIN dansers, die de tjakalelé uitvoeren!” Hartstikke mooi stadje. In de haven (waar we vaak hebben overnacht) de scheepsjongens van Bontekoe.

 11. Bert Krontjong zegt:

  Ya si Hans mau ,tetapi alleen als Pak Mertens de Serimpi danst (Menari Serimpi)

 12. kembang merah zegt:

  Men zegt van de Geschiedenis leert men voor het heden en toekomst……Is dat zo ?!!
  Hedendaags zie ik eigenlijk weinig verschil…..van toen en u….b.v. rassendiscriminatie

  • R Geenen zegt:

   @@Men zegt van de Geschiedenis leert men voor het heden en toekomst……Is dat zo ?!!@@
   Als oudste van de kinderen, ik was toen slechts 12 jaar, zaten mijn moeder en ik in het ziekenhuis in Batavia aan het sterfbed van mijn vader. Mijn vader heeft mij het een en ander gezegd en ook opdrachten gegeven. Dat heb ik, toen wij eenmaal in Nederland op 27 jan. 1951 aankwamen niet vergeten. Zijn laatste zinnen en woorden hebben altijd door mijn hoofd gespookt. Het heeft wel mijn leven en het latere succes bepaald.

 13. Bung Tolol zegt:

  Tetangga saya selalu berkata “” Saya benci rasis dan negro !”” Mijn buurman zei altijd “” Ik heb een hekel aan racisten en negers !””

  • R Geenen zegt:

   Een vriend, Indo, schreef mij uit Nederland o.a.: Het effect is dat er nog meer aversie en haat komt tegen de alles wat niet blank is en m.n. negers. Maar dan binnenshuis. Welke nuchtere MKB ondernemer wil nou nog een neger ? Haal je problemen binnen. kan je zo chanteren. Mijn vrouw merkte het ook al een poos. Ze zei tegen een twee zwarte jongelui in het overdekte winkelcentrum, dat fietsen niet kan. Ze werd direct uitgescholden als racist. Ze is naar de jongens toegestapt, heeft ze terecht gewezen en nog gezegd, als jullie mijn man zien dan begrijpen jullie het. Vaak zijn die anti-racisten bekrompen, hebben een complex, en zwart is altijd zielig hier, ondanks de forse subsidie

   • Bung Tolol zegt:

    De drie “”Zwartste “” Staten van de U.S.A zijn 1) Missippi 2) Louisiana 3) Georgia .Het zou mij ook niet verbazen als deze drie ook bij de armste Staten behoren .

    • R Geenen zegt:

     Als koopvaardij werktuigkundige ken ik alleen de staat Louisiana en was daar in New Orleans. Genoot van Bourbon street and the jazz in de locals. Verder: Louisiana is a southeastern U.S. state on the Gulf of Mexico. Its history as a melting pot of French, African, American and French-Canadian cultures is reflected in its Creole and Cajun cultures. The largest city, New Orleans, is known for its colonial-era French Quarter, raucous Mardi Gras festival, jazz music, Renaissance-style St. Louis Cathedral and wartime exhibits at the huge National WWII Museum.
     Verder kan je iedere staat in de USA vergelijken met ieder land in de Europese Gemeenschap. Hebben allemaal hun eigen regering, bestuur en gouverneur. Welke lid landen in de EEG zijn veel armer dan Nederland en Duitsland? Hongarije misschien? Vermoedelijk is de afstand voor mij tot Louisiana ruim 2000 km. Te ver om er een mening over te hebben. Vermoedelijk denken de Nederlanders het zelfde over de Hongaren?

    • Arthur Olive zegt:

     We hebben nu zelfs een nieuw land in een gedeelte van Seattle. Het wordt CHOP genoemd. Ze hebben geen politie en niemand werkt daar. Burgemeester vanSeattle en Trump spelen kat en muis om te zien wie het eerst wat doet om oorlog te verklaren tegen dit nieuwste land in de wereld.

 14. Boeroeng zegt:

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jan-pieterszoon-coen-wekt-wrevel-in-hoorn-gemeente-weigert-betoging-rondom-beeld~beb95cb7/

  quote:
  Horecaondernemers hebben eerder extra terrasruimte toegewezen gekregen op het plein. Er is daardoor geen plaats een demonstratie te organiseren op 1,5 meter, zo oordeelt de gemeente.
  ‘Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid is dat geen optie’, reageert een gemeentewoordvoerder. ‘Ook omdat er een tegendemonstratie is aangemeld.

