De Weduwe van Indië: Douwes Dekker

.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

De broers Pieter en Gerard Douwes Dekker werden het eerst begraven. Zoons van Theodora Heijning en Engel Douwes Dekker, geboren 1842 in Beemster, Pieter  DD was zijn vader en Multatuli was zijn oom.  Engel was controleur Binnenlandsch Bestuur te Kedoe, directeur te Batavia Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrentemaatschappij, 1875-1891, gemachtigde voor Nederland Nillmij. Hij huwde  in 1869 te Koedoes met Theodora Heijning, dochter van een chirurgijn  en suikerplanter uit Bengalen. Engel en Theodora gingen definitief naar Nederland in 1891 met  de vier kinderen, geboren te Java.
Pieter werd procuratiehouder directeur Cultuurmij. Besito N.V. en  consul-generaal van Perzië te Den Haag. Hij trouwde in 1917 te Hengelo met Pieternella Peltenburg, waarvan 1 dochter.
Gerard  was nog even te Java en  huwde aldaar  in 1914 Josephine de Grauw
Direct daarop gingen ze in Den Haag wonen, waar Gerard employee was van Nillmij.
Josephine is ook in dit graf begraven. Ze was geboren te Blitar , dochter van Emilie Mathilde Douwes Dekker en Pieter de Grauw, gehuwd in Blitar.
Emelie Mathilde was de dochter van Jan DD, broer van Eduard DD en eerdergenoemde Pieter DD.  De Rotterdammer Pieter de Grauw was manager van de koffieonderneming Soember-Parang. Pieter de Grauw, net een maand vader van Josephine,  wordt gemachtigde van Willem de Vogel die naar Nederland ging op verlof,
Het zal wel Josephine zijn die haar broer Pieter François de Grauw bijzette in dit graf.  Kort daarna in 1958 rustte zij daar ook, mogelijk begraven door haar dochter  Emilie Petronella Lucie Afina, gehuwd met Sebastiaan van Nooten.
Emilie was privé-secretaresse en 42 jaar na haar moeder was zij de laatste in dit graf.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.