45 jaar Toko Y-von: ‘Ik kan een boek schrijven over alle familieverhalen die ik hier heb gehoord’

Heb jij ook zo genoten van de Pasar Malam? Dan moet je 19 tot en met 26 oktober zeker naar Toko Y-von gaan. De speciaalzaak voor indo food bestaat 45 jaar en eigenaresse Vera Andreas viert hetzelfde jubileum. Inmiddels runt ze al ruim 30 jaar – letterlijk – de toko. “Ik heb zoveel verhalen gehoord, ik zou er eigenlijk een boek over moeten schrijven over alle die met onze historie te maken hebben.”  – indebuurt Dordrecht

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op 45 jaar Toko Y-von: ‘Ik kan een boek schrijven over alle familieverhalen die ik hier heb gehoord’

 1. Loekie zegt:

  “U vindt een breed assortiment aan Aziatische producten in de winkel: Indonesisch, Japans, Chinees, Thais, Indiaas, Fillipijns en en Surinaams. Bekende producten als roti vellen, kokosmelk, curry’s en sambals.”
  Wat hier natuurlijk opvalt, is dat in het rijtje “Indisch” ontbreekt. De vraag is dan: bestaan er sowieso Indische producten?

  • Boeroeng zegt:

   Y-von is een Indisch product.
   Deze weblog is een Indisch product

   • Loekie zegt:

    Jawel, maar die zijn niet te koop.
    Maar kijk alleen naar producten in een toko. Waarvan kan en mag met 100% zekerheid worden gezegd: dit is Indisch. Dit is niet Indonesisch, niet Chinees, niet Europees, maar Indisch?

    • Bung Tolol zegt:

     Loekie ,Loekie of Lucky Luke ! Volgens Alexander Pechtold is alles uit de Oost Indonesisch ,dus iedereen op dit Blog die reageert is Indonesisch zelfs si Boeroeng ,ja vooral si Boeroeng ! Indonesisch als het maar kan zijn ,want anders heet je wel Hendrik -Jan of zoiets en toch geen Boeroeng ,ook ik ben volgens Alexander helemaal Indonesisch ,ja want zeg zelf hoeveel Hollanders heten er Bung Tolol ? Ik heb vanmiddag wel een ECHT Indisch produkt gekocht ,stond op het etiket “” Echt Indisch produkt uit India .

    • R Geenen zegt:

     Ben ik even blij dat ik een echte Indische website heb. Ook nog door een Indo zelf gebouwd.

    • Boeroeng zegt:

     Zijn er Nederlandse producten waarvan je met 100% zekerheid kan zeggen: dit is niet Europees . Zijn er Italiaanse producten , waarvan met 100% zekerheid gezegd kan worden : dit is niet Europees ?
     Nee dus …
     Waarom dan stellen als het ook Europees is dan is het niet Indisch-Nederlands ?
     Je kent geen Indische boeken die je kunt kopen ?

     Indisch product deze:

    • Peter van den Broek zegt:

     tomaat is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika
     ik dacht dat Marco Polo pasta uit China ingevoerd heeft in de 13de eeuw

 2. Bung Tolol zegt:

  Kijk eens naar die schilderijen van die ECHTE Indo Jan Toorop ,hij zei eens “” Nasi goreng moet wel pedis zijn !! “” Hij zag eruit als een Indo wat niet zo vreemd was ,want hij was een Indo ,en hij was er ook trots op maar nu komt het ,in alle kunstboeken wordt hij gewoon voorgesteld als Nederlander niks Indisch ,hij was een Nederlander ,had hij 10 moorden gepleegd wordt hij natuurlijk meteen als Indische Nederlander bestempelt maar nu zijn schilderijen ,die zijn een mix van Europa en Azie ,Oosterse invloeden ( Sterk) maar ook sterke Europese invloeden ,zeg maar Jan Toorop schilderde Echte Indische schilderijen maar dan niet die afgezaagde Gunung gunung en sawah sawah .en ook die Rijsttafel is Indisch ,dat was nou zo,n vondst van die Indo,s alle gerechten van die Archipel bij elkaar en in kleine potjes stoppen en we noemen het “” DE RIJSTTAFEL”” De Rijsttafel is niet Indonesische en ook niet Nederlands maar INDISCH !!