 15. Peter van den Broek zegt:

  Ik zou op 19 juni naar Hoorn willen gaan, lijkt me een interessante en historie-beladen stad. En dan is er ook die demonstratie, een gelegenheid om met de organisatoren in discussie te gaan.
  Om een beeld van een plein te halen en in een museum te plaatsen lijkt mij niet de oplossing van hun probleem. Ik heb beelden gezien van fanatieke, ideologisch bevangen strijders die in een museum, ik dacht in Syrie, eeuwenoude beelden en ander kunstvoorwerpen met bijlen en andere slagwapens bewerkten. Toch een vreemde manier van cultuurbehoud. Historie begint met bewaren, want zonder het bewaren van ons verleden is er geen historie.

  Hoe zij het woord Educatie gebruiken lijkt mij een vorm van neo-kolonialisme. Het is het Nederlands uit een inburgeringscursus voor immigranten.

 16. ellen zegt:

  Er bestaat wrevel in Hoorn rond betoging beeld J.P. Coen. De gemeente Hoorn staat antiracismebetogers niet toe vrijdag (19/6/2020) naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen te demonstreren. De activisten gingen dinsdag in gesprek met de gemeente, maar bereikten geen overeenstemming over een alternatieve plek. Zaterdag 14/6/2020 legde FvD-leider Thierry Baudet nog bloemen naast het bronzen beeld ter verering van zijn held. (Bron: Volkskrant 17/6/2020)

 17. Bung Tolol zegt:

  O.K je mag niet demonstreren maar je mag er wel een bloemetje neerleggen zoals die mafkees van FvD heeft gedaan ,nou tip voor die anti racisme betogers allemaal een bosje brandnetels neerleggen bij dat standbeeld .een paar Durians zijn ook goed ,lopen die terassen ook leeg .

 18. ellen zegt:

  Ha, goed idee die doerians. Ik ben er dol op. Vroeger aten wij in Bandung met het hele gezin doerians op het achtererf in de open lucht. Je mocht er niet mee het huis in lopen.

  • Bung Tolol zegt:

   Tjonge jonge :Het topic is protest tegen Coen ,je laat het woord Durian vallen en iedereen begint meteen daarover ,als je nog twijfels hebt over het Indisch zijn van de mensen op I4e zijn ze hiermee ontkracht .,tja want laten we eerlijk wezen ,weten die mensen uit Hoorn wat een Durian is ? Weten die mensen uit Hoorn wat hun stadgenoot uitgespookt heeft op Banda ? zowel vraag 1 en 2 kunnen we rustig met NEE invullen .Of Hoorn een leuke plaats is ? Hoorn is een heel leuke plaats ! Heb er zelfs 2 maanden gewoond en genoot vrije kost en inwoning ,wel niet betaald door Hoorn maar door de Staat .,als u begrijpt wat ik bedoel ?

   • Jan A. Somers zegt:

    Daar is toch een mooie gevangenis?

    • Bung Tolol zegt:

     Kleine correctie “‘ Daar WAS toch een mooie gevangenis ?”” De beroemde/beruchte Krententuin .

   • Hans Boers zegt:

    Ach, destijds verkeerd adres gebruikt. Had een kaart naar je toe gestuurd metr adres de Koepel ( je buren gaven me het adres door) een ietwat zuidelijker dan Hoorn. Sorry, foutje van mij Bung T.

    • Bung Tolol zegt:

     Ja bedankt voor dat kaartje is toch terecht gekomen ,bij de Koepel kenden zij mij ook ( Hoe zou dat nu komen ) Neem nog maar een stuk Durian Hans en spoel hem door met een Budweiser .Ben tegenwoordig aan de Rum ,zo help je arme uitgebuite negers ook ,zij schijnen allemaal in de suikerriet en rum factorijen te werken.

   • Arthur Olive zegt:

    Bung Tolol, twee maanden in de Petoet is toch wel lang voor Nederland.

    • R Geenen zegt:

     Valt misschien nu onder discriminatie?

