Lekker je eigen sambal oeleken, het is de moeite waard

Wanneer je Van der Leeden (43) rond haar dertigste had voorspeld dat ze een kookboek zou schrijven over de Indonesische keuken had ze je voor gek verklaard. Ze mag dan zijn opgegroeid in een Indische familie, ze had helemaal niets met die wortels. En ze mag dan vanaf haar tienerjaren in verschillende Indonesische restaurants hebben gewerkt, ze had veel meer op met de Italiaanse keuken. Haar afkeer van alles wat Indisch was ging zo ver, beschrijft ze in Indorock, dat ze zich fysiek ongemakkelijk voelde worden bij de geur van wierook en de aanblik van „samenklittende indo’s op de Pasar Malam”.
NRC

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Lekker je eigen sambal oeleken, het is de moeite waard

 1. Loekie zegt:

  Allemaal flauwekul.

  • Indisch4ever zegt:

   Loekie…. reageer svp met meer inhoud.
   Gewoon rustig formuleren wat er deze keer weer fout gedaan wordt, volgens jou.

   • Loekie zegt:

    Jawel, reageren met inhout ik doet vaker, maar dan jij beladar die eruit, omdat ik slechts soms wort gebruik waar jij niet mee eens omdat niet netjes of zo, maar ja hoeft niet altijd maar netjes netjes als je wilt spuug gal. Al.

    • Indisch4ever zegt:

     Loekie, gewoon rustig je kritiek formuleren is echt niet te veel gevraagd.
     Als het wel te veel gevraagd is…. reageer dan niet.
     En inderdaad ga ik steeds meer jouw agressieve postings verwijderen.
     Misschien had ik dat al 5 jaar geleden moeten doen.
     Wel…. je kunt ook wegblijven.

    • Bung Tolol zegt:

     Kijk als die regisseur Han van Ponkeren van dat toneelstuk “” De Vergissing “” nou geen 4 oude suffe Belanda serdadoe opvoert maar in plaats daarvan 4 oude echte Indo,s die een beetje petjoh zouden praten ,zou dat toneelstuk al snel met veel sambal doorspekt zijn .Voor die 4 oude soldaten zou ik gekozen hebben voor Pak Keller ( Oud Korea veteraan ) Pak Pierre ook al een veteraan ,kapten Eric Becker en de Molukse freedom fighter Pak E.M ,kijk met deze 4 succes gegarandeerd !

  • Indorein zegt:

   ” ….. dat ze zich fysiek ongemakkelijk voelde worden bij de geur van wierook en de aanblik van „samenklittende indo’s op de Pasar Malam”:

   Als deze mevrouw is opgegroeid zoals zij zegt in een Indische familie dan klinkt het mij nogal vreemd in de oren dat zij zich “fysiek ongemakkelijk voelde” als Indo’s bij elkaar kwamen. Wat is er juist zo specifiek aan Indische families?: Dat zij altijd elkaar opzochten!
   Dan moet zij toch al vanaf haar geboorte “samenklittende Indo’s” hebben meegemaakt? Of leefde haar familie (althans het Indische gezin waarin zij opgroeide) op een onbewoond eilandje (bijvoorbeeld Rottumeroog)?
   Afgaande op haar leeftijd (43) kan ik me ook voorstellen, dat zij niet uit een “zuiver Indisch” gezin komt (ouders beide Indo). En dan wordt een en ander wel begrijpelijk.

   Wat betreft de wierookgeur, tja daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

 2. Bung Tolol zegt:

  Nou nou Boeroeng ! Ik weet niet of je het is opgevallen maar elke keer als er een nieuw topic is ,kraakt si Loekie het af om de discussie op gang te brengen anders zitten die oude Indo,s toch maar te duduk duduk achter hun t.v /computer ,ja je hebt een aanjager nodig ! Loekie vervult die rol met verve .Zonder si Loekie zou het maar een duffe oude Indische boel hier zijn op Indisch4ever .Wat die sambal van Vanja van der Leeden betreft gewoon Grachtengordel sambal .De enige goede sambal in Amsterdam wordt gemaakt door Hindoestanen .( Vooral die uit Suriname)

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Goh Bung Tolol, je opent mij de ogen. Sterker nog, je schudt mij wakker. Ik wist niet dat Loekie zulke nobele bedoelingen had met haar/zijn grof taalgebruik en zure opmerkingen. Zou zij/hij zich écht niet realiseren dat zij/hij daarmee de plank volledig mis zou kunnen slaan? Zo tolol is zij/hij toch niet?

  • Jan A. Somers zegt:

   “Loekie vervult die rol met verve” Ik denk meer aan gedigitaliseerde zelfbevrediging. Je komt er nooit klaar mee, kun je lang mee doorgaan.

 3. R Geenen zegt:

  Hoe trek ik aandacht.

  • R Geenen zegt:

   Anoniem: U vergeet vooral het volgende aan te geven.
   https://www.chilipeppermadness.com/frequently-asked-questions/the-scoville-scale/
   De Scoville schaal, die aangeeft hoe heet een bepaalde chili peper is.
   Bv de jalapeno in rood en groen kleur zijn vaak veel heter dan de gele soort. De gele heeft een factor van 2000 en die ik gewoon op. Mijn sambals gaan alleen tot de Thai en de Cayenne peper. Scoville geeft dan aan tussen de 30,000 en 100,000 heet. En ik merk dat bij de Indonesische gerechten zoals nasi bungkus, nasi Medan en nasi Padang de sambal ook de bovenstaande nummers halen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik houd niet zo van heet, dat slaat mijn smaak dicht. Bij mij is het eerst lekker, dan pas pedis.

    • R Geenen zegt:

     @@Ik houd niet zo van heet@@
     Smaken verschillen. Ik wel, daarom ben ik ook iemand van Padang, West Sumatra.
     En mijn vrouw, afkomstig uit Malang, houdt er ook van. Er is iedere dag verse sambal in allerlei smaken op tafel. En of in de gerechten. Houdt ons gezond.

 4. PLemon zegt:

  # Opmerkelijke veronderstellingen dat de gerechten uit de Indonesische keuken qua bereidingswijze niet evolueerden terwijl bv de Indische moeders/oma’s de receptuur naar eigen inzicht en mogelijkheden aanpasten of verbeterden. En bovendien onderling nieuwe recepten bedachten en uitwisselden. Bovendien smaakte bv een standaard gerecht bij iedere familie anders.
  Natuurlijk is de presentatie en bereidingswijze voor en in een restaurant verzorgder en meer aangekleed en kan de kok net als de oma’s met de beschikbare ingrediënten innoveren/toveren.

  *** Citaat : ” Indonesië heeft nauwelijks een gastronomische traditie. Eten is een heel belangrijk onderdeel van het leven, maar er is geen restaurantcultuur. De meeste gerechten stammen uit de boerenkeuken. Het ontbreekt de keuken aan status en misschien daardoor ook aan trots. Ten tweede werden recepten tot een paar decennia geleden nooit opgetekend maar alleen mondeling overgedragen, van moeder op dochter. Ten derde zijn indo’s heel zuinig op die familierecepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.