Nabestaanden verdwenen scheepswrakken geïnformeerd

MS De Ruyter

De nabestaanden van de in de Javazee en bij Maleisië omgekomen militairen zijn geïnformeerd over de 2 onderzoeksexpedities naar de verdwenen scheepswrakken. Dat gebeurde tijdens een ingetogen bijeenkomst van de ministeries van Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken. Defensie.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

42 reacties op Nabestaanden verdwenen scheepswrakken geïnformeerd

 1. Hans Boers zegt:

  “Nabestaanden zijn geinformeerd tijdens een bijeenkomst…”

  Welke bijeenkomst? Waar, wanneer was dat?

  • Hans Boers zegt:

   @ Loekie:
   Dank voor link. Mijn vraag was slechts “ironisch” bedoeld t.a.v. Defensie. Ik sta nl bij hen te boek als nabestaande en kreeg totaal geen bericht van hen hierover.

  • Boeroeng zegt:

   Ik weet niet hoe het ministerie van defensie die nabestaanden opgespoord en geregistreerd heeft, maar het is onmogelijk alle nabestaanden te noteren en te bereiken.
   Hoe heeft defensie het dan wel gedaan ?
   En hoeveer % hebben ze genoteerd en uitgenodigd ?
   Mij lijkt het uiteindelijk een kleine groep mensen die daar in de zaal waren.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Hier op I4E krijgen jullie echt geen antwoord hoor! Gewoon ff contact opnemen, zie de site.
  Publieksvoorlichting
  Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u doorgeven aan de publieksvoorlichting van het ministerie van Defensie. De publieksvoorlichting is ondergebracht bij Informatie Rijksoverheid.
  U kunt uw vraag telefonisch stellen via het telefoonnummer 1400. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur. Voor dit nummer betaalt u alleen uw gebruikelijke belkosten.
  Bent u in het buitenland? Bel dan naar +31 70 214 02 14.
  U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier.

  Contactformulier
  Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan de Rijksoverheid . U krijgt binnen 2 werkdagen een reactie op uw bericht.

  Het is niet mogelijk om bijlagen mee te sturen met uw vraag.

  Het loket Informatie Rijksoverheid neemt uw vraag in behandeling. Het loket gebruikt uw persoonsgegevens alleen om op uw bericht te reageren. Informatie Rijksoverheid bewaart uw gegevens niet langer dan nodig is. Informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.

  Informatie Rijksoverheid werkt volgens de e-mailgedragslijn voor overheden. Hierin staat beschreven hoe de overheid omgaat met het afhandelen en bewaren van e-mail.

  Wij adviseren u geen privacygevoelige gegevens te delen in uw vraag. Voor onze dienstverlening zijn deze gegevens niet direct noodzakelijk.

  Uw vraag
  * verplichte velden

  group0
  Vraag *
  Maximaal 5000 karakters

  Sluit deze toelichting
  Telefoonnummer
  Toelichting bij het veld: Telefoonnummer
  E-mailadres *
  Toelichting bij het veld: E-mailadres
  Referentienummer
  Toelichting bij het veld: Referentienummer
  avg-nl
  Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens
  Het ministerie van Algemene Zaken (AZ) verwerkt die persoonsgegevens die u ons verstrekt bij het stellen van uw vraag, om uw vragen te beantwoorden en u te kunnen bereiken. Wij delen uw gegevens slechts ter beantwoording van uw vragen.

  Toon extra informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens
  Akkoordverklaring *
  Ik heb gelezen en begrepen wat er met mijn persoonsgegevens wordt gedaan.