    • Bung Tolol zegt:

     De officier van Justitie eistte 6 maanden ,ik had mazzel dat die rechter een Indo was ,hij haalde er 4 maanden vanaf minus voorarrest ,was dit geen discriminatie ? Ja natuurlijk maar ik had geen bezwaar ,ik ga het verder niet uit de doeken doen maar een persoon uit Indie begreep mijn motivatie beter .

 19. Peter van den Broek zegt:

  Ik vraag me gaf of zo’n actie in Hoorn leidt tot meer bewustwording van het Nederlands kolonialisme/imperialisme in het voormalig Nederlands Indie?

  Want welke kernwoorden gebruiken de organisaties, die tot deze demonstratie oproepen? Wat de aandacht trekt is de aandacht voor Coen in Hoorn te zien als “de verheerlijking van Kolonialisme en Genocide”. Die verbinding van Kolonialisme met Genocide in Nederlands-Indie lijkt mij meer om de aandacht te trekken. Dat is nieuw voor mij. Die link mogen de organisatoren best uitleggen. Of is dit propaganda-light?

 20. Boeroeng zegt:

  Zo’n actie kan in de publiciteit komen en dus debat en boosheid genereren. En ook omgekeerd.
  Wat kan leiden dat mensen informatie zoeken, meer gaan denken etc.

  Wat verstaat men onder genocide?
  Ziet men de Bandanezen als één volk die voor meer dan 90% het geweld van 1621 niet overleefde? Hetzij door VOC-gedood, hetzij op de vlucht en door ziekte en honger omgekomen?
  Het verhaal is al eeuwen dat de bevolking grotendeels omkwam en het getal van 15.000 wordt telkens genoemd.

  Of vind je dat voor genocide een bewust plan moet zijn om het grootste deel van een bepaald volk te doden of door gericht mannen te doden opdat vrouwen zich niet kunnen voortplanten.  Wat te denken van deze woorden van Coen, wat hij geschreven zou hebben in 1622 , een jaar na de verovering  Zie scan hieronder
  “Wij meenen best wesen sal dat UE ’t eenemael van al ’t mannelijk geslacht van Banda ontlast wordt ”
  Bron is Delpher 

  • Bung Tolol zegt:

   Het bovenstaande geschrevene maakt Coen misschien wel tot de grootste crimineel uit de Nederlandsche geschiedenis ,stukker erger dan W.Holleeder en R Taghi ,Jan Pieter kun je nog het meest vergelijken met Reinhard Heydrich en Heinrich Himmler en bij zo,n schoft zet Thierry B een bloemetje ! Ja J.P.Coen was een held van Thierry .

   • R Geenen zegt:

    Mensen toch! En dat pas na zo’n lange periode? En dat allemaal na een moordgeval in een staat van USA. Opeens zijn er weer kudde dieren, die elkaar nalopen. De afwisseling van de Covid-19

    • Jan A. Somers zegt:

     Tja, die lockdown is dan ook zo erg saai! En te weinig mensen die in staat zijn die op een intelligente manier vorm te geven. Wat had Rutte daarbij toch een hoge dunk van ons.

  • Anoniem zegt:

   JP Poen wilde alleen maar specerijen planten, woekerwinsten maken ten koste van alles, en allen en geen voorplanting,

   • R Geenen zegt:

    WEl, in wezen is Coen ook maar een mens en heeft niets te willen. Ieder mens is gelijk en dat heeft hij nooit leren inzien. Reden, hij was de aangewezen man van de Nederlandse regering die alles bepaalde.

    • Ronereon zegt:

     Mr RG, daar ben ik het grondig mee eens. De hysterie grijpt om zich heen en is zichtbaar niet te stuiten. Zeer beangstigend. De culturele revolutie in het Westen breekt uit m.b.v. psycho-sociale progroms door het betere en moreel hoger staande volk. Identitaire, cultureel en historisch-nihilisten, met sociale media en andere psycho onderdrukkingsmiddelen in de hand als wapens. Een nieuw verschijnsel ? Jazeker, maar dan niet met fysieke, conventionele middelen. Van de andere kant een buitengewoon interessant onderzoeksgebied o.g.v. zelfgeleide massahysterie. De vergelijking met Heinrich Himmler is zeer illustratief en, ik herhaal, buitengewoon beangstigend.

