Repatrianten in Nijmegen, pension Mariënboom

Vanaf 1955 werden vanuit Indonesië gerepatrieerde Nederlanders tijdelijk onder meer ondergebracht in hotel pension Mariënboom aan de Groesbeekseweg 428 in Nijmegen.

Voor een boek dat ik samenstel over Oud-Mariënboom, het hotel-pension Mariënboom en het Mariënbosch aan de Groesbeekseweg in Nijmegen zou ik graag in contact komen met personen die daar tijdelijk hebben gewoond, of met degenen die iemand kennen die daar toen werd ondergebracht. Wellicht kunnen zij mij informatie geven over hun tijd in het pension in Nijmegen.

In de Bevolkingsregisters van de gemeente Nijmegen heb ik de volgende personen (met geboortejaar) gevonden die nu mogelijk nog in leven zijn en vanaf voorjaar 1955 in Mariënboom verbleven: Ferdinand Bagijn (1928), Simon L. Callenfels (1925), Bob René Franzen (1929), Leonard Th. Goddäeus (1944), Josephine S. Fr. de Groot (1929Petronius F. A. de Gruiter (1928),  Maximiliaan Kerkhoff (1928), Erich A. Klotsche (1929), W. Kockx (1929), Jeanette Th. E. de Rooij (1935), Jopie Rudolph (1928), Richard M.J. Scholtz (1928), Karel J. Severing (1931), Adèle A. Schrijn (1951),  Jan Vos (1926),  Frieda E. Weinhold (1925). Ik heb reeds contact met de heer Gerrie Overweg die twee jaar in Mariënboom heeft gewoond. Alvast mijn hartelijke dank voor uw reactie aan k.bouwer7@gmail.com.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Repatrianten in Nijmegen, pension Mariënboom

 1. Gerrie Overweg zegt:

  Fantastisch….ik hoop op reacties …weet me nog te herinneren de familie Degener ….Wardenaar ..
  Müller en nog vele anderen .

  Gerrie Overweg

 2. P.M. van den Vrijhoef zegt:

  Wellicht is dit onderwerp “:repatrianten uit Indië” aanleiding voor een expositie/lezing in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburg Kapel).
  Peter van den Vrijhoef

 3. Robbie van de Hoef zegt:

  Wij (mijn vader Joop, moeder Ans en ik) vertrokken op 12 oktober 1950 met de de SS Atlantis (Ooievaarsboot) van Tandjong Priok naar Amsterdam. Aankomst 10 november 1950. Via Oirschot zijn wij gegaan naar Nijmegen: hotel pension Mariënboom. Heel mooi gelegen, maar een slecht home. In januari 1950 was het koud buiten, maar binnen was het om te muiten. In de volgende maanden was het zo slecht dat in mei het contract werd opgezegd. Wij zijn vervolgens naar Arnhem gegaan in Hotel Bosch.

  • R Geenen zegt:

   @@Aankomst 10 november 1950. Via Oirschot zijn wij gegaan naar Nijmegen: hotel pension Mariënboom. Heel mooi gelegen, maar een slecht home. In januari 1950 was het koud buiten@@
   januari 1950? Vermoedelijk 1951? Dan kan het kloppen, want wij kwamen met de Chitral op 27 januari in R’dam aan en werden in berg en Dal vlak bij Nijmegen geplaatst. Het was toen inderdaad ijzig koud. En hotel beatrix was zo slecht dat het binnen 2 maanden werd gesloten en wij overgeplaatst naar pension van Oss in Nijmegen.

 4. Griselda Molemans zegt:

  Contractpension Marienboom had een bedenkelijke reputatie aangezien het de beheerders puur om het geld te doen was, net zoals het gros van de uitbaters. In 1955 zag het ministerie van Maatschappelijk Werk zich gedwongen een aantal ondermaatse pensions opnieuw te contracteren in verband met het gestage aantal ontheemde gezinnen: in plaats van een verwachte afname bleef het aantal ontheemden stijgen. En het feit dat een aantal tijdelijke bewoners zich geregistreerd heeft in Nijmegen geeft aan dat ze daar werk en huisvesting gevonden hebben.