 3. Hans Boers zegt:

  Allemaal leuk die adviezen en opmerkingen, waarvoor dank. Ik heb in het verleden vaker brieven van Defensie inzake de kwestie Scheepswrakken gekregen en men kent mij daar wel sedert 2010 al. Zelfs de mooie medailles werden mij keurig opgestuurd.in een mooi doosje met certificaat etc. etc.
  Het laatste schriftelijke contact was nog n.a.v. de gevonden stoffelijke resten die met het oude sloopijzer ergens te Grisse/Gersik in een kuil werden gemieterd.
  Ik heb zelfs nog eens een keer bezoek mogen ontvangen, dus…

  Op zijn Indisch: Soedah laat maar…. Mijn broer komt er niet mee terug op deze aarde.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Soedah laat maar…” OK, maar dan hoef je je niet hier op I4E te verbazen niets af te weten van dit soort gebeurtenissen. Zelfs als ze je kennen, hoeven zo toch niet je huidige adres te kennen? Of je belangstellende onderwerpen?

   • Hans Boers zegt:

    @ Hr Somers….

    Verbazen???? Nee hoor. Leest u maar mijn kommentaar aan de heer Loekie. Ik was ironisch..

    Ach heer Somers, ik denk dat ik zelf heus wel weet of mijn adres en belangstelling bekend zijn bij de verantwoordelijken, anders zou ik niet sneren U hoeft zich daarover niet druk te maken hoor en zelfs een ietwat geirriteerd erdoor over te komen.

    • Loekie zegt:

     Als J. Somers geïrriteerd is, komt dat zeer waarschijnlijk, omdat het voor hem onbestaanbaar is dat de Nederlandse overheid, in dit geval Defensie, een fout maakt. Die overheid namelijk bestaat uit perfecte regels en regelingen die stipt worden gevolgd waardoor er nimmer iets fout kan gaan. Als er iets fout gaat, ligt het nooit aan de regels, nooit aan de overheid, maar aan de burger die de regels niet kent.
     Ja, de adoratie voor Het Gezag is bekend en mag opmerkelijk worden genoemd.

    • R Geenen zegt:

     @Ja, de adoratie voor Het Gezag is bekend en mag opmerkelijk worden genoemd@
     Opmerkelijk irriterend?

    • Hans Boers zegt:

     @ Loekie:

     ….Die overheid namelijk bestaat uit perfecte regels en regelingen die stipt worden gevolgd waardoor er nimmer iets fout kan gaan…..

     Heb de uitnodigingbrief van jaren her bewaard (maar niet ingelijst).
     Met inhoud: “Wij nodigen u uit om (hier te lande) een herdenking bij te wonen, aangezien ons bekend is dat uw broer alhier (waar de bijeenkomst gehouden zou worden) begraven ligt.”

     Ik was wel zo fatsoenlijk om de instantie te bedanken en hen tevens erop te wijzen, dat er circa 13000 kilometer afstand tussen de Javazee en plek alhier ligt.
     Men heeft mij in return nooit bedankt voor het gratis aardrijkskunde lesje. 🙂

    • Jan A. Somers zegt:

     ” geïrriteerd is,” Nou nee, maar ben iedere keer weer verbaasd dat er op I4E of Javapost geklaagd wordt over iets. ” omdat het voor hem onbestaanbaar is dat de Nederlandse overheid” Nou nee, maar ik weet dan ook ermee om te gaan. Die overheid bestaat ook maar uit gewone mensen die fouten maken, maar daar ben je toch zelf bij. Het kan ook gelegen hebben dat ik mijn vraag verkeerd heb gesteld, nou, dan de volgende keer beter. Ik ben ook geen alleskunner. Maar ik ben ook bekend met de manier waarop die mensen worden benaderd, dan zou ik ook moeilijk doen, of helemaal niets doen hoor. Als je bij een gemeentebalie ziet hoe mensen bij wijze van spreken zich door het loket wurmen om hun zegje kracht bij te zetten. Nou, ik zou dat loket gewoon dicht schuiven. Net als de manier waarop bijvoorbeeld een buschauffeur of een verkeersregelaar wordt geschoffeerd. Gewoon mensen die hun werk doen! Een beetje fatsoen mag nog steeds. Maar het kan ook zijn dat je geen antwoord krijgt op een e-mail, zoals bij het IHC .Nou ja, denk je dan, stop ermee.