    • Ronereon zegt:

     RG, in reactie op uw eerdere observatie om in een bredere context te kijken en een langer kennisperspectief (zoals J.A Somers ook aangaf) hier een link naar wat o.a. (sic) het Mongoolse rijk aanrichtte. Met wat doorklikken ziet u de welhaast astronomische getallen aan doden en verwoesting. Het gaat bij ‘woke’, ‘anti-racisten’ en ‘politiek correcten’ om iets anders. Ik zou het nog geen psycho-sociale dwangneurose willen noemen. Het zou een stimulans kunnen zijn voor een nieuw onderzoeksveld in betrokken disciplines. Adorno c.s. zou zijn vingers erbij aflikken.

    • Ronereon zegt:

     RG, in een eerder reactie wees u op het belang van een bredere context en een langer kennisperspectief (vide J.A. Somers). Hierbij een interessante link naar wat het Mongoolse rijk aanrichtte. De aantallen doden en verwoestingen zijn welhaast astronomisch. Het gaat ‘woke’, ‘anti-racisten’en ‘politiek correcten’ om iets anders. Ik zou het nog geen psycho-sociale dwangneurose willen noemen. Het zou wel een prikkel kunnen zijn voor een nieuw onderzoeksveld in betrokken disciplines. Coen als archetype, cultureel nihilisme, schuld en boete, e.d. Adorno zou zijn vingers erbij aflikken. https://en.wikipedia.org/wiki/Destruction_under_the_Mongol_Empire

    • Boeroeng zegt:

     Ronereon,
     wbt Nederland is er geen hysterie of culturele revolutie.
     Er is wel een stroomversnelling gaande…. meer aandacht voor etnische discriminatie in de Nederlandse samenleving. Goeie zaak toch… ook de stemmen van de indo’s worden zo eerder gehoord
     Je reactie doet me denken aan de zestiger jaren.
     Er gebeurde nieuwe dingen, nieuwe gedachtes en vele mensen reageerden bozig en angstig, vrezend dat die nieuwe moraal een soort ondergang van de cultuur plaveiden.

     Het viel dus allemaal mee

    • Anoniem zegt:

     JP Poen was inderdaad een mens en een lange arm van een vraatzuchtige en op woekerwinsten gebaseerde multinational co.

   • Anoniem zegt:

    Dit alles natuurlijk gebaseerd op de orders van de VOC die net zo vraatzuchtig en onmenselijk was als vele moderne multinational co.

 21. Ronereon zegt:

  Boeroeng, je reactie doet me denken aan…. “Ik verzoek den luisteraars dan ook om, wanneer zij straks hun legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als zij dat ook andere nachten doen. Er is voorhands geen enkele reden om ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden. Goedenavond.” Geruststellend naïef, onbekend met internationale context en politieke ontwikkelingen. En de bedoelde nieuwe moraal illustreert juist het punt. Het viel dus allemaal niet mee.

 22. ellen zegt:

  Dit kreeg ik net doorgestuurd door mijn Haagse vriendin. Het wordt steeds gekker in de hofstad. Er komen steeds meer activistische groepen met Indonesische namen, leuzen en denkbeelden.

  https://www.ad.nl/den-haag/standbeeld-van-oldenbarnevelt-beklad-zolang-gouden-koets-schilderingen-heeft-van-slaven-vallen-wij-erfgoed-aan~acc27564/

  In een statement zegt de actiegroep: ,,Wij zijn Aliansi Merah Putih, dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing, vrijheidstrijders van Indonesische afkomst. Directe afstammelingen van inlanders, die meer dan 350 jaar onderdrukt zijn door de Nederlanders.’’ De nieuwe organisatie is naar eigen zeggen opgestaan om gerechtigheid te halen van de wandaden die zijn gepleegd tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië.”

  • Jan A. Somers zegt:

   En in Engeland is Winston Churchill aan de beurt.

   • Ronereon zegt:

    @ J.S. Somers. Gelukkig dat Very Lynn dit niet hoeft mee te maken ! Nu nog wachten op het besmeuren van de Oranjes. Maar… volgens sommigen…een goeie zaak, een nieuwe moraal. Nog maar eens..zeer beangstigend door een steeds vernauwender en fanatieker perspectief, wars van mondiale, historische context en de politieke discours.

    • Jan A. Somers zegt:

     Willem de Stille was een Duitser, en dus ook niet zuiver op de graat.

