De Weduwe van Indië: Damwijk

Den Haag Nieuw Eykenduynen mei 1955: Het graf van Marie Damwijk. In 1960 wordt haar man Charles Stok bijgelegd. In 1980 is het graf geruimd. Marie Damwijk was geboren in 1891 te Kediri en ze overleed te Den Haag in 1955.
Zie de foto links en dit eerdere topic. In 1911 huwde Marie met orixauto-verkoper Friedrich Wilhelm Robert van Oertel en de scheiding was in 1917

Marie was dochter van Cornelis Hendrikus Damwijk en Louise Wijnands, dochter van Anthony W. en de Javaanse Miena. Cornelis was klerk ter griffie van de Raad van Justitie te Soerabaja, buitengewoon substituut Griffier, deurwaarder, klerk bij de Landraad. De stamouders Damwijk zijn een onbekende vrouw te Java en Claes Gerritsz Damwijk uit Boskoop. Hij arriveert in 1727 te Batavia en overlijdt daar in 1747 als meester scheepstimmerman ( zie dit fragment )
Marie Damwijk hertrouwde in 1930 met de werknemer in de suikerindustrie Charles Stok, zoon van de Javaanse vrouw Maitem en Charles Stok. kleinzoon van luitenant Rudolph Stok uit Maastricht. Ook diens broer Johan ging naar Indië als luitenant en had er nazaten.

En dit graf te Oudeikenduinen, Den Haag uit een andere damwijktak. graf_damwijk_stook

Victor Henri Damwijk (1883-1965) was klerk binnenlands bestuur en werkte bij de belastingdienst te Indië. Hij had te Java enige bekendheid als bokser. Zoon van PTT-commies Hendrik Damwijk en Maria Meeng. (stamvader Johan Michiel Meeng was soldaat uit Duitsland, gearriveerd te Java in 1769). Gehuwd in 1916 met Ida Stook, dochter van Tjong A Nio en Dirk Stook, opgeleid in het Korps Pupillen, waarna hij overging naar het Oost-Indisch Leger die hem ontsloeg in 1880 wegens een verwonding. Dirk ging werken in de tinindustrie te Billiton en later werd hij landbouwondernemer Dirks ouders waren de stamouders Saliah en IJsbrand Stook, vermoedelijk militair uit Nederland. Een broer van Ida huwde haar schoonzus Wies Damwijk. Ida was na haar schooltijd 8 jaar telefoniste tot haar huwelijk in 1916. Victor en Ida kregen 4 kinderen en twee dochters liggen ook in dit graf. Paula (1917-1989) huwde met Paul Veerman. Jongste dochter Maggy (1928-2013) huwde Jules Koops en Jim Loke.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Weduwe van Indië: Damwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.