De Geschiedenis van het vleesgerecht Rendang op west Sumatra

Rendang komt van het Indonesische woord merandang of randang wat langzaam betekent in verwijzing naar het langzame kookproces. Ook is er een voortdurende discussie over de oorsprong van het gerecht. Een artikel in het “Journal of Ethnic Foods” zegt dat het traditionele gerecht op West Sumatra werd gevonden en bereid door de Minangkabau mensen, ver terug in de 8ste eeuw. Weer een ander artikel zegt dat het handelaren en zakenmensen uit India waren die hun curry brachten naar Sumatra.   Indo World

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op De Geschiedenis van het vleesgerecht Rendang op west Sumatra

 1. Loekie zegt:

  Wat betreft de geboorte van rendang en dat droge en de bruinzwarte kleur : wellicht dat kokki in een lang gesprek was verwikkeld met een vriendin en gewoon vergeten was dat er een pan op het vuur stond. Toen zij zich het wel herinnerde, riep zij uit: het eten staat nog op vuur. haar vriendin zei toen: vlug naar huis, ren dan !
  Vandaar.
  Thuisgekomen was het vlees droog en bruinzwart, maar kokki wilde natuurlijk niet weggooien. Ze zei toen tegen een toevallig voorbij komende Knil-soldaat: wil je proeven? Dat wilde hij wel. Hij at en zei verrukt: dit is het lekkerste wat ik ooit heb gegeten. Hij vertelde het verder en zo werd
  ren dan bekend.

  • R Geenen zegt:

   Ik kan je humor wel waarderen. Maar probeer het eens te maken en het ook een uur of 3 a 4 blijven roeren. Dat doen tot de boemboes zich als een scherm om het vlees hebben gelegd.Heus, dan lust je dat ” authentieke” van de vele verhalen in NL niet meer.

   • PLemon zegt:

    @ dan lust je dat ” authentieke” van de vele verhalen in NL niet meer.

    # smaken verschillen blijkbaar…😊 duizenden recepten?

    **** Citaat : Een heerlijk knapperig broodje met indische stoofvlees, diverse vleessoorten mogelijk.

    In 2011 is de Indonesische rendang verkozen tot het lekkerste gerecht van de wereld door de CNN (onderzoek is gedaan onder 35.000 mensen). Ik snap wel waarom. Een stoofgerecht met een volle, rijke smaak. Dit gerecht is zo lekker, dat je alsmaar meer wilt. Tijdens het schrijven van dit bericht krijg ik weer trek en verlang ik weer naar rendang. 
    In Indonesië verkrijgbaar bij iedere warung. In Nederland verkrijgbaar in iedere supermarkt en bij ieder Chinees-Indisch restaurant. 
    Er zijn duizenden recepten te vinden voor een rendang. Maar wat mij betreft gaat er geen enkele rendang boven de mijne. 
    Een beetje geleerd van huis uit, maar vooral geleerd door het gerecht daar vaak te proeven en vervolgens zelf te proberen. Rendang (je spreekt de ‘e’ nauwelijks uit) maak ik met rundvlees en wordt dan ook ‘rendang daging’ genoemd. Rendang kan ook met kip, lever, eend, geit of groenten (bijvoorbeeld cassave) gegeten worden. Een lekkere rendang zit ‘m in de boemboe en de kwaliteit van het vlees.
    http://www.tokomeis.nl/index.php?option=com_content&view=articlee&id=9

 2. pinot zegt:

  Si non e vero, e ben trovato (Als het niet waar is, is het toch leuk om te vertellen ). 😉

 3. Bert Krontjong houdt wel van Ren Dan . zegt:

  Je mag hier ook wel vermelden dat de Kalio rendang wel degelijk door de Sumatranen als rendang wordt beschouwd ,alleen de drogere soort wordt hoger aangeschreven ,de drogere soort is bijna niet te verkopen aan Hollanders en zeker niet aan toeristen ,overigens spreken Hollanders rendang inderdaad uit als ren dan .De drogere soort is voor de echte liefhebber en kenner pur sang van de Padang keuken .

  • van Beek zegt:

   Pak bert,

   Als ik mij weer eens vertoef in het moederland, en langs de kaki lima’s en de warung’s struin, en ik een warung Padang/sumatra zie. Kijk ik altijd even hoe de rendang eruit ziet. Aan de hand van de droogte en kleur van de rendang schuif ik aan. Maar als het kalio is, is het mijn ogen geen authentiek rendang, waarmee ik me aan sluit bij de Heer Geenen.