    • Boeroeng zegt:

     Ronereon, wbt dat vernauwende …. dat zie je bij die groep in dit artikel.

     Maar zo radicaal denkt een enkeling . Dit zal nooit een grote tendens worden in Nederland.
     Eerder wordt de verontwaardiging, boosheid en vrees tav dit vernauwend denken wel een duidelijk tendens.
     En door dat rumoer denken sommigen dat er heel erg veel zo wordt gedacht
     Mind you, het is slechts een bekladding… Niks culturele revolutie of een terugkerend totalitairisme van Himmler

    • R Geenen zegt:

     B: Zoals ik je commentaren lees, heb je nogal veel vertrouwen in de situatie.
     Ik wens je veel geluk.

    • Ronereon zegt:

     Boeroeng, met alle respect, je volgt de internationale ontwikkelingen onvoldoende en je bent niet op de hoogte van de verwoede ideologische discussies, laat staan de diepere achtergronden ervan. Het merkwaardige is dat de gevestigde orde,althans in Nederland, het over zich heen laat gaan c.q. geen actie onderneemt. Vraagteken. Op basis van de discours uit diverse bronnen is mijn inschatting is dat het BLM activisme complex (links, fanatiek) Indo’s juist niet goed zal doen. Het is naïef om te denken dat er geen agenda is. Indo’s moeten niet in die val trappen. Positief is dat het ons noopt tot nadenken over onze positionering in deze complexe politieke materie. Maar ja, als je op slechts bekladding wilt houden, dan wens ik je veel succes !

    • R Geenen zegt:

     @@Het is naïef om te denken dat er geen agenda is. Indo’s moeten niet in die val trappen.@@
     Helemaal mee eens. Want het is oppassen geblazen. Want er kan zomaar een verdeel en heers situatie ontstaan. Indo is Indo en geen blanda en geen Indonesier.

    • Boeroeng zegt:

     Ronereon

     Idd volg ik de internationale ontwikkelingen zwaar onvoldoende.
     Maar ik heb het over Nederland en daar weet ik genoeg van om te kunnen zeggen, dit:
     Er is geen enkel standbeeld vernietigd
     Dat kan nog komen… laten we dat afwachten en nu niet overdrijven door vergelijkingen te maken met culturele revoluties (China 1965?) en de vrees van de geest van Himmler komt terug.

     Ook al worden er een paar beelden in Nederland omver gehaald…. We hebben het erger meegemaakt in de tachtiger jaren met de krakersrellen.
     Zoals nu die demonstraties verlopen is het meestal vreedzaam. Een enkeling loert op rellen, maar niet de tienduizenden.

     En prachtig toch… meer aandacht voor etnische discriminatie nu en in het verleden… is zeker wel gunstig voor indo’s.
     Die ook hun portie hebben gehad en nog steeds in Nederland

     #brownlivesmatter

    • R Geenen zegt:

     @@En prachtig toch… meer aandacht voor etnische discriminatie nu en in het verleden… is ook gunstig voor indo’s.@@
     En een deel van de Indo trapt er in. Als de mist en rook is opgetrokken, heeft men Indo-Indonesier (bamboo runtjing), de Indo blanda (beelden omtrekken en misschien ook rellen veroorzaken) en de rustige thuis blijvende Indo (de echte)

    • Ronereon zegt:

     Boeroeng, wederom mis je de essentie. Het gaat niet om een letterlijke culturele revolutie of Himmler an/fur sich, maar in metaforische zin. Ik zeg dit maar om verdere misverstanden te vermijden. Kenmerkend voor Nederland is juist zijn internationale dimensie, deel zijn van internationale ontwikkelingen. Je kan niet alleen naar Nederland kijken en je ogen sluiten voor wat er daarbuiten gebeurt. Ook hier in Nederland is de discussie niet alleen beperkt tot Nederland, laat staan over het gedachtegoed achter de huidige ontwikkelingen. Het forum is internationaal en nationaal. Zeker in deze tijd (social media). Ik hoop dat ik me duidelijk heb kunnen maken. Waar je vandaan haalt dat aandacht voor etnische discriminatie nu en in het verleden gunstig is voor Indo’s is een raadsel. Logisch is het niet, want de adaptatie c.q. assimilatie in Nederland is zeer goed verlopen. Voorbeeldig zelfs. Dat is, weliswaar en hoe dan ook, eerder een verdienste van de Indo’s zelf dan die van de bevolking c.q. het bestuur hier. En de manier waarop Indo’s dat aanpakten, met alle grote narigheden, zou zeker een lesson learned dienen te zijn. Daarom kan ik niet anders dan concluderen dat jouw ondersteuning van het BLM politiek activisme complex (kortheidshalve) bepaald niet gunstig is voor Indo’s. Een regelrechte politieke val die ons eerder schade zal berokkenen. De ontwikkelingen vereisen echter enige inspanning om onze positionering te (her)formuleren en deze niet af te doen als business as usual of als ‘bekladding’.