  • R Geenen zegt:

   @De Rijsttafel is niet Indonesische en ook niet Nederlands maar INDISCH !!@
   Maar de gerechten van die rijsttafel zelf, wat zijn die? Made in waar?

  • Jan A. Somers zegt:

   “hij was een Nederlander” Dat is toch geen probleem? U bent toch ook een Nederlander, net als ik. Bij welke gemeentelijke basisadministratie bent u ingeschreven als Indisch? Ja, in het inschrijvingsmenu op de computer staat ook Indonesië.

   • Bung Tolol zegt:

    @Hr Somers : Zoals gewoonlijk haalt u weer zinnen uit hun verband en haalt alleen aan wat u graag wilt aanhalen .

    • Jan A. Somers zegt:

     ” haalt u weer zinnen uit hun verband” Van reacties van anderen snap ik soms iets niet. Daar vraag ik naar, dat licht ik eruit, de rest hoeft toch niet? Zo’n bij mij steeds terugkerende vraag is die naar het bestaan van de Indo. Die bestaat echt (landgenoot volgens Zeeuws meisje), maar waar vind ik zijn/haar bestaansrecht, hoe vind ik die? Ik lees steeds bijvoorbeeld over zoveel Indo’s in Nederland, zoveel geëmigreerde Indo’s, zoveel Indo’s in Amerika. Of Indo’s op een schip naar Nederland, waar en hoe zijn die geteld?. Dus geen mensen met een Indische achtergrond, dat is mijn totokvader ook. Nee, Indo! Ook wordt vaak onderscheid gemaakt tussen Indo en Nederlander. Dat zijn toch die beruchte appels en peren?
     “wordt hij gewoon voorgesteld als Nederlander niks Indisch” In wetenschappelijke kringen word ik ook voorgesteld als Nederlander. Licht getint en platte neus? Nou ja, mensen in soorten.

   • PLemon zegt:

    @ bent u ingeschreven als Indisch? 

    #Hoe stond men in de burgerlijke stand in voormalig Nederlandse Indië geregistreerd? Betul niet anders terwijl men feitelijk qua geboorteland enz. Hebben de Indischen daarmee een kans gemist? Zou wat zijn…een dubbel paspoort: Een Nederlands en een Nederlands-Indisch identiteitsbewijs.

    • Bert Krontjong zegt:

     Beste heer Somers ik zal u een voorbeeld geven van wat het betekent een zin uit het verband te halen “” Ik was een fanatieke aanhanger van Adolf Hitler ,totdat ik er achter kwam wat voor een beest die man was ,een niets en niemand ontziende moordenaar ,die zijn weerga in de geschiedenis niet heeft !”” Nou kan een kwade journalist ,alleen het eerste deel publiceren staat er met grote koppen in de krant “” Bert was een fanatieke aanhanger van Adolf Hitler !!”” Ja lust u nog peultjes ?

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ik zal u een voorbeeld geven” Maar daar had ik helemaal niets mee te maken, Ik werd voor de zoveelste keer getriggerd door de woorden Nederlander en Indo, waar ik wat over wilde weten. Meer niet. Mat een vraag: Hoeveel Indo’s wonen er in Nederland?

 3. Piet Romotor zegt:

  Goed, men heeft zijn zegje gedaan over wat nu Indisch product of eten is of niet en weet ik veel wat men er allemaal bijsleept.

  Punt is:
  Boeroeng maakt een item over Vera en haar toko Y-von’s 45-jarig bestaan en aansluitend zeg ik dan:

  Kom op, pak de trein, tram, bus, brommer Puch met hoog stuur of fiets of wellicht voor mijn part de gerobak met de smerige konten van de sapi’s waar soms de celetong van afdruipt en de schone straten van Dordrecht besmeurt en ga even langs gedurende die toko feestdagen.
  Adres staat vermeld , er is muziek, er lopen oude Indo’s rond die wat te vertellen hebben en er is volop lekker eten en drinken. Kom op, til de pantat op uit de korsi males en steun mijn nicht. Oh ja, er is een zitgedeelte met bediening en fraai uitzicht op het plein met de vijver en een toilet. (Botol cebok zelf meenemen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.