Martelingen en executies in Nederlands-Indië niet verjaard, staat is aansprakelijk

Nederland is aansprakelijk voor de moorden en ander geweld tegen inwoners van voormalig Nederlands-Indië. Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat twee zaken van (kinderen van) slachtoffers tegen de staat niet verjaard zijn. ‘Dit is een unieke, principiële uitspraak.’    AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

35 reacties op Martelingen en executies in Nederlands-Indië niet verjaard, staat is aansprakelijk

 1. Robert zegt:

  De moordpartijen en destructie veroorzaakt door rampokkers, plopors, voorstanders van Bung Tomo,waarbij Indos en en vele onschuldlge anderen, incl. kinderen, het leven verloren worden niet genoemd. De genocide van Indos en anderen is blijkbaar onbelangrijk in de Nederlandse en Indonesische “rechtstaat”. There is no such thing as justice-in or out of court.

  • Dit is allemaal niets in vergelijking met de genoside dat de Hollanders hebben gedaan van af 1646 tot 1949.Dat volgens de Hollandse historicus PIET HAGEN in” Koloniale oorlogen in Indonesie”, Holland de grootste oorlogzuchtige en wreedste natie is betiteld in de wereld

   • R.L.Mertens zegt:

    @WalSuparmo; ‘genocide(s) door de Hollanders etc.’- De Hollanders hadden de omvang van de toekomstige staat; de Republiek Indonesia(!) toen al voor ogen; ‘daarginds wordt iets groots verricht’! Het duurde wel 350 jaar. Het motto was pelan pelan, sadja! De bedoeling was het nog langer te laten duren. gg.de Jonge; ‘wij zijn hier al meer dan 300 jaar. Er moet waarachtig nog 300 jaar bijkomen! Eer er van zelfstandigheid kan worden verwacht! Of was het; ‘aan zelfstandigheid worden gedacht’? Hoeveel slachtoffers hier aan hebben ‘meegewerkt’ ? Wat zeggen Indonesische historici hierover; en over de laatste(!) ? (ronde geschatte getallen; als het niet bekend/onderzocht is , mag)

 2. Leo Grollé. zegt:

  Hoeveel onschuldige Nederlanders zijn er niet op verschrikkelijke wijze vermoord (ook kinderen ga maar eens kijken op de Erevelden op Java door die Plopors)

  • PLemon zegt:

   @ Hoeveel onschuldige Nederlanders zijn er niet op verschrikkelijke wijze vermoord

   # Zonder Pondaag en Zegveld Indonesische klonen die in de republiek voor de Bersiap slachtoffers ” durven op te komen ” zal het gevoel in de steek te worden gelaten altijd blijven.

   • R.L.Mertens zegt:

    @LEoGrollé/PLemon; ‘onschuldige Nederlanders etc,’- En onschuldige Indonesische slachtoffers?
    Geen zelfbeschikkingsrecht/geen merdeka=amok/ bersiap! -Oorzaak geeft gevolg!

 3. Bung Tolol zegt:

  Die Indonesische slachtoffers van Nederlands geweld ,bewandelen de juiste weg ,bijgestaan door Nederlandse advocaten klagen zij de Staat der Nederlanden aan .Wat moeten dan die Nederlanders ( Indo,s en totoks ) doen als zij slachtoffer waren van Indonesisch geweld ? Nou het zelfde ! Dus bijgestaan door Indonesische advocaten de Indonesische Staat aanklagen .Er is alleen een klein probleempje ,zowel die Indonesische advocaten als het Indonesische Gerechtshof zijn zo corrupt als wat ,hetzelfde geldt voor dat Parlement en die militairen hebben die corruptie zelf uitgevonden ,Indonesia is een mooi land met een vriendelijke bevolking maar ze worden geregeerd door Maffiosi ,Indonesia stijgt met stip op de lijst meest corrupte landen ter wereld ,scheelt weinig meer met landen als Afghanistan en Zimbabwe .,dus bespaar u de moeite om naar een Indonesische rechtbank te stappen maar dat had u zelf ook natuurlijk wel begrepen .

  • Loekie zegt:

   Er is nog een ander klein probleempje. Indonesië kan vragen: u stelt dat wij geweld hebben gebruikt. Welk geweld heeft u in de loop der eeuwen gebruikt, niet alleen in oorlogen, maar ook in het dagelijkse leven, geweld tegen uw baboes, djongossen, kebons, koelies, ons volk, onze mannen en vrouwen, onze kinderen? Het was ons land dat u bezette en uitzoog. Heeft u nog vragen? Wilt u nog een claim indienen?

   • PLemon zegt:

    @ Het was ons land dat u bezette en uitzoog.

    # Ja maar, met gedoogsteun van jullie elite en met achterlating van een naar westerse leest ingerichte staat en rechtssysteem. Dus geen gemopper over het verre verleden en handel de massale moordpartij op een bevolkingsgroep naar eer en geweten af.

