De Weduwe van Indië: Bernet-Senff


Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Theophiel Antoine Bernet, geboren te Soerabaja in 1881, overleed in 1965 te Den Haag. Hij werkte als klerk op het residentiekantoor te Soerabaja en pensioneerde in 1934. Hij overleefde het jappenburgerkamp te Tjimahi en arriveerde met echtgenote in mei 1956 te Rotterdam per ss Sibajak.
Hij werd erkend door zijn moeder Hendrika Jacoba Bernet, vader is niet bekend.
Hendrika was geboren in Batavia van Rotterdamse ouders die met de oudste kinderen naar Indie gingen. Dina Maria Rubinga en Jan Hugo Bernet huwden in 1828 te Rotterdam en Jan stond in de huwelijksacte omschreven als kantoorbediende.
Een jaar voor zijn overlijden adverteerde hij voor de verkoop van klapperolie

Wilhelmina Constantia Senff huwde Theophiel in 1907 te Madioen.
Haar vader Reinier Senff was tekenaar bij de staatsspoorwegen, gehuwd met haar moeder Sophia Amelia Hendrik uit Soerabaja.
Overgrootvader Senff was Jacobus Senff in 1851 te Soerakarta overleden

Theodora Wilhelmina, dochter van Theophiel en Wilhelmina, kwam als laatste in dit graf. Haar roepnaam was Dora en zij huwde Dirk Willem Frederik van Ligten, boekhoudkundig employee NV Handelsver.’Amsterdam’, als krijgsgevangene geïnterneerd. Zijn stamvader was vermoedelijk Hendrik Willemsz van Ligten, geboren te Bangkallan, als translateur in de Javaanse taal bij de VOC begonnen en later werd hij resident van Bangkallan.
Het tweede huwelijk van Dora was in 1939 met Alexander Willem Frederik Pijma, die in 1941 overleed. Bij het huwelijk werkte hij voor handelsmaatschappij  Güntzel Schumacher en kwam kort daarna in dienst van  de ‘Nederlandsch Indische Vereeniging voor den afzet van Suiker’ te Soerabaja ( NIVAS). Zijn vader Julius was zijn hele leven werkzaam in de suikerindustrie.
Alexander’s overgrootouders  Jacobus Johannes Pijma en Anna Otgens, dochter van een militair uit Amsterdam, lijken de stamouders te zijn van deze familie Pijma.
Jacobus was opziener in indigocultuur. Zijn herkomst is niet duidelijk en hoewel het een Nederlandse naam lijkt was die familienaam niet aanwezig in Nederland.
Uit een duitstalige regio of een vervoeging van Pijman ?

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

25 reacties op De Weduwe van Indië: Bernet-Senff

 1. Jan A. Somers zegt:

  “Hij werd erkend door zijn moeder Hendrika Jacoba Bernet, vader is niet bekend.” Waarom erkend? Bij afwezigheid van een vader is de biologische moeder toch vanzelf ook juridische moeder? Zie: naam van het kind is de naam van de moeder. Vanzelf! Of is het hier ingewikkelder?

  • Bert Krontjong zegt:

   Precies mijn oma van vaderskant moest wel erkend worden door haar Hollandse vader maar toen ze zelf een buitenechtelijk kind kreeg ,werd dat kind ( Vader onbekend ) wel meteen als Europeaan erkend en als zodanig ingeschreven bij de burgerlijke instanties ,dat kind kreeg de naam van zijn moeder en kon op zijn 18 e verjaardag naamsverandering aanvragen .Tegenwoordig liggen de zaken anders nieuwe wetten ,ook de moeder mag het kind binnen het huwelijk haar familienaam geven ,zie het echtpaar Richard Krajicek en Daphe Deckers ,hun beide kinderen dragen de naam van hun moeder .

   • R Geenen zegt:

    @@zie het echtpaar Richard Krajicek en Daphe Deckers ,hun beide kinderen dragen de naam van hun moeder .@@
    Geeft later veel moeilijkheden bij het samenstellen van een stamboom.

