Het Indonesië van Frank Boeijen: ‘Hier voel ik me thuis’ – NPO Radio 1

Ook in de muziek heeft Boeijen zich laten inspireren door de Indische cultuur en levenswijze. Hij wijst op de belangrijke rol die de Indonesische gemeenschap heeft gespeeld in de Nederlandse muziekindustrie: “Doordat op Java veel Amerikaanse cruiseschepen aanmeerden, werd er in de jaren ’30 al rock-‘n-roll gedraaid. Toen Indonesië daarna onafhankelijk werd, zijn veel Indiërs naar Den Haag verhuisd. Den Haag is daarom nog steeds de bakermat van de Nederlandse rock-‘n-roll .   NPO Radio 1

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

32 reacties op Het Indonesië van Frank Boeijen: ‘Hier voel ik me thuis’ – NPO Radio 1

 1. R Geenen zegt:

  @@Toen Indonesië daarna onafhankelijk werd, zijn veel Indiërs naar Den Haag verhuisd@@
  Wie is die sontolojo? En rock and roll in de 30ger jaren?

  • Bung Tolol zegt:

   Tja ,dat krijg je als je zo,n stuk laat schrijven door een Turk .Ja rock en Roll in de jaren dertig en een van de beste Rock and Roll singers was Adolf Hitler and the SS boys ,hun tophit was Deutschland uber alles .De journalistiek in Nederland wordt er niet beter op !

   • R Geenen zegt:

    Ja, en Soekarno and his Rocking Permudas

    • Bung Tolol nu terlalu tolol zegt:

     Ja dat was ook een rock and Roll topper in de jaren dertig ,later veranderde hij zijn naam in Bung Karno and the Sate kambing boys ,trouwens mooi land Turkije ,er schijnen daar veel Turken te wonen en ze zijn dol op augurken ,ook een mooie stad ,dat Istanboel mooi gelegen aan de Rijn ,Jammer dat al die Turken op klompen lopen en de hele dag “” Daar bij die molen “” zongen het lijken zo wel Belgen ! Wat zegt u logisch ,want Turkije is een buurland van Belgie ,gelukkig ligt Nederland naast Spanje en hebben wij niets te maken met Belgie .

  • anoniem zegt:

   Nog meer Indiers wonen in India.

 2. Anoniem zegt:

  “Mijn beste vriendje was een Indische jongen” aldus Boeijen. Weet je het zeker? Ik schrik nogal van zoveel lariekoek in een artikel. Ik acht het eigenlijk ook vrij onbestaanbaar dat iemand zoveel nonsens weet te verkondigen als je beste vriendje Indisch zou zijn geweest. “De rol die de Indonesische gemeenschap heeft gespeeld in de Nederlandse muziekindustrie”? Laat me niet lachen.

  • PLemon zegt:

   @ “Mijn beste vriendje was een Indische jongen”

   # Zo’n beetje het Oeroeg verhaal van Hella Haase…Hollands jongetje verbroedert met een inheemse leeftijdsgenoot. Indisch of Indonesisch toch 1 pot nat. De bekende klok en z’n klepel.bij Boeijen en Sinan. De boodschap vh verhaal luidt natuurlijk dat blank en bruin zich verbonden voelen en Frank hierover wat sombongt.

   • R Geenen zegt:

    Als ik dat allemaal ziet, dan ben ik wel van overtuigd, dat veel meer Indo’s in de jaren 60 hadden moeten emigreren. Hadden ze geleerd niet alles wat Ned. is klakkeloos over te nemen.
    Eigen identiteit is toch wel erg belangrijk. Nu zijn het net een stelletje papagaaien.

    • Boeroeng zegt:

     Ron…. laat die wrok naar Nederland eens los.
     Nederland is een prima land om in te leven en Indische mensen en hun nazaten nemen niet alles klakkeloos over wat de grote massa zou vinden.
     Ze maken hun eigen oordelen, net als alle Nederlanders

    • R Geenen zegt:

     @Ze maken hun eigen oordelen, net als alle Nederlanders@
     Dat is het juist. Ze zijn hun eigen Indische identiteit kwijt. Weten niet eens wat Indisch zijn is.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Nederland is een prima land om in te leven” Ach ja, Boeroeng. Hebben weer eens wat te schrijven. Die coronatoestanden zijn zo saai.