    • Loekie zegt:

     En hij antwoordde: ach jij halfbloed, denk je dat jij de inlander nog steeds kan commanderen?

    • PLemon zegt:

     Antwoord terug : “Adoeh ..gaan we downplayen? Zwaktebod. Sakit hati?

   • Jan A. Somers zegt:

    “Welk geweld heeft u in de loop der eeuwen gebruikt,” Een beetje vriendelijke rechter zal u dan vertellen dat u buiten het gevraagde in de dagvaarding bezig bent, de bersiapmoorden. Uitgelegd en van begin/einddatum voorzien door de eisers.

   • Robert zegt:

    De common Indonesiers worden nu nog meer uitgezogen en belaasterd door hun “eigen” meesters!

    • R.L.Mertens zegt:

     @Robert; ‘belaasterd dioor hun eigen meesters etc.’- Philippijnse Manuel Quezon tegen/over de de Amerikaanse bezetting; ‘liever onder onze eigen slechte regering, dan onder een buitenlandse!

  • R Geenen zegt:

   Over corrupt gesproken. Heb nogal wat familie van de Chevalier in Jakarta wonen. Een er van is tussen de 50 en 60 en zelf advocaat. Als ik tijdens een telefoon gesprek daarover begint, zwijgt de goegemeente. Niemand wil daarover praten. Volgens mij probeert een ieder in dat land zijn eigen spelletje te spelen. Het hoort er bij als je wilt overleven. Vermoedelijk ook niet meer uit te bannen.

 4. Bert Krontjong zegt:

  Heden ten dage worden die groepen ,die je noemt nog steeds uitgebuit maar dan door hun eigen volk ,dus baboes ,djongossen ,kebons en koelies net zoals arbeiders uitgebuit werden in Europa maar het topic gaat over die tijd 1945-1949 ,waarin geweld van beide zijden centraal staat ,ja Nederlandse militairen zullen zich best te buiten zijn gegaan aan geweld moet zeker bestraft worden maar dan ook het geweld van Indonesische zijde tijdens die periode ,leg dit anders eens uit aan een Indisch jongetje van 7 jaar wiens vader voor zijn ogen in mootjes werd gehakt ,dus Nederlanders straffen o.k maar dan ook toegeven dat Indonesiers zich te buiten zijn gegaan aan geweld ,anders wordt het eenrichtingsverkeer .Ben bang dat Indonesie dit nooit zal toegeven ,niet zolang gangsters en andere zware maffiosi het daar voor het zeggen hebben .In de Soeharto tijd was het gebruikelijk 30% van het aan te besteden bedrag ,als commissie geld weg gesluisd te zien worden ( Corruptiegeld) tegenwoordig vangen die corrupte overheids dienaren 50-55% .Zowat het hele Parlement en het Leger en politie doen hieraan lustig mee .Kind van de rekening “”Jouw”” baboes ,djongossen,kebons en koelies ,Loekie !

 5. Blewbird zegt:

  De Verenigde Naties zouden onafhankelijk onderzoek moeten doen naar wat wij Nederlanders zoal in de wereld hebben aangericht, in het bijzonder in Indonesië. Over een paar jaar kan het te laat zijn.

 6. kembang merah zegt:

  Ik sta helemaal achter Loekie….want zó is het gebeurd…Kennen jullie het verhaal van….Er was eens een VOC-schip aangeland bij de Gordel van Smaragd….
  En natuurlijk is het weer een kolfje naar haar hand, dáár is deze dame beregoed in…ze neem alleen zaken aan om tegen de regering/overheid op te nemen….djempol hoor…..

  • Anoniem zegt:

   Dat is gewoon wat advocaten doen, ze zoeken naar de deepest pocket(het meeste geld heeft regering in het algemeen.Het afslachten van onschuldige mensen tijdens de Bersiap tijd kan niet goed gepraat worden door te refereren naar de koloniale tijd.

 7. PLemon zegt:

  @ wat wij Nederlanders zoal in de wereld hebben aangericht…

  # Calimero…” Want zij zijn groot en ik is klein…en dat is niet eerlijk. O nee!!
  Terlalu hoe een mini-landje de groten toch de baas kon zijn.

  *** Roofstaat compact
  De zeven grofste misdaden van Nederland overzee
  Ewald Vanvugt
  Roofstaat – wat iedere Nederlander moet weten behelsde de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië bijna zeventig jaar geleden. Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen. En dat is nu uitgebracht in een gecondenseerde editie. Wat iedere Nederlander moet weten in 248 pagina’s samengevat.
  Over Roofstaat:
  ‘Belangwekkende radicale herschrijving van de vaderlandse geschiedenis.’ – de Volkskrant***
  https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/roofstaat-compact/

  • Robert zegt:

   De massa executies in het voormalige Ned.Indie zijn grotendeels geprovoceerd door massa slachtingen van onschuldige Indos en anderen door pelopors en andere zg. vrijheidsstrijders.Bung Tomo was een van de brontakkers die de afslachtingen en moorden
   provoceerde en inciteerde.

   • R.L.Mertens zegt:

    @Robert; ‘Bung Tomo etc.’- Is de Indonesische Westerling! Met één verschil; hij deed niet zelf! Wel mijn zijn mond, dat wel. Echter; is provoceren het zelfde als standrechtelijk executeren/dood schieten?

    • Jan A. Somers zegt:

     Zie de verschillen in het Wetboek van Strafrecht.

    • Robert zegt:

     Bung Tomo was an accomplice before the fact(s) and after the fact(s) and as such equally guilty as the executioners and murderers. Was Goebbels geen oorlogsmisdadiger?

    • R.L.Mertens zegt:

     @Robert; ‘was Goebels geen oorlogsmisdadiger etc.’- En USA Nixon during the Vietnam war? Op het Museumplein, Amsterdam jr.60 werd indertijd door honderden gescandeerd; Nixon moordenaar, weg uit Vietnam! Nixon een held in de USA? Of toch ….

 8. Boeroeng zegt:

  Zie de video:
  https://www.telegraaf.nl/video/581244040/nederland-veel-te-laat-met-inzicht-in-oorlogsverleden
  De Nederlandse staat kan zich niet beroepen op verjaring voor zaken rond misdragingen tijdens politionele acties in Nederlands-Indië. Volgens hoofdredacteur Paul Jansen van De Telegraaf brengt die uitspraak van het gerechtshof in Den Haag veel emoties teweeg.

 9. HH zegt:

  Hier een artikel in de Groene over de verjaring. Als ook de helft maar waar is wat er in het artikel staat, dan is duidelijk, dat mensenlevens geen enkele rol spelen bij de (Nederlandse) regering. Men jaagt in naam van de koning een ontzaglijk aantal mensen over de kling, laat mensen uitsterven in concentratiekampen, laat vrouwen verkrachten, maar noemt het later politionele acties en zorgt jaren na dato ervoor, dat het geen oorlogsmisdaden zijn.

  https://www.groene.nl/artikel/gelijke-monniken-gelijke-kepie-gaat-niet-op

  • R.L.Mertens zegt:

   @HH;’dat geen oorlogsmisdaden zijn etc.’- U slaat de spijker op de kop! Nog erger; het waren eigenlijk ‘bedrijfsongevallen’ tijdens herstel werkzaamheden.Het koninkrijk moest toch na Wo2 worden gerepareerd, vanwege sabotage van Jappen en Inlanders? Muitende Inlanders/extremisten, die onze ethische streven= de Inlander te verheffen al vanaf 1900 ingezet, hebben willen dwarsbomen. Die djahats….ondankbare vlegels met ene Boeng voorop. Voor deze lieden is een vakantie dorp Boven Digoel ingericht. Om hen tot bezinning te brengen. Over iets groots, wat we aan het verrichten zijn! Eens zullen ze ons excuses aanbieden over hun gedrag. Tenminste….. als we onze ethisch taak hebben afgerond…. – En nu onze koning nb. Indonesië excuses aangeboden heeft. Raak de draad kwijt. Echter zijn die excuses wel aanvaard? Want volgens onze ex min.Bot; willen ze helemaal geen excuses; ‘Indonesië zegt; hou eens op met excuses’! En hij kan het weten. Hij is in Batavia/ Ned. Indië geboren. En heeft zelfs in het Tjideng Jappenkamp gezeten. Dus…

 10. HH zegt:

  @e.m.
  Ik zie, mijn geheugen heeft me in de steek gelaten. Ik had het gelezen op indisch4ever. Dank voor de herinnering. Mijn reactie van 14.10 h was in die zin overbodig.

 11. Indisch Militaire Tijdshrift verslag : general Vetter beloot Sasari mel geweld in tenemen.Zodra de eerste schoten gevaleln waren, kwamen de achtergebleven familieleden van de vorst een gevolg van-62 mannen,vrouwen met zuigelingen op hun arm en kinderen naar buiten.In witte gewaden,ten dode gewijd. Met lansen kwamen ze de koloniale troepen maar zonder iemand teraken. De stoet kwam door geweer vuur van de KNIL.En totaal vernietigt zals de PUPUTAN in Bali in 1906 en 1908.

 12. R.L.Mertens zegt:

  @Robert; ‘Bung Tomo etc.’- Is de Indonesische Westerling! Met één verschil; hij deed niet zelf! Wel mijn zijn mond, dat wel. Echter; is provoceren het zelfde als standrechtelijk executeren/dood schieten?

  • Robert zegt:

   Natuurlijk is dat hetzelfde! He was an accomplice and such also guilty!(Bung Tomo) An accomplice before the fact and an accomplice after the fact!

 13. Robert zegt:

  as such also guilty!

 14. Robert zegt:

  What about the Indonesische oorlogsmisdadigers die onschuldige mensen martelden en vermoordden? Vraag dat maar aan de Indos, Chinezen en anderen,incl. Indonesiers! What about the Papuas en OostTimorezen,,zg. communisten,etc.?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.