    • Boeroeng zegt:

     Ronereon,

     Je metafoor was overdone.
     Snap je niet dat indo’s zich ook gediscrimineerd voelen in Nederland ?
     Dan ben je of geen indo, die er niet blank uitziet.
     Of je zit in de overlevingsmodus van je ervaringen, die van familie en indo-kennissen, wegdringen, niet willen weten.

     Het belang van indo’s is nu de internationale anti-discriminatie beweging steunen en ronduit zeggen dat ook zij die ongelijke behandeling ervaren hebben.
     Dat de assimilatie van Indische Nederlanders voorbeeldig ging de afgelopen 75 jaar is een mythe.
     Mensen willen dat graag geloven.

    • Ronereon zegt:

     Boeroeng, je ondersteuning van het politiek BLM activisme is duidelijk. Je roept Indo’s op om deze internationale anti-racisme beweging te steunen. Positioneer je dit blog politiek ook aan die zijde ? Begrijpelijk dat er dan weinig ruimte is voor afwijkende visies c.q. andersdenkenden, maar dat is inherent aan het gedachtegoed van de beweging, nietwaar? Blijf vast in het zadel in je strijd om verlossing en bevrijding !

    • Boeroeng zegt:

     Kleine correctie:
     Ik roep indo’s niet op de Amerikaanse organisaties die zich BLM noemen te steunen.
     Nav de protesten tegen agressie van Amerikaanse politie is er internationaal een beweging ontstaan tegen racisme in het algemeen.
     Indo’s moeten zich aansluiten bij die internationale beweging Immers zij hebben ook etnische discriminatie meegemaakt. Min of meer, persoonlijk of van familie en kennissen vernomen.
     Gelukkig niet de hele tijd, overal en vreselijk veel,
     Maar het is er wel.

     Ronereon, Hoe lang lees je hier mee ?
     Dagelijks zetten de lezers hun visie hier neer.
     Vaak afwijkend aan die van mij.

    • Ronereon zegt:

     Boeroeng, Je roept Indo’s inderdaad niet op om Amerikaanse organisaties te steunen die zich BLM noemen. Ik heb het daarom ook steeds over het BLM politiek activisme complex als verkorting van organisaties en gedachtegoed met internationale/mondiale dimensies. Vergis je niet, de aanverwante organisaties (mondiale schaal) vormen een goed georganiseerd netwerk, worden gesteund door ‘progressieve instituties’, gefinancierd, hebben een agenda, de media i.h.b. worden bespeeld (b.v. adverteerders). De focus is op de ondermijning van de natiestaat, kapitalisme, familie unit en alles waar Westerse landen (Nederland) voor hebben gestaan en gevochten. Culturele ondermijning door belangrijke symbolen van identiteit en historie omver te halen. Wil je dit toch kort onder een ideologische noemer samenvatten, dan komt ‘far-left, marxist-anarchist’ daar het dichtste bij. Het religieuze vuur heeft zelfs veel weg van puritanisme. Het gaat niet zo maar om een groepje of een internationale beweging die her en der spontaan opdoemt. Wat wij de laatste weken/maanden hebben gezien gaat veel verder dan raciale gelijkheid en gelijke behandeling. Dat laatste bestrijden blijft een absolute prioriteit ! Daar is een ieder het over eens. De ‘beweging’ waar jij het over hebt gaat verder en neemt een afslag. Deze ‘internationale beweging’ is daarom iets waar Indo’s zich juist niet bij moeten aansluiten ! Los, begrijp me goed, van de oprecht bedoelde intenties die jij in je reacties laat blijken. Daarom geef ik aan dat wij Indo’s goed moeten nadenken over onze positionering en onze identiteit (INDO !), koers blijven houden langs de bakens die wij zelf belangrijk vonden/vinden vanuit onze geschiedenis en inspanningen en niet in de politieke val moeten lopen die op het eerste gezicht zo aantrekkelijk lijkt te zijn. Ik hou me er persoonlijk verre van om gebruikt te worden door deze ‘internationale beweging”. Juist als Indo wel te verstaan. Tot slot, het is niet de bedoeling om jou en gelijkgezinden te overtuigen, maar wel om overwegingen te bieden c.q. informerend te zijn. Bezint eer ge begint. Fijn weekend !