 3. Toby zegt:

  Wat een sukkel zeg, ik heb het wel gedeeld uit respect voor Boeroeng, maar wel met veel ergernis, wat een gezwam in de ruimte

 4. Anoniem zegt:

  Krankzinnig dit

 5. Bung Tolol nog steeds tolol zegt:

  Wij moeten toch wat aardiger zijn voor die Turken want zij zijn wel de uitvinder van de Turkentrekker ,apa itoe ? vraagt u zich af ,ja saya tidak tahu ,schijnt wat te maken te hebben met flessen.

 6. Bung Tolol zegt:

  Turkentrekker sommige gekken noemen het ook Kurkentrekker maar die zijn echt gek .

 7. Boeroeng zegt:

  Het is een goed interview geworden .
  De teksten op websites worden meestal niet door de programmakers geschreven
  Ik stoorde me ook aan “indiërs” en “indonesische gemeenschap” .
  Weer een jonge journalist die onwetend is en de kennisgaten opvult

  • R Geenen zegt:

   Maar is het niet zo, dat er bijna nooit op gereageerd wordt? Als dat een feit is, dan blijft het zo. Want dan gaat men ervan uit er mee eens te zijn. Of is het zo dat zelf de Indische gemeenschap daar geen weet van heeft? Hoe het ook zij, het is buitengewoon triest. En van de Indische gemeenschap in Nederland blijft er geen draad over.

   • Boeroeng zegt:

    Er zijn zoveel foute meningen waar mensen niet op reageren, That’s life.
    En zo buitengewoon triest zijn deze verkeerde naampjes ook weer niet.
    Indische mensen en hun nazaten leven gewoon hun eigen leventje en negeren het verder.

    • R Geenen zegt:

     B: Je valt in herhalingen. Als iemand die al 40 jaren weg is van NL. Al 70 jaren weg ben van Indie/nu Indonesie, denk ik nog altijd dat ik een Indo bent. Niets anders. Wij zijn uniek in deze wereld. Zoals de Nederlanders zijn, zo voel ik mij niet. Zoals de Indonesische mensen zijn, zo voel ik mij niet. Zoals de Californians zijn, zo voel ik mij niet. Mijn website heeft een functie, een Indische functie. Ik ben trots being an Indo. Niet meer en niet minder. Gewoon een burger in de wereld met zijn eigen identiteit.

   • Paul zegt:

    Beste mensen,

    Ik was dit artikel een paar dagen geleden al tegengekomen op de website van Radio1. Ook ik ergerde mij aan het feit dat er maar liefst drie verschillende begrippen (Indisch, Indonesische gemeenschap en Indiërs) door elkaar werden gebruikt, terwijl het natuurlijk om Indischen (Indo’s) behoort te gaan.

    Na de hele uitzending te hebben beluisterd, kan ik jullie informeren dat die fouten volgens mij door de REDACTIE van dat programma zijn gemaakt en zeker NIET door Frank Boeijen. Frank Boeijen heeft in het interview alleen maar gesproken over een Indische vriend.

    Ik had dit ook aan een Indische kennis van mij verteld en hij heeft toen een e-mailreactie gestuurd aan de redactie van dat programma, waarin hij heeft gewezen op de principiële verschillen tussen de bovengenoemde 3 groepen. Ik heb daarna ook besloten om zelf nog een reactie te sturen aan de redactie van dat programma.

    Noch mijn kennis noch ik zelf hebben tot nu toe een reactie terug mogen ontvangen van dat programma (wat wel te verwachten was).

    Destijds bij een uitzending van Pauw en Witteman waarin Alexander Pechthold sprak over immigranten in Nederland en het toen had over 1 van de eerste groepen immigranten in NL namelijk de “Indonesiërs” heb ik ook een boze mail gestuurd aan de redactie van Pauw en Witteman. Ook daar nooit een reactie op mogen ontvangen.

    Maar ik wou dit in ieder geval even laten weten, dat er toch wel mensen zijn die hier op reageren en de foute voorstelling van zaken proberen te corrigeren.