    • Bert Krontjong zegt:

     @Ron wat is nou de reden dat ze hun kinderen de naam van de moeder gaven ? Nou Krajicek is een beroemde tennisser ,die Wimbledon heeft gewonnen ,als zijn zoon ,die ook heel goed kan tennissen de zelfde naam als zijn vader gaat dragen ,gaat iedereen hem bewust of onbewust met zijn vader vergelijken .Dat is ook gebeurt met de zoon van Johan Cruijff ,Jordi iedereen vergeleek hem met Johan ,dat legde een enorme druk op zo,n jongen ,nee verstandige beslissing van het echtpaar Krajicek .

    • R Geenen zegt:

     Zoals je opmerkt, de zoon de naam van de vader krijgen is normaal, maar als die vader een beroemdheid was geweest, dan werkt het ave rest. In Amerika zegt men: What is in a name!
     Mijn vrouw haar vader werd door Indonesiers in Malang vermoord voordat ze werd geboren. Een paar weken later in September kwam ze ter wereld. Moeder en vader zouden direct na de oorlog trouwen. Helaas was dat niet meer mogelijk. Nu kreeg mijn vrouw bij geboorte de naam van de moeder en heet nu Weise in plaats van Lavalette. Weer een speling van het noodlot. Toen ik met haar omging, kwam ik op een dag er achter. Iemand versprak zich. Toen ben ik met vragen gekomen. Heb vele verschillende families, ook de Kouthoofd gevraagd. O.a. de ouders van de schrijfster Marion Bloem. Toen ik aanhield werd er door een van de oudjes tegen mij gezegd: Houd toch op met al je vragen. Het is verleden tijd. En de rest zweeg. Jaren later hier in Amerika, ben ik er toch achter gekomen. Vele oudjes van de Indo generatie leden aan valse schaamte.
     Getrouwde Indo mannen gingen voor de oorlog ook vaak vreemd. Die kinderen werden soms erkend maar vaak met een verbasterde naam. Bv echte naam Vermehr werd Rehmrev. Chevalier werd Chevallier en mijn oma die met een Chevalier trouwde heette ook niet Beljaars, maar Belliard(s). Dit werd opzettelijk gedaan door een NL ambtenaar van de burgerlijke stand in Padang. En al het bovenstaande gebeurde hoofdzakelijk door het klote systeem van de politiek en hun ambtenaren.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Nu kreeg mijn vrouw bij geboorte de naam van de moeder” Dat is normaal, er is geen biologische vader bekend.
     In de tijd dat mijn moeder geboren werd ging men vanuit de koffietuin in de bush één keer per jaar naar de stad om van alles te regelen. Zo is mijn moeder pas erkend toen ze al 1 jaar oud was. Dat werd altijd als haar verjaardag gevierd, en zo stond ze in de burgerlijke stand ingeschreven. Dat vond ze altijd bijzonder in haar leven, ze was een jaar ouder dan ze was.

    • R Geenen zegt:

     @Dat vond ze altijd bijzonder in haar leven, ze was een jaar ouder dan ze was.@
     Alles komt dan ook eerder dan ze was.

  • Indisch4ever zegt:

   Een ongehuwde Europese ouder die een kind als geboren meldde bij de Europese burgerlijke stand viel onder de regels voor ‘erkenning’ .
   Een kind aangeven zonder die erkenning van “ja, ik ben de ouder” was niet mogelijk.
   Als de BS niet weet wie de ouder is, dan kan een kind niet ingeschreven worden en ook niet de moeder juridische rechten toekennen.

