2 nov De onderzoekers lichten toe

Op zaterdag 2 november 2019 organiseren wij een publieksbijeenkomst in samenwerking met het Nationaal Archief, Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst staat het doen van (archief)onderzoek centraal: hoe ziet ‘onderzoek doen’ er in de praktijk uit? Welke bronnen worden gebruikt voor het Indonesië-onderzoek en wat vertellen ze ons? Hoe gaan de onderzoekers om met eenzijdigheid en tegenstrijdigheden in de bronnen? En hoe zorgen ze voor meerstemmigheid? ind45-50.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

8 reacties op 2 nov De onderzoekers lichten toe

 1. Jan A. Somers zegt:

  Ik ga er jammer genoeg niet naar toe, lukt me niet meer. U weet wel, ouderdom met PHPD. Maar ik had allang twee stukken naar ze toe gestuurd.

 2. Erik Becking zegt:

  Ik ga er wel naar toe, maar stel me er niet veel van voor. En natuurlijk ben ik vooringenomen, al vanaf het moment dat ik hoorde van het besluit dat onderzoek te doen heb ik ertegen geprotesteerd. Ik ben niet tegen historisch onderzoek, maar dan moet het wel holistisch en objectief zijn, en dat zal dit nooit zijn. Gaandeweg werd mijn inschatting steeds bevestigd. In het kort komt het neer op ‘bashen’ van mijn vader, ooms, schoonvader, kortom; van de militairen. De Indonesiërs zijn totaal niet geboeid in dit onderzoek en de Bersiap komt dan ook niet ter sprake. Verder blijven de echte schuldigen, de politieke elite, ook dit keer buiten schot. Ik stel me er ook niet veel van voor, omdat het echte onderzoek nauwelijks ter sprake komt. Zie programma. Het zit vol afleidingsmanoeuvres gericht op de techniek van archief onderzoek. En volgens mij hoeft de in dit onderzoek geïnteresseerde gemeenschap juist hier geen onderricht in te krijgen. Dat kunnen wij net zo goed als die Limpach!

 3. Peter van den Broek zegt:

  wat is dat holistisch en objectief, kan je dat eten?

  bashen van militairen ? dat heeft Limpach toch al gedaan?

  Dat dhr Becking vooringenomen is, hoeft hij mij niet te vertellen, is wel zo duidelijk. Waarom gaat hij dan naar die bijeenkomst, is toch vooroordeelbevestigend?

  Voor de Bersiap zijn minstens 2 onderzoekers met een Indische achtergrond aangesteld, Sinke e Captain. Wat wil hij meer?

  Techniek van archiefonderzoek bestaat toch in de juiste vraag te stellen?

 4. e.m. zegt:

  Ik versta Erik Becking wel. Ik begrijp zijn emotie en de grote stappen, waardoor de nuance wat op de achtergrond raakt.

  @Erik Becking zegt: 12 oktober 2019 om 14:13 En natuurlijk ben ik vooringenomen,@ –Nah, da’s toch het begin van wijsheid! En voor degene die ’s mans integriteit aan de orde wil stellen, verwijs ik ook maar naar die Griekse filosoof: “Laten we het ijdele gezwets wegnemen om de waarheid geboren te laten worden”.

 5. Loekie zegt:

  “Techniek van archiefonderzoek bestaat toch in de juiste vraag te stellen?”
  Merkwaardig uitgangspunt. Zeer merkwaardig.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” Zeer merkwaardig” Niks merkwaardigs aan! Wetenschap is vragen stellen.

   • e.m. zegt:

    Ik dacht eerlijk gezegd ook dat onder @“Techniek van archiefonderzoek@ iets anders moet worden verstaan dan dat bijvoorbeeld Friedrich Nietsche zich de vraag stelt: “”Als een demon in je oor zou fluisteren dat je je huidige leven voor eeuwig zou moeten herbeleven met alle pijn en al het goede, zou je dan op de grond vallen en de demon vervloeken of zou je zeggen dat hij een God was en dat zijn uitspraak hemels was ?””

    • Arthur Olive zegt:

     Wat Nietsche zich heeft afgevraagd is hypothetical.
     De bijbel verklaard echter dat op de laatste dag zelfs de ongelovigen God zullen aanbidden voordat ze voor eeuwig van Hem verwijdert worden. Dat is geen gefluister.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.