    • R Geenen zegt:

     Heel duidelijk uitgelegd. Ik heb op het ogenblik al een paar emails moeten beantwoorden van Indo’s uit de USA en ook vragen uit Indonesie. Vooral de Haagsche groep Indo-Indonesie. Ik constateer dat er gelukkig ook jongeren zijn die zich zorgen maken. Een goed teken.

    • Boeroeng zegt:

     Ronereon.
     De anti-racisme demonstraties in Nederland hebben niet het doel ( ik citeer je 🙂 ” ondermijning van de natiestaat, kapitalisme, familie unit en alles waar Westerse landen (Nederland) voor hebben gestaan ”
     Dit is demoniserende retoriek.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” met de krakersrellen.” Geen woning, geen kroning!!!! Met de ME en de Marechaussee met de wapenstok( en nog meer) er over heen. Zullen ze in Hoorn niet leuk vinden.
     ” Zou Coen zich alleen hebben aangepast aan de mores van land of streek waar men zonder blikken of blozen mensenlevens beëindigden?” Gewoon een inburgeringscursus gevolgd. Daarbij leer je hoe of je je moet gedragen in het land.

    • R Geenen zegt:

     @Daarbij leer je hoe of je je moet gedragen in het land.@
     U gelooft blijkbaar nog in sprookjes. What about de inburgeringscursus die in de moskeeën worden gegeven?

    • Arthur Olive zegt:

     Ik kan de gedachtengang over BLM van de heer Ronereon best begrijpen.
     Ik heb ook de indruk gekregen dat er veel meer aan de hand is dan de leuze BLM en dat het meer gaat om de Westerse civilization zoals wij dat kennen te veranderen door eerst alles af te breken.
     Follow the money.

    • Ronereon zegt:

     Boeroeng, ref demoniserende retoriek. Het kan niet anders dan dat je politieke kennis over internationale ontwikkelingen gebrekkig is of je visie hardnekkig links. Dat mag in dit land hoewel de censuur fors aan het toenemen is over wat wel en niet mag. Dit terzijde, maar niettemin tekenend.Het vergt niet veel fantasie om te constateren dat jouw visie, keuzes, oproep en activisme absoluut niet de mijne zijn en ook niet zullen worden. Jouw pleidooi dat Indo’s zich moeten aansluiten bij wat jij de ‘internationale beweging’ noemt, leg ik graag naast mij neer en ik hoop en vertrouw dat Indo’s, Indo’s blijven en zichzelf blijven volgen met hun eigen agenda. Have a nice weekend !

   • Arthur Olive zegt:

    En in Amerika is Lincoln aan de beurt.
    Politiek heeft veel te maken met de beeldenstorm.
    Lincoln is de conservatieve republikeinse partij begonnen omdat de democratic partij voor de slavernij was.
    Stephen Douglas die Lincoln debateerde was voor slavernij maar zijn standbeelden komen niet van hun sokkel.

    • Bung Tolol zegt:

     Tjonge jonge ,die Ronereon praat /schrijft wel moeilijk ,natuurlijk is Boeroeng een linkse Indo net als ik trouwens ,is niks mis mee ,een Indo is een Indo ,links of rechts ! Ik mag Pak Olive erg graag maar Pak Olive zegt altijd “” Ik ben rechts en conservatief !”” Nou ja kan mij geen moer schelen ,ik weet dat de meeste 1e en 2 e generatie rechts zijn ! zo wat maar waar ik meer problemen mee heb ,als een Indo dure en heel dure woorden gaat gebruiken en ons arme domme Indo,s laat blijken ,hoe dom wij zijn ,kom op kerel doe normaal ,praat normaal en doe je niet beter voor dan je bent ! En als je mij antwoord doe het dan in gewone taal ,want ik ben een beetje totol !