   In dit geval heeft de moeder Bernet zich kenbaar gemaakt en vandaar dat het kind de naam Bernet kreeg voor de wet . Dat kan niet automatisch gaan, zonder een ouder die naar voren stapt

   • Jan A. Somers zegt:

    “zonder een ouder die naar voren stapt” Uiteraard, je kind moet worden aangegeven, dan pas is het een ‘persoon’. Maar als dat de vader is, krijgt het vaders naam (als je niet een andere naam wilt). Is er geen vader, dan moeders naam.(als je geen andere naam wilt). Als je voor je kind een andere naam kiest, moeten (volgens mij) alle andere kinderen die naam ook krijgen..

    • Arthur Olive zegt:

     “Als je voor een kind een andere naam kiest, moeten (volgens mij) alle andere kinderen die naam ook krijgen”
     Wat gebeurt er als er een aantal onwettelijke kinderen komen van verschillende vaders wat meer en meer voorkomt.

    • R Geenen zegt:

     Niet alleen onwettig. Zodra een kind volwassen wordt, kan en mag het elke andere naam aannemen.

    • R Geenen zegt:

     @@Als je voor je kind een andere naam kiest, moeten (volgens mij) alle andere kinderen die naam ook krijgen..@@
     De laatste jaren schijnt van alles mogelijk te zijn in NL. Mijn zusje is getrouwd met een Indo mens met de naam le Febre. Een van de dochters trouwde met een blanda, die bij het huwelijk toestemming kreeg zijn familienaam te veranderen in le Febre.

    • Loekie zegt:

     Het kompas van de moraal wordt in Nederland beheerd door D66. Alle partijen, de ChristenUnie voorop, buigen voor de wil van D66. Een van de doelstellingen van die club is het opblazen van het gezin als de hoeksteen van de maatschappij. Dat doel is al voor de helft bereikt. Een van de gevolgen is dat het in de toekomst voor o.a. stamboomonderzoekers onmogelijk wordt om familielijnen te reconstrueren.

    • Boeroeng zegt:

     Loekie.

     Mij is niet bekend dat D’66 van mening is dat men niet in gezinsverband moet samenleven. De moraal van Nederlanders wordt bepaald door de Nederlanders. . Zij kiezen zelf wat ze goed vinden of niet goed. D’66 heeft niet die vooraanstaande invloed die jij hun toewijst.

     Het zal wel in de toekomst mogelijk blijven stambomen op te stellen. Dat is nu al makkelijker geworden de laatste 25 jaar met digitalisering en internet. En die ontwikkeling zal zich doorzetten. DNA-onderzoek zal ook steeds beter worden en dat is een hulpmiddel

    • R Geenen zegt:

     Toch heeft Loekie ook gelijk. Het wordt er niet gemakkelijker op doordat de Nederlander zijn naam kan veranderen zoals hij/zij verkiest en hetzelfde ook gebeurd met de namen van kinderen.
     De echtgenoot van mijn nichtje die zijn familienaam heeft mogen veranderen in de Frans luidende naam van zijn vrouw hoort niet in mijn familiestamboom thuis.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Zodra een kind volwassen wordt, kan en mag het elke andere naam aannemen.” Dat bestaat al heel, heel erg lang. Lange procedure, kost nogal wat.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Mijn oudste dochter gebruikt haar eigen geboortenaam. Somers. Bij mijn dochter in Zwitserland is het net andersom dan in Nederland, eerst eigen geboortenaam, dan naam van echtgenoot.
  “moeilijkheden bij het samenstellen van een stamboom.” Jammer dan, eigen keus gaat vóór alles.

