De Weduwe van Indië: Nauta Lemke_Krafft


Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag

Maria Louisa Breedt was bijna 94 jaar toen ze overleed in 1959 te Den Haag. Haar ouders waren de Indonesische vrouw Sarina en Jan Breedt uit Zaandam, die in 1874 huwden.  Jan arriveerde als militair in 1856 en nam ontslag uit het Oost-Indische Leger in 1878.   Jan werd begraven te Tanah Abang ( nu museum Prasasti) en in 1915 werd Sarina bijgezet. Beetje raar dat haar naam niet op de zerk werd gegraveerd. En ook niet in de rouwadvertentie werd vermeld.
Maria huwde en scheidde met de in Benkoelen geboren Hermanus Krafft, klerk op het departement van financiën, zoon van vermoedelijk een Indonesische vrouw en  Hermanus Paulus Krafft  uit Zwolle die in 1859 magazijnmeester was van het hospitaal te Semarang.
Maria hertrouwde in 1909 met algemeen ontvanger Johan Willem van Mansvelt, geboren in Padang te 1870 en zij begroef hem in 1938 te Tanah Abang bij Batavia. In 1951 arriveerde ze met MS de Grote Beer te Amsterdam.

Clara Rosa Krafft lijkt het enigste kind te zijn van Maria Breedt. Ze groeide op met stiefvader van Mansvelt en in 1915 deed haar moeder en stiefvader namens haar ( 15 jaar toen) een verzoek haar naam te veranderen in Krafft van Mansvelt
Net weduwe geworden arriveerde ze in december 1946 met de 11-jarige dochter per MS Oranje te Amsterdam. Haar zoon Hans moet toen al in Nederland zijn voor studie.
Clara huwde Willem Rudolph Nauta Lemke, geboren 1890 te Amsterdam en overleden 1946 te Bandoeng.  Willem  was 28 jaar PTT-beambte,  Lid van de Bandoengse gemeenteraad en het Indo-Europeesch Verbond, lid van de Volksraad te Batavia.

Edit  nav de naam Willem Rudolph Nauta Lemke op de zerk.  Een kleinkind van Willem Rudolph vertelde: “Willem Rudolp’s graf is helaas nooit teruggevonden in Indië. Dit was slechts een manier om hem toch een herdenkplaats te kunnen geven.”

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Weduwe van Indië: Nauta Lemke_Krafft

  1. Kleinkind zegt:

    Wat een schrik om deze grafsteen op internet aan te treffen…..Willem Rudolp’s graf is helaas nooit teruggevonden in Indië. Dit was slechts een manier om hem toch een herdenkplaats te kunnen geven.

  2. Indisch4ever zegt:

    Beste kleinkind,
    Zal ik de tekst wijzigen met jouw informatie ?

    Indisch4ever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.