  • R Geenen zegt:

   @Je mag hier ook wel vermelden dat de Kalio rendang wel degelijk door de Sumatranen als rendang wordt beschouwd @
   Misschien door sudeten Sumatraan, maar niet door de Minangkabau en ook niet door de Indo Sumatraan die het heeft leren maken van het vooroorlogse recept. Daarbij zal je mij niet horen en zien schrijven het woord “authentiek”. Kalio rendang bestaat niet. Het is Kalio (nat) of rendang (droog) Het gerecht Rendang is uitgeroepen tot een van de beste gerechten ter wereld, heb ik begrepen. En daar werd niet van Kalio gesproken. Maar ja, wat de Indo Blanda er van maakt? Ik zou daar geen woord voor hebben. Ren Dan? Waar naar toe?

   • Bert Krontjong zegt:

    Tja de echte droge Rendang is natuurlijk niet zoals si Loekie het beschrijft ,je laat de saus opdrogen et voila daar heb je de droge rendang nee nee maar o.k grapje moet kunnen ,ik heb ook 7 jaar in een Indonesisch restaurant gewerkt als bedrijfsleider ,in de keuken stond een Indonesische uit Padang maar bereide ze echte droge rendang ? Nee natuurlijk want onze gasten waren voornamelijk toeristen en wat Nederlanders en zo nu en dan een verdwaalde Indo ,Johannes van Dam was lyrisch over de Nasi goreng bij ons ,die werd a la carte gemaakt maar de rest ook de Rendang ? Ja je moet schipperen en dat is het probleem ,je kunt toeristen niet echte authentieke gerechten voorschotelen en de kassa moet blijven rinkelen ,dus concessies ,het is niet anders maar ik vind wel dat die restaurants op moeten houden zich authentiek te noemen is namelijk onmogelijk in Nederland ,alleen al vanwege de “”Verse”” kruiden .

 4. B. Roelofsen zegt:

  de beste rendang vond ik in Padang in een restaurant (masakan Padang) waar de rendang met andere koude gerechten in een vitrine bewaard wordt. Die rendang smaakt beter dan de nederlandse/chinese variant omdat ze langer rijpt (lekker broeien in de hitte) en er “verse” ingrediënten, zoals santen van geraspte klapper wordt gebruikt …

  • R Geenen zegt:

   Goed mijn schrijven van de methode van bereiden lezen. Dan zelf de stappen met geduld toepassen. Dan weet je waarom het lekkerder is. Je moet het toch eens uitgeprobeerd hebben om er je oordeel op een eerlijke manier over te geven. Goed willen koken is ook een vorm van trots.
   In het verleden heb ik ook op deze site veel kritiek op vele rendang recepten gehad. Uit ervaring wist Ik namelijk als je het goed wil doen, het veel tijd kost. Mijn vrouw houd niet van koken, maar houd van een schone keuken. Dus ik kook en zij ruim op en was er na af.

 5. e.m. zegt:

  “”De Indische keuken rockt als nooit tevoren

  Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: rendang.

  Van MARA GRIMM

  Met sommige dingen kun je je maar beter niet bemoeien. De Indische keuken bijvoorbeeld. De keren dat ik in Indonesië was, is er geen dag voorbijgegaan dat ik niet verrukkelijk at. Maar Indische restaurants in Nederland? Die konden wel wat vernieuwing gebruiken, schreef ik zo’n anderhalf jaar geleden. Dat heb ik geweten. Moord, brand, alles. Want: waar bemoeide ik me in godsnaam mee?

  Die kritiek kwam vooral van veertigplussers. Veel Indische chefs van de nieuwe generatie waren het namelijk roerend met me eens. Sterker nog: die stonden te popelen om te laten zien dat er veel meer is dan de good old rijsttafel. /………./””

  https://www.parool.nl/ps/de-indische-keuken-rockt-als-nooit-tevoren~bdf4e61e/

  • R Geenen zegt:

   Heer e.m., als ik de foto van het Parool zie, van het gerecht boven het artikel, heb ik al gegeten en gedronken. Voor mij ook een voordeel dat ik niet in Nederland komt.

   • Indisch4ever zegt:

    Ron,
    Nog steeds worstelend met je wrok naar Nederland ?
    Ieder mens, waar ook ter wereld, heeft wel dat sommige eetfoto’s, waar ook ter wereld gemaakt, niet zo smakelijk ogen.
    Dat heeft niks te maken met dat deze foto en hapje in Nederland zijn gemaakt.

    • R Geenen zegt:

     @@Dat heeft niks te maken met dat deze foto en hapje in Nederland zijn gemaakt.@@
     Weer B door de bocht. Waar is dit gerecht dan gemaakt? Waar gaat het artikel over? Een foto van een groen kleurig gerecht als zijnde rendang heeft niets met wrok te maken. Van de week vroeg ik mijn zusje of ze goede rendang in Nederland heeft gegeten. Haar antwoord: Ja, als ik het zelf maakt. Is dat ook wrok? Je begint paranoid te worden.