 3. Bung Tolol zegt:

  Ach ja erkennen of niet erkennen .Prins Carlos de Bourbon Parma weet er alles van .prins Carlos is het niet zo slimme oudste kind van prinses Irene ,hij dook op een gegeven moment het bed in met de buurvrouw onnodig om erbij te vertellen dat ze niet getrouwd waren .En raad eens ? Buurvrouw zwanger ,kind komt eraan .Carlos weigerde het kind te erkennen maar ontkende het feit niet dat hij de vader was ,kon hij ook niet ontkennen want het kind Hugo Klijnstra leek als 2 druppels water op hem ,de ene rechtsgang na de andere volgde .Prins Carlos alias Pangeran Bodoh verloor de een na de andere .Tot het hoogste rechtscollege ,De Raad van State uitspraak deed ,Hugo Klijnstra mocht zich voortaan Prins van Bourbon Parma noemen en natuurlijk ook zijn kinderen .Dit heeft Prins Carlos natuurlijk oliedom aangepakt ,hij was kansloos in de Rechtszaal ,nou ga dan vriendelijk met je onwettige zoon om en je komt er zonder mediacircus wel uit maar nee hoor hij blijft super totol ,hij wenst geen woord te spreken met die jongen ,terwijl het toch echt niet de schuld is van Hugo ,ja want zeg zelf wie dook er nou het bed in met zijn moeder ? Kan natuurlijk ook zijn dat Prins Carlos nooit geweten heeft dat er weleens kindertjes van kunnen komen ,ja want hij is ook een Oranje en die geloven nog in sprookjes .en de ooievaar .

 4. Bung Tolol zegt:

  Naschrift : Uitspraak Raad van State februari 2018 en bij Koninklijk besluit mag Hugo Klijnstra zich Koninklijke hoogheid laten noemen .Bij Koninklijk besluit ? Ja want koning Willempie moet het nog ondertekenen het is nu september 2019 ,doet die Willem er zo lang over om zijn handtekening te zetten ? Of trekken tante Irene en neefje Carlos aan hem “” Effe niet tekenen Willem !”” Dat onze koning niet zo slim was ,wisten we allemaal al allang maar hij gaat dat besluit van De Raad van State toch niet traineren ?””

  • Jan A. Somers zegt:

   Nu weet ik nog steeds niet of u naar uw moeder of naar uw vader bent genoemd. Maakt eigenlijk, niet uit, één ding is zeker, Mendel heeft zijn werk gedaan. Dan hebben de Joden het gemakkelijker, daar maakt de moeder uit wie of wat hun kind is.

  • Loekie zegt:

   “Op een keer kwamen er twee vrouwen bij de koning. Het waren twee hoeren. De ene vrouw zei: “Mijn heer de koning, deze vrouw en ik wonen samen in een huis. Ik heb bij haar in huis een kind gekregen. Drie dagen later kreeg zij ook een kind. Alleen wij tweeën waren thuis. Verder was er niemand. ’s Nachts is háár kind gestorven, doordat ze op hem is gaan liggen.Toen is ze midden in de nacht opgestaan. En terwijl ik lag te slapen, heeft ze mijn zoon die naast me lag, omgeruild voor haar dode zoon. Toen ik ’s morgens opstond om mijn zoon te voeden, zag ik dat hij dood was. Maar toen ik goed keek, zag ik dat het niet míjn kind was!”
   Maar de andere vrouw zei: “Niet waar! Het levende kind is van mij en het dode kind is van jou.” Zo stonden ze daar voor de koning ruzie te maken.
   Toen zei de koning: “Jullie zeggen allebei: ‘De levende zoon is van mij, en de dode is van jou.’ Breng me een zwaard.” Een dienaar haalde een zwaard. En de koning zei: “Snijd het levende kind in tweeën. Geef de ene helft aan de ene vrouw en de andere helft aan de andere vrouw.” Toen riep de vrouw die de moeder was van het levende kind: “Alstublieft, mijn heer de koning, geef haar het levende kind dan maar! Dood het alstublieft niet!” Want omdat ze de moeder was, hield ze van het kind. Maar de andere vrouw zei: “Snijd het kind maar door. Dan hebben we tenminste allebei niets.” Toen wees de koning naar de eerste vrouw en zei: “Geef haar het levende kind en dood het niet. Want zij is de moeder.”

   • Arthur Olive zegt:

    “Want zij is de moeder”
    Dit was in een tijd dat de moeder niet veel te zeggen had en nu zijn wij in een tijd dat men niet meer weet wie die koning was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.