  • Jan A. Somers zegt:

   “aangezien het de beheerders puur om het geld te doen was,”Ik heb bij het NA de stapels contracten en afrekeningen van die contractpensions gezien. Waarom heeft nog niemand daar een studie aan gewijd behalve algemene uitlatingen als ” puur om het geld” waar wel veel van waar schijnt te zijn. Maar dat is nou eenmaal kapitalisme. Gelukkig is bij de huidige opvang en asiel gekozen voor centra, hoe saai dan ook. Maar ook hier, gemeenten zien er brood in, burgers zijn doodsbang voor vreemdelingen.

   • Peter van den Broek zegt:

    Theoretische Onzin, zo te lezen heeft dhr Somers niet in een pension gezeten. Met mijn SPD I en II kennis heb ik weinig fantasie nodig hoe dat bij DMZ en bij de pensions toeging. Ik heb van familieleden en hun kennissen wel wat gehoord. Dan kan ik “puur om het geld” wel handen en voeten geven.

    Die meubel- en andere voorschotten werden veelal als een Marshallhulp aan achterlijke gebieden in Nederland gebruikt, het was ten voordele van de Nederlandse middenstand en dat de Indischen er van profiteerden was meegenomen., lees de literatuur er maar op na.
    Wat dat betreft heeft de Heer Somers het over horen zeggen en ik spreek als ervaringsdeskundige. Met mijn oom 89 jaar oud heb ik afgelopen zaterdag nog smakelijk over gelachen.

    Hij had het over die domme Nederlanders, , achterlijk vond ik onsympathiek, we kwamen tot een compromis: provinciaal. Mijn oom moest erg wel om lachen.

    En dan de diploma-erkenning , ook zo’n heet hangijzer.

   • R Geenen zegt:

    @Maar dat is nou eenmaal kapitalisme. @
    Daar zijn diverse vormen van kapitalisme. In Nederland is dat te vergelijken met de methode van het schillen van een aardappel. Dat werd dan ook aan de Indische NL onderwezen.

   • Anoniem zegt:

    “burgers zijn doodsbang voor vreemdelingen” Ik ben hier ook een burger en ben niet doodsbang voor vreemdelingen De grote mensenwereld bestaat merendeels uit “vreemdelingen”.

 5. Jolanda Rubens zegt:

  Hotel Marienboom was van mijn opa Theo (Israël Barend) Rubens, die in 1945 vrij kwam uit kamp Westerbork. Het hotel was in de oorlog in beslag genomen door de Duitsers en later door de Canadezen en moest weer helemaal opgebouwd worden.
  Mijn vader Eddy Rubens had mooie herinneringen uit die tijd. Hij was 13 jaar in 1950 en heeft Maleis geleerd van de gasten en zij leerden hem gitaarspelen. Ger Degener was op de middelbare school onze muziekleraar en via ons kregen ze weer contact met elkaar.

  • Taco Jongeneel zegt:

   Theo Rubens was ook mijn opa. Ik ben geboren in hotel Marienboom. Voor de oorlog was het een goed lopend hotel met een grote speeltuin erachter en een kleine dierentuin. Veel toeristen kwamen daar om te logeren en de Heilige Land stichting te bezoeken. In de oorlog viel alles stil. Vooral de Canadezen hebben veel vernielingen aangericht. Ik herinner me dat ook de schoorsteen van het verwarmingshok kapot was. De speeltuin en de dierentuin waren met de grond gelijk gemaakt. De schade die door de Duitsers en de Canadezen was aangericht en het gebrek aan omzet hierdoor zijn nooit gecompenseerd. Ook van het contract met de overheid is mijn opa niet rijk geworden. Vlak voordat hij stierf heeft hij het gebouw voor ongeveer 1 miljoen gulden overgedaan aan Bescherming Bevolking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.