    • R Geenen zegt:

     @Gewoon mensen die hun werk doen! Een beetje fatsoen mag nog steeds@
     Mag toch ook van de overheid verwachten?

    • R Geenen zegt:

     Meneer Somers, ik las net de nieuwskrant Nu.nl. Als kop stond er:
     Saaie yuppen, luiwammesen, fantasieloze types die om 17.00 uur al met hun jassen aan bij de deur staan. Ze hebben flauwe kantoorhumor, weinig ambitie, bij elk kuchje melden ze zich ziek, en ze hebben eindeloos veel vrije dagen. Over wie dit gaat? De ambtenaar natuurlijk.
     Sorry, maar ik heb het als kop alleen maar gekopieerd. Meer niet.

    • Boeroeng zegt:

     Ron… je citeert een artikel over vooroordelen die ambtenaren afkraken.

    • R Geenen zegt:

     Wat het ook is, er is blijkbaar ook een onderzoek er naar. Ik sta er buiten.

    • e.m. zegt:

     Lars Tummers, hoogleraar Publiek Management en Gedrag aan de Universiteit van Utrecht: “Wat we wel weten is dat iemand met een lagere sociaal-economische status zich eerder afzet tegen ambtenaren. /…/”

    • Jan A. Somers zegt:

     “Saaie yuppen” U rangschikt yuppen onder ambtenaren. Ik heb een enorme fantasie, maar zoiets kan ik me toch niet voorstellen. Maar ja, de krant moet toch worden verkocht, en lachen bij de koffie. En in mijn lange leven heb ik altijd alleen maar normale mensen als ambtenaar ontmoet. Ja, soms wel een beetje lastig, maar zij gingen dan wel over ons belastinggeld. En de discussies rond ons onderzoek met ambtenaren verliepen heel plezierig. Vanwege bijzondere omstandigheden heb ik ook meerdere contacten met gemeenteambtenaren in Delft. Heb de door u genoemde typen nog niet meegemaakt. En bij mijn vrijwilligerswerk voor Gedeputeerde Staten Zuid-Holland vroeger, hadden we goede contacten met de aan ons toegevoegde ambtenaar die alle ambtelijke besognes voor ons oploste.
     “dat als iemand zijn leven voor het vaderland heeft gegeven” De paar familieleden die ik onder deze omstandigheden ken (ook van mijn Zeeuws meisje) hebben een prachtige plek gekregen op een van onze erevelden. Heeft mij geen cent gekost, Met elk jaar een herdenking. Maar toen ik nog in Vlissingen op school was collecteerden we wel elk jaar op,11 november voor die erevelden. Bent u ook zo bezig geweest voor onze samenleving?

    • Jan A. Somers zegt:

     “de adoratie voor Het Gezag is bekend” Heb ik mij ergens aan schuldig gemaakt?

   • R Geenen zegt:

    Meneer Somers, U heeft het weer niet willen begrijpen. Ik ga er van uit dat als iemand zijn leven voor het vaderland heeft gegeven, het vaderland de verplichting heeft de familie met respect te eren en te behandelen

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik heb zo’n idee dat u mijn acceptatie van rechtmatig gezag binnen een rechtsstaat abusievelijk verward met ontzag. Dat laatste heb ik alleen voor mooie onweersbuien.

    • R Geenen zegt:

     Nee, de manier waarop u uw pen hanteert heeft vaak ook met ontzag en zelf bewondering te maken.

    • Jan A. Somers zegt:

     Uw mening!

    • Jan A. Somers zegt:

     “heeft vaak ook met ontzag en zelf bewondering te maken.” Vaak, dat is veel zeg. Noem er eens eentje, kan ik mijn leven beteren.

