De Weduwe van Indië: Eilbracht-Vinkoert


.
Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Frederik Eilbracht, geboren 1920 in Meester Cornelis, overleed in 1999 in Leidschendam.
Hij was een zoon van Maria Tan en Willem Eilbracht, ambtenaar van  het Binnenlandsch Bestuur ( advertentie bij zijn vaders overlijden). Frederiks moeder, de Chinese vrouw Maria Tan ( 1881-1972), werd weduwe ca 1930.  Was zij de eerste in dit graf of is ze later herbegraven hier ?
Willem had uit een eerdere relatie een dochter  Wilhelmina. Zij werd  schoonzus van Clementine Pijloo en moeder van een zoon, geschilderd door Carel Willink. Zie dit Moesson-artikel.
Frederik is een achterkleinkind van Tjibaria van Bangka Hulu. Het familieverhaal is dat ze geschaakt werd door Jacob Eilbracht, wat ze wilde.
Koopman Jacob Eilbracht was geboren in 1804 te Londen, maar met voorouders geboren, dan wel getogen of overleden te India en Java. Zijn broer Daniel Joan  schreef Jacobs rouwadvertentie in 1872  en  overleed ook na meer dan 50 jaar te Java.

Frederik’s weduwe was Eveline Margaretha Vinkoert (1923-2003).
Zij was dochter van Bertha Huffenreuter  en  Jacobus Vinkoert.
Jacobus kwam vanuit het Vincentiusgesticht bij  het Korps Pupillen in 1904  en in 1912  bij het Oost-Indische Leger als topograaf
Na het leger in 1925 werd hij topograaf te Medan, bij het boschwezen in Buitenzorg en te Soerabaja . Zijn vader Jan was gegageerd fuselier en  vermoedelijk geboren in Leiden, overleden  in 1903. Leefde Jacobus moeder Waginah nog in 1903 ?
Bertha Huffenreuter was een nazaat van  Anna Catharina Wijnand en de Duitser Andreas Adam Huffenreuter, geboren in 1743 . Gehuwd in 1771 te Batavia.  Hij was ritmeester cavalerie,  ouderling lutherse gemeente  en brandspuitmeester te Batavia. Ook zijn broer Frederik was te Indië.  Bertha , Jacobus en vier kinderen gingen naar Nederland met de Willem Ruys in 1948.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.