    • Boeroeng zegt:

     Even kanttekenen dat het kan zijn dat de schrijver van de tekst niet een redactielid was van het programma zelf. Mogelijk dat iemand van de interviewredactie een schriftelijke samenvatting maakte en dat de websiteredacteur dit in eigen woorden vertaalde

    • R Geenen zegt:

     Waarom schrijven jullie dan ook niet ingezonden stukken en schrijven het over een Limburgse Zeeuw of een Friese Hollander. Door van hun een potje te maken, worden ze misschien ook wakker.

    • Jan A. Somers zegt:

     “stukken en schrijven het over een Limburgse Zeeuw of een Friese Hollander.” Mensen uit Indië heten bij Omroep Zeeland Nieuwe Zeeuwen! Van mij is een stukje ‘bevrijding’ uit een interview van het IHC verschenen in een boek De bevrijding volgens ooggetuigen.Met als ondertitel: 45 persoonlijke verhalen van Zuid-Hollanders. Op een opmerking van mij werd gereageerd: U bent toch een (nieuwe) Zuid-Hollander? Dat vond ik toch een hartelijk welkom!

 8. Peter van den Broek zegt:

  Ik ken de muziek van Frank Boeijen niet, ik heb de naam wel eens gehoord, wellicht ben ik al te lang uit Nederland . Toch heb ik het interview van een half uur aangehoord en daar is niks mis mee. Hij weet wel wat van Indischen en Indonesië af. Dat hij struikelt over die cruis-rock & roll schepen is niet erg, tenminste het is niet essentieel voor zijn verhaal. we mogen wel de hoofdzaken van bijzaken scheiden

  De tekst bij het interview geeft wel aan hoe ze in Nederland over Indischen denken. Er is nog veel verbeteringspotentieel voorhanden, maar daar zijn we toch ook medeverantwoordelijk voor. Als ik de discussie volg op dit blog over wat Indisch is, wat de generaties zijn. e.d. dan loopt het schaamrood op de kaken. Als zelfs Indischen het niet weten, hoe moeten de kaaskoppen het dan weten?

  • R Geenen zegt:

   @@De tekst bij het interview geeft wel aan hoe ze in Nederland over Indischen denken. Er is nog veel verbeteringspotentieel voorhanden, maar daar zijn we toch ook medeverantwoordelijk voor@@
   Juist opgemerkt. De sudah-laat-maar-mentaliteit is blijkbaar nog steeds aanwezig.

 9. Bert Krontjong zegt:

  Ieder mens mag denken ,dat hij/zij of de groep waartoe dit individu behoort uniek is in de wereld ,daar is niets mis mee ,het wordt alleen terlalu boesoek als je andere individuen of groepen als minderwaardig gaat beschouwen maar denk niet dat Ron Geenen dat bedoelt ,hij vindt de Indo uniek ,nou mag hoor ,ik zelf vind rassen of groepen niet uniek ,wat ik wel uniek vind zijn unieke mensen ,wat versta ik daaronder : Nou mensen ,die zichzelf wegcijferen voor andere mensen een klein voorbeeldje neem Etty Hillesum ,woonde in de jaren dertig v.d.v.e bij mij om de hoek in het chique Zuid .Etty was Joods ,en zij verpleegde mensen in Kamp Westerbork ,dat deed zij in volle overtuiging om goed te doen ,van de Duitsers kreeg zij verlof om naar Amsterdam te gaan ,mits zij beloofde terug te komen ,ze ging naar Amsterdam en ………………………kwam terug op eigen gelegenheid ,dat zou haar dood betekenen en zij wist het maar zij wilde haar mensen in nood niet alleen laten ,Etty is inderdaad vermoord ,zou ik terug gekomen zijn ? Denk het niet ,daarom is Etty Hillesum uniek en ik Bert Krontjong niet .