 4. L.Grollé zegt:

  Had er ook wel bij willen zijn ben 1e graad slachtoffer.
  Ik wordt ook jaarlijks vergeten voor een uitnodiging op 27 februari bij de herdenking van de Slag in de Javazee zie alleen maar een hoop mensen die er niets mee te maken hebben en zitten dan nog
  vooraan in de Klooster kerk.

 5. L. Grollé. zegt:

  Mijn naam is zeer zeker bekend bij het Karel Doorman fonds en de Oorlogsgraven stichting en bij CZM in Den Helder.

 6. Anoniem zegt:

  Dat is zo Hans heb regelmatig een bloemstuk laten plaatsen op het Karel Doorman monument en ben zelf 4x op Kembang kuning geweest de laatste keer 2 jaar geleden.(moet er nu mee stoppen het gaat niet meer)
  Groetjes van mij en sterkte.

 7. Bert Krontjong zegt:

  Wilde eigenlijk niet reageren maar sudah ,tja dat Hans Boers niet was uitgenodigd was volgens mij gewoon een foutje ,nalatigheid ,denk niet dat het expres was ,het zijn ook maar mensen bij die organisatie .Waar ik mij over verbaasde waren die goedbedoelde raadgevingen ,als je al langer op dit blog zit ,behoor je te weten dat Hans Boers nauw betrokken was bij die scheepswrakken ,ook vanwege zijn gesneuvelde broer en heeft hij zelfs bezoek thuis gekregen van die instantie ,die over die wrakken gaat ,dus je mag wel de conclusie trekken dat hij alle ins en outs kent ,als dhr Boers even met Defensie belt en de zaak uitlegt ,zullen zij zich wel even achter de oren krabben “” Hoe kon dit gebeuren ?”” nota bene een bekende nabestaande ! De zaak op de spits drijven en op hoge toon excuses eisen helpt ook niet ,ga er maar vanuit dat hier gewoon een menselijke fout is gemaakt is niet erg ,als het de volgende keer maar beter gaat en dhr Leo Grolle mag natuurlijk ook niet vergeten worden op 27 februari in die Kloosterkerk .Het zou Defensie sieren als zij beide heren bij een volgende gelegenheid met een auto van Defensie laat ophalen en ook weer laat terugbrengen …….p.s die chauffeur moet wel een militair zijn met Indische achtergrond ,die ook wat af weet van die slag in de Java zee ,gezellig omong omong achter in die auto .

  • Bert Krontjong zegt:

   Zou mezelf ook wel willen opwerpen als chauffeur maar ik heb 1 makke ……….ik heb de neiging bij elke kroeg/cafe te stoppen ,komen jullie nooit thuis .

   • e.m. zegt:

    @ik heb de neiging bij elke kroeg/cafe te stoppen ,komen jullie nooit thuis .@

    — Zeer zeker als het onderweg bij het ophalen al zo ‘gesmeerd’ loopt, zeg maar.

   • Hans Boers zegt:

    Dank Bert voor je aanbod om te chauffeuren, maar als we dan toch op het milieu moeten letten: zou zo’n gerobak getrokken door een paar ossen dan niet passelijker zijn? Kunnen de meerijders/passagiers lekker languit liggen al knabbelend aan een of ander stukje klapperkoek of krupuk Palembang? En voor je weet zijn we in slaap gevallen en weten we toch niet dat de gerobak gestopt is bij een gelegenheid met terras of zoiets om de chauffeur te laven. 😉 LOL

    • Jan A. Somers zegt:

     “als we dan toch op het milieu moeten letten:” Als u eens in de gelegenheid bent in de grobak te letten op de konten van die sapi’s, dan krijgt u enig idee van de toestand van uw milieu!

    • Hans Boers zegt:

     @ de heer Somers, die schreef: ‘“als we dan toch op het milieu moeten letten:” Als u eens in de gelegenheid bent in de grobak te letten op de konten van die sapi’s, dan krijgt u enig idee van de toestand van uw milieu!”