    • R Geenen zegt:

     Ach meneer Tolol, zover ik weet zijn bijna alle Amerindo’s rechts conservatief. Het heeft niet veel met studie te maken. Meer achtergrond en goed denken. De heer Ronereon vind ik persoonlijk wel te begrijpen. En dat terwijl ik al 40 jaren weg ben uit het landje aan de noordzee.

    • Ronereon zegt:

     Bung T. Jeetje, zeg :-). Natuurlijk is het vreselijk akelig als mijn taalgebruik lastig te volgen is voor u en wellicht ongewild aanspoort tot ‘close reading’. Heel vervelend. Het is allemaal ook niet zo makkelijk ! Dat begrijp ik best. Maar dank voor uw aanwijzingen. Ik zal er voor oppassen u te antwoorden. No hard feelings.

  • Bung Tolol zegt:

   Ja leuk zo,n clubje Aliansi Merah putih ,dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing maar ja ik moet het toch even vragen ,want we zijn in Nederland ,regels zijn regels ! Is dit een formele of informele vereniging ? Formeel zegt u ? Ja bent u dan ingeschreven bij de K.vK .namen van bestuurders en doelstellingen graag ,uw doelstellingen zijn het bekladden van beelden en gerechtigheid te halen van de wandaden ,begaan door de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesie .Ja mooie en duidelijke doelstellingen ,misschien wilt u nog subsidie aanvragen ? ja wees maar niet malu malu hoor er is genoeg geroofd ,wel deze formulieren in 10 voud invullen en opsturen en 150 euro inschrijfings kosten betalen ,nee wij accepteren geen contant geld ,alleen pinnen graag .

 23. anoniem zegt:

  NB De inlanders werden en worden natuurlijk ook onderdrukt en uitgezogen door hun lokale inlandse leiders, hun “eigen meesters”

  • Jan A. Somers zegt:

   Zomaar wat flodders uit de geschiedenis van Mataram: Mataram had inmiddels Madoera veroverd, 40.000 inwoners van dat eiland naar Java gedeporteerd en de vorsten en groten met hun vrouwen en kinderen ter dood gebracht. (…) In het daaropvolgende jaar 1625 wist de Panembahan Soerabaja te veroveren waardoor hij won aan macht en invloed, ondanks hongersnood en ziekten die zijn rijk teisterden. Hij tooide zich met de titel Soesoehoenan, apostel , en wist raadslieden en gunstelingen voorzover ze hem niet aanstonden te elimineren. (…) Aanvallen van Mataram in 1628 en 1629 door 12000 Javanen tegenover in het kasteel 529 soldaten en 200 matrozen mislukten eveneens. De opperbevelhebber, Soera-Ngalogo, liet als straf twee bevelhebbers met hun manschappen, 744 man, ter dood brengen; hij raakte zelf bij de Soesoehoenan in ongenade, en werd op zijn beurt met zijn edelen om het leven gebracht. Als nasleep van de nederlaag liet de vorst ook nog 1260 mannen, vrouwen en kinderen uit de Preanger-districten ter dood brengen.(…)

   • PLemon zegt:

    @ Als nasleep van de nederlaag liet de vorst ook nog 1260 mannen, vrouwen en kinderen uit de Preanger-districten ter dood brengen.(…)

    # Zou Coen zich alleen hebben aangepast aan de mores van land of streek waar men zonder blikken of blozen mensenlevens beëindigden?
    Zo ja, dan kunnen wij de moordpartij alleen volgens onze (christelijk westerse) beschavingsregels be- en veroordelen.

    *** Citaat:. Een andere onzekere factor was de bevolking van de ontdekte gebieden. Andere zeden en gewoonten zorgden er soms voor dat een aanvankelijk vriendschappelijk contact omsloeg in een wilde aanval van de plaatselijke bevolking – volgens de ontdekkingsreizigers zonder enige aanleiding. Omgekeerd zullen de inwoners even verbaasd zijn geweest over die vreemde bezoekers die wel geschenken aanboden, maar hun vuurwapen trokken als iemand uit eigen beweging iets meenam. Nieuwsgierigheid moesten zij soms met de dood bekopen
    https://www.historischnieuwsblad.nl/de-nederlandse-ontdekkingsreizen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.