  • R Geenen zegt:

   @Bert: Er zijn verschillende betekenissen voor het woord Uniek. Wat ik bedoel met “Indo is Uniek”=Dat wij geen Nederlander zijn en geen Indonesier. Het maakt niets uit of je nu al 50 jaren in Nederland woont of 50 jaren in Indonesie verblijft. Je hebt door de mengeling vaak andere eigenschappen. Als ik in de winkels hier met Indonesiers sta, voel ik mij niet als hun maar ik ben er wel geboren. Als ik Nederlanders van Indische afkomst uit NL hier in CA ontmoet, voel ik geen verbondenheid met hun. Want het zijn geen Indo’s meer, maar blanda. Ik heb geen decoraties van een wajang of landschap van Indonesie. Ik heb geen decoratie van klompen en molens uit Nederland in mijn huis. Ik geef niets om Indonesische en Hollandse klederdrachten. Ik geef niets om Hollandse liedjes, ook niet om Indonesische gamelan, maar wel van Indo Rock, want dat is uniek. Een Indo uit Nederland stuurde mij een schrijven naar aanleiding van mijn website dat ik als een compliment beschouwd: “Blijf gezond, Ronny, je bent een echte, authentieke Indo. Trots, bescheiden, doorleefd, zelfbewust”

 10. Peter van den Broek zegt:

  @geachte Heer Geenen
  Zo langzamerhand woon en leef ik meer dan de helft van mijn leven buiten Nederland. Mijn wortels zijn stevig verankerd in Nederlands-Indie, alhoewel ik in Indonesië geboren ben.
  Aan mijn muur hangen schilderijen van landen waar ik woonde: Indonesië, Nederland, Zwitserland en ook Italië waar ik nu woon. Ik draag Italiaanse klederdracht van Giorgio Armani en wat minder bekende Italiaans merken, maar altijd duidelijk Italiaans: bijzondere aandacht voor de afwerking, op zijn Nederlands gezegd elegant.
  Als ik hier Nederlanders ontmoet, kijk ik er wat onverschillig naar, want wat moet ik met die hard pratende en slonzig geklede mensen. Maar als ik weet dat het Indo’s zijn, dan wil ik ongeacht hun huidskleur best een praatje maken. Ik discrimineer niet maar verschil mag er zijn.

  Ik mag toch wel zeggen dat ik Nederlander ben (gebleven), Indische Nederlander in de tempo-doeloe betekenis van het woord dwz Nederlander en Indo-Europeaan. Ik zie de noodzaak er niet van in om van nationaliteit te veranderen. Ik ben immigrant gebleven, net zoals mijn zoon. Home is where the heart is, hier voel ik me thuis.

  Authentieke Indo, Trots, beleefd en zelfbewust!!!! Wat de keuze van de auto’s betreft kan bescheidenheid soms worden uitgelegd als valse bescheidenheid.

  • R Geenen zegt:

   @@Dag meneer van den Broek: Ik begrijp uw schrijven volkomen. Er zijn diverse onderwerpen die ook bij mij passen. Zeker wat de Italiaanse kleding betreft. Ik heb niet voor niets 11 jaren op zijn minst 5 a 6 weken in Italie als vakantie land doorgebracht. Kocht graag Gabardine pantalons en Italiaanse schoenen. Toen ik nog in Amerika werkte, ging ik naar Glendale, een stadje dicht bij LA, waar veel Armeniërs wonen en werken. Die hadden vaar import mode producten uit Italie en Frankrijk. Terwijl ik dit allemaal schrijf, zit ik achter de computer in korte broek en T-shirt. Ik ben nu 40 jaren weg uit Nederland en ben nooit tussendoor terug geweest. Wel de familie hier op bezoek gehad. Mijn vrouw houdt van oud spul en antiek. Daar zit dus heel wat Europees spul tussen, zoals glas uit Merano, maar ook Nederlands en Engels van Thomas Webb. Onze wanden zijn opgesierd met Louis Icart en Manfields Parrish. Als jongeman hield ik van de Indorock muziek en gingen we vaak dansen en jiven. Als zeeman kwam ik per schip in Philadelphia en New Orleans. Daar kwam ik in contact met de echte jazz en blues en kreeg er de smaak van. Mijn audio systeem staat bijna dagelijks alleen op 1 zender. Jazz & Blues, 88.1.
   Uw opmerking over auto’s, heeft dat te maken, omdat zowel U als ik een Mercedes in de garage hebben staan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.