     Dank heer Somers voor uw zienswijze in welke toestand van het milieu ik me zou bevinden, als ik op de konten van de sapi’s zou letten. Ik kan mezelf niet aan de indruk onttrekken, dat u geen hoge dunk van me heeft en mij een ietwat op een lager niveau wenst te plaatsen dan waarin u zich meent te begeven. Tenminste als ik naar uw opstekend wijsvingertje kijk.
     Dat is uw grootste recht, begrijpt u me niet verkeerd hoor en ik zal de laatste zijn om u dat recht te ontzeggen….Als u zich daarmee happy mee voelt, faites votre choix zou ik zeggen en de titel van dit draadje in acht nemend en uit respect voor u en datgene wat u heeft meegemaakt maar bovenal uit respect voor mijn gesneuvelde broer, hou ik het hierbij. maar wil graag nog wat zeggen/schrijven over de term milieu.

     Milieu, ach wat is milieu nu precies. Ik zou het niet weten, want elke toestand, plaats, omstandigheid vereist variaties in de normen toch. Milieu normen van een Indonesische tani, die dolgraag de uitwerpselen van de sapi’s gebruikt voor zijn sawah’s zijn nu eenmaal niet dezelfde als die van een Nederlandse agrarïer levend en werkend in de Europese akkers….en onder de paraplui van door wetenschappers gestelde normen….

     Tenminste…. dat werd mij indertijd tijdens mijn studie in mijn ietwat trage hersenpan getracht bij te brengen…

     En gelukkig maar dat ik een ietwat trage hersenpan heb, want daardoor was ik in staat om netelige milieu situaties grondiger te beoordelen uit hoofde van mijn werkzaamheden op het gebied van waterzuivering en milieu verontreiniging in landen buiten Europa…

     Oh ja, die trage hersenpan heeft me gelukkig ook op weg geholpen om de inhoud van mijn studieboeken wat langzamer tot me door te laten dringen en mezelf aan het eind van de studierit (niet in de gerobak) te feliciteren met die 2 lettertjes die ik voor mijn naam ook mag dragen, maar het zelden of nooit aan derden heb getoond noch kenbaar heb gemaakt. (Weliswaar niet in Nederland verkregen, maar ze zijn toch wel even waardevol, gelet op het feit, dat afgevaardigden van de Nederlandse Water Industrie een paar jaren na mijn pensioen mij benaderden om toch nog maar mijn koffertje in te pakken en één of andere milieutoestand in Bangladesh wat nader onder de loep te willen nemen.)

     Ik dank u vriendelijk nogmaals voor uw bijdragen aan dit draadje en ik wou het zelf maar hierbij laten en om mezelf niet tot negatieve schrijverijen te laten verleiden.
     Ik wens u nog een fijne droge zonnige dag.

    • Leo Grollé zegt:

     Mooi verwoord Hans.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ach wat is milieu nu precies.” Ik heb mijn hele werkende leven doorgebracht op het Instituut voor Milieuhygiëne en Gezondheidstechniek TNO. De mooiste omschrijving van milieu vind ik nog steeds het Duitse Umwelt. De wereld om mij heen. En een uitspraak van het afdelingshoofd Geluid en Licht: Het is niet dat de radio van mijn buurman hard aanstaat, het is dat ik hem hoor!

  • Loekie zegt:

   Weet je hoeveel CO2 en stikstof vrijkomen door zo’n dienstauto?

 8. Robert zegt:

  Chapeau voor Leo Grolle en Hans Boers. May the Spirit World bless you always.

  • Hans Boers zegt:

   Senor Robert:…. Gracias por la atencion y deseos….Ahora me voy porque el chili concarne está ardiendo …Te deseo un feliz día

 9. Robert zegt:

  Igualmente! Le deseo un buen viaje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.