Rubriek Nederlands-Indië · 75 jaar vrij

Japanse opmars 1942
klik op dit plaatje

Met de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor van 7 december 1941 begon de Pacific War. Ook Nederland raakte via zijn overzeese gebiedsdelen betrokken bij dit nieuwe front in de wereldoorlog. De grondstoffenrijke kolonie Nederlands-Indië was tijdens de eerste oorlogsmaanden in militair opzicht een van de belangrijkste strijdtonelen.   75 jaar vrij

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Rubriek Nederlands-Indië · 75 jaar vrij

 1. Nedeland heeft de oorlog aan Japan veklaard op 25 December 1941.

  • RLMertens zegt:

   @WalSuparmo; ‘Nederland heeft de oorlog aan Japan verklaard etc.’- Nog vóór de USA…!
   Tjarda nam de handschoen op…., nou ja; de washand op….

   • Bung Tolol zegt:

    Tjonge jonge ,wat is deze persoon toch grappig ! Was hij maar grappig ,weet je wie grappig waren ? Pak Keller en eigenlijk vooral Pak Pierre ! Van Pak Pierre kon ik alles hebben net zoals Pak Olive maar deze persoon ? Hij had een grapje (?) Tjarda nam de handschoen op ……,nou ja :de washand op …..Nou de werkelijkheid Tjarda had alleen maar de telefoon op te nemen ,de beslissingen werden genomen in Londen door de uitgeweken regering ! Tjarda kon helemaal Japan de oorlog niet verklaren ! Maar dat snapt mr Mertens nog niet helemaal ,als mr Mertens nou ECHT GRAPPIG zou zijn alla sudah maar Mr Mertens is ook si Loekie niet ,want die is wel op zijn tijd grappig !

    • RLMertens zegt:

     @BungTolol; ‘nam de handschoen op etc.’- En dan vóór de USA. En dan nog namens Nederland, die nb. door de nazi’s zijn overrompeld. Alsof de regering in ballingschap/ veilig in Londen niet in staat was die handschoen op te pakken.Vervolgens na luttele dagen Java prijs te geven. En dat allemaal ten overstaan van al die Inlanders! De gg.jonkheer Tjarda, die bij de Inlanders bekent stond als si Pepsodent! Voor zijne excellentie die door het land ging en overal dezelfde kunstmatige glimlach vertoonde als de affiches van tandpasta, waarmee het landschap versierd werd. – Om maar te zwijgen over, hoe men na 1945 terug kwam.

   • Jan A. Somers zegt:

    “heeft de oorlog aan Japan verklaard” En niemand heeft die ‘oorlogsverklaring’ en wat eraan voorafging gelezen. Ik heb dat hier al vaak gedaan, nu ff niet.

 2. RLMertens zegt:

  @BungTolol; ‘nam de handschoen op etc.’- En dan vóór de USA. En dan nog namens Nederland, die nb. door de nazi’s zijn overrompeld. Alsof de regering in ballingschap/ veilig in Londen niet in staat was die handschoen op te pakken.Vervolgens na luttele dagen Java prijs te geven. En dat allemaal ten overstaan van al die Inlanders! De gg.jonkheer Tjarda, die bij de Inlanders bekent stond als si Pepsodent! Voor zijne excellentie die door het land ging en overal dezelfde kunstmatige glimlach vertoonde als de affiches van tandpasta, waarmee het landschap versierd werd. – Om maar te zwijgen over, hoe men na 1945 terug kwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.