    • Boeroeng zegt:

     Ron, jij gaat door de bocht.
     Ook in Nederland kun je prima en smakelijk eten buitenshuis.
     Jij lijkt te suggereren dat het niet zo is en dus in jouw voordeel dat je niet in Nederland kom.
     Na al die jaren wrok je nog steeds naar Nederland.

    • R Geenen zegt:

     @@Na al die jaren wrok je nog steeds naar Nederland.@@
     Nederland is voor mij na bijna 40 jaren gewoon een Europees land. Net als Belgie, Frankrijk en Duitsland. Heb daar ook nog familie wonen. Zoek historische gegevens via bekenden en lees intussen wat anderen publiceren. Een van mijn hobbies is koken en wel Indisch koken. Heb o.a. voor grote groepen tot 700 a 800 Indische mensen (AVIO) gekookt, ook Nieuwjaarsparties. 60 jarige huwelijksfeest voor een Padangse familie. Dat allemaal samen met Meity en Daan Ungerer en ook Boeke Brard. Ook complete rijsttafel voor Alan Alda helpen bereiden en afleveren bij zijn huis in Beverly Hills. Ben zeer kritisch wat eten betreft en waar wordt het meest met Indisch eten aangerommeld? Heeft niets met wrok te maken! Als ik hier Indonesisch eten koopt en een week of wat er weer komt, zeg ik wat ik van de vorige maaltijd of gerecht vond. Goed of niet goed.

   • e.m. zegt:

    @als ik de foto van het Parool zie, van het gerecht boven het artikel, heb ik al gegeten en gedronken.@

    — Ik heb rendang padang afbeeldingen gegoogeld en ben benieuwd welke er op het oog wel naar uw smaak zijn.
    https://www.google.com/search?hl=en&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=585&ei=CKSUXc_KCpKlwQLEj4eIDg&q=rendang+padang&oq=rendang&gs_l=img.1.4.0l10.2803.4705..9270…0.0..0.263.541.6j0j1……0….1..gws-wiz-img…….0i10.Alrzp01BqNw

    — Heb begrepen dat in West Sumatra er twee hoofdversies zijn, namelijk de ‘eenvoudige’ met minder ingrediënten en de ‘complete’ versie met alle ingrediënten. Gaat de voorkeur uit naar rendang hitam (zwart), gebruik dan geen kurkuma. De bereiding neemt úúúren (regelmatig omscheppen) in beslag. Daarbij wordt zelfs nog geadviseerd om de rendang een nachtje te laten staan, zodat alles goed in het (rund)vlees trekt. De volgende dag even op een laag vuurtje.

    • Jan A. Somers zegt:

     “om de rendang een nachtje te laten staan,” Dat gebeurt bij ons thuis bij meerdere gerechten waar veel kruiden aan te pas komen.Zelfs bij niet-Indische gerechten zoals goulash. Werkt het niet, dan toch lekker!

    • R Geenen zegt:

     Uw plaatjes ken ik ook en heb ze wel vaker gezien. Goed te zien welke met Koenjit is gekookt en ook het verschil tussen Kalio en rendang.
     Uw laatste informatie is een stuk beter. Wij hebben eens een rendang maaltijd voor een 60 jarig huwelijk verzorgd. Daar was een zeer grote wadjan voor nodig. In een 2 car garage stond voor die gelegenheid een gasstel opgesteld met die wadjan er op. In de middag begonnen we te roeren en te mengen. Dat duurde tot een uur of 11 in de avond. Dan naar bed. De volgende dag vroeg opgestaan, het vuur aan op klein en weer roeren. Vervolgens de rendang in stalen hotelpannen geschept en in een elektrisch verwarmde stalen kast geschoven die al in de bus auto stond. In de auto hadden we trouwens 2 van deze kasten staan. Een warm houder kast en een koud houder.
     Dit koken gebeurde in Pasadena en de partij was een 100 km verder in Anaheim.
     Na de oorlog, ik had dat al eerder geschreven, werden de mogelijkheid van andere kruiden ook meer bekend bij de Minang mens. Enkele van hun hebben toen wat veranderde toepassingen gedaan.
     Mijn 91 jarige nicht en haar even oude man hebben 3 boeken, Walk in Splendor, die ik voor hen heb gekocht, meegenomen, om ze cadeau te doen. Ze zijn namelijk nu op west Sumatra om ook de Minang mens te bezoeken. Walk in Splendor beschrijft het leven van de Minangkabau mens
     Over de laatste 30 jaren heb ik uit interesse heel veel gelezen over het rendang gerecht. Maar u bent welkom om mij iets nieuws toe te sturen. Want ik lees